Česká Wikipedie není důvěryhodný zdroj

1. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

< Čtenost Britských listů od 31.1. 2012 do 31.1. 2013

Dobrý den,

koukali jste, jak jsou Blisty uvedeny na wikipedii? ptá se Michal Tétauer ZDE a dodává: Myslím, že by to stálo za úpravu, zejména úvodní věta: "Britské listy (ISSN 1213-1792) jsou levicové, značně tendenční, internetové publicistické periodikum."

Vysvětlení Jana Čulíka: Články Wikipedie v češtině nejsou důvěryhodný zdroj. Píší je a redigují je nevzdělaní pravicoví komsomolci, kteří nemají ponětí o profesionální úrovni kritické a nezávislé novinářské práce ani moc o ničem jiném. Hodnocení Britských listů z pera anonymů na Wikipedii jsou pro ně poctou, asi jako Hřebejkova charakterizace většiny samostatně myslících českých voličů jako "hnědá a rudá prasata". Pokud někomu otevřenost a kritičnost BL vadí, je to velmi dobrá zpráva. Jestliže někdo nečte nic jiného než IDnes, těžko bude mít civilizované povědomí o světě. V britském akademickém prostředí se přirozeně odmítají jakékoliv práce, které citují jako zdroj Wikipedii, a o českých článcích na Wikipedii to platí mnohonásobně. Nikdy nepoužívám české články na Wikipedii. V mnoha článcích jsou hrubé nedostatky a články jsou ostře zaujaté, většinou totalitním neobolševickým směrem, který editoři české Wikipedie omylem považují za jediné legitimní, totiž podle nich "pravicové" vidění světa. Stejná situace je na českých stránkách facebooku a YouTube, které nejsou redigovány férově, zůstávají na nich nehoráznosti, které by v přístupnějších jazycích, než je čeština vedly k žalobám za pomluvu případě k trestnímu stíhání. Můžeme pouze varovat, aby čtenáři nepovažovali články na české Wikipedii za seriozní zdroj, ale domníváme se, že povědomí o ideologické zaujatosti českých článků na Wikipedii je dobře známo, takže to není nová zpráva.

Pro redakci Britských listů jsou směrodatné tři miliony (Google Analytics) individuálních návštěvníků, které si Britské listy každoročně otevřou. Svým způsobem z toho ale nemáme radost, protože je škoda, že tolik lidí v České republice musí hledat v Britských listech nezávislý zdroj informací.

Jako jediný český internetový deník uvádějí Britské listy systematicky zdroj svých informací už sedmnáct let. Se sílícím vlivem Britských listů očekávejte nejrůznější lži, pomluvy a manipulace. Formulace editorů článků na české Wikipedii v tomto kontextu nejsou překvapivé. Zlá vůle a zaujatost jsou zjevné. Naštěstí, jak dokazuje osud dnešních pražských médií, je takovýto přístup kontraproduktivní a vede ke ztrátě důvěryhodnosti.

0
Vytisknout
11712

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013