Papež požaduje zásadní změny v katolické církvi

Církev musí být prostá a starat se o chudé lidi

28. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Papež František implicitně kritizoval svého předchůdce

Papež František přilákal v sobotu na pláž Copacabana v Riu statisíce svých stoupenců. Uzavřel tím svou týdenní návštěvu v Brazílii, v níž ho věřící oslavovali jako globální celebritu. František dosáhl v Brazílii neuvěřitelné popularity.

Během celého týdne své návštěvy v Brazílii papež opakoval ve svých projevech, kázáních i neformálních výrocích, že se katolíci musejí zbavit statu quo, musejí opustit zatuchlé sakristie a musejí začít podporovat věřící, žijící na pokraji společnosti. Jinak tito lidé přejdou k jiným církvím.

František přímo kritizoval "intelektuální" poslání církve, které charakterizovalo jeho předchůdce, papeže Benedikta XVI. Zdůraznil brazilským biskupm, že obyčejní katolíci nerozumějí intelektuální argumentaci a potřebují slyšet prosté evangelium lásky, odpuštění a milosrdenství. Tyto hodnoty jsou podle Františka jádrem katolické víry.

"Někdy přicházíme o stoupence, protože nerozumějí tomu, co říkáme, protože jsme zapomněli hovořit jednoduchým jazykem," řekl František.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ištvan, exposlanci, Daňhel

27. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Nelíbí se mi, že byl pan Ištvan na Hradě a nechal se chválit panem prezidentem za činnost jím vedeného státního zastupitelství v případě, který vedl k pádu Nečasovy vlády. Prezident by mohl ukázat svou touhu po spravedlnosti leda tak v okamžiku, kdy by státní zastupitelství obvinilo někoho z jeho kamarádů, a nikoli v případě, kdy daný státní zástupce pomohl svým vyšetřováním prezidentově politické agendě a převedení exekutivní moci do rukou prezidentových kamarádů. Nicméně i tak si nelze přát nic více než to, aby se Ištvanovi podařilo vyšetřování tří exposlanců ODS obnovit ve smyslu skutečného posouzení jejich činu, které je zatím znemožněno tím, že jsou stanoviskem Nejvyššího soudu povzneseni do stavu nadlidského, kdy trestná činnost těchto nadlidí nesmí být trestána.

Odmítáme politický nátlak na vyšetřování korupce

27. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva Hnutí za přímou Demokracii

Plzeň, 27. července 2013 -- Hnutí za Přímou Demokracii dlouhodobě odsuzuje všechny korupční projevy na naší politické scéně s tím, že se nejedná o selhání jednotlivců, ale o zákonitý projev nastaveného systému, který je třeba změnit.

V souvislosti s probíhajícím vyšetřováním rozsáhlé klientelistické sítě, podezření z uplácení poslanců tzv. trafikami a zneužití rozvědky, hnutí požaduje naprosto nezávislé vyšetřování a ostře se vymezuje vůči všem výpadům na adresu pana Ištvana a dalších státních zástupců a policie, a to jak ze strany politiků, tak většiny mainstreamových médií.

Takovéto jednání je neslučitelné s demokratickými principy a se zájmy většiny občanů České republiky.

Za HzPD

Ladislav Štítkovec, mluvčí a mediální koordinátor

Není nad laskavé slovo

27. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Lakmusovým papírkem politické kultury v zemi je mj. schopnost argumentace vrcholných představitelů. Až příliš snadno jsme si zvykli jako na normu, že ve slovníku veřejných projevů našich volených zástupců nechybí výrazy jako "idiot" či "debilita", že k jejich gestům patří vytrčený prostředníček, nejspíš, abychom si uvědomili, jaké jsou to jedničky. Zvykli jsme si, že je normální svého názorového odpůrce zesměšnit. Vyhnout se argumentům, ale pokusit se ho nějak mediálně shodit, ponížit, znevěrohodnit.

Když se to hodilo do krámu, mohli si všichni sociální demokraté bez rozdílu vyslechnout popěvek: "Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad..." Kdo se proti takovémuto paušalizujícímu dehonestujícímu tvrzení, které uráží bezpočet slušných lidí, vymezil?

Komu vadilo, s jakou sprostotou přistupuje M. Kalousek k odborům, které hájí zájmy pracujících:

...a zase ten Machiavelli!

28. 7. 2013

čas čtení 8 minut

KD│ Léta tvrdím, že vzhledem k maloměšťácky moralizující a impotentně literárně snivé tradici českého národního obrození - tradici, která fakticky s velikým předstihem anticipovala téměř všechny cenzurní a masově oblbující funkce anglosaské "politické korektnosti" - nebude v Česku demokracie nikdy v bezpečí, dokud středoškoláci namísto "nalejváren" (jež při naprosto mizivé roli, kterou převládající současná mentalita přikládá paměti, nemají z dlouhodobého hlediska téměř žádného smyslu) v hodinách Základů společenských věd neabsolvují povinný půlroční kurs o díle Nicolló Machiavelliho, s podrobnou četbou Vladaře i Rozprav.

USA: Nechceme Snowdena popravit

27. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký generální prokurátor Eric Holder napsal ruskému generálnímu prokurátorovi, že Spojené státy neplánují whistleblowera Edwarda Snowdena popravit a že "mučení je v USA protizákonné". Americká vláda se tak snaží oslabit Snowdenovu žádost o azyl. Mluvčí ruského prezidenta Putina uvedl, že "Rusko nikdy nikoho nevydalo a nikoho nevydá". Jenže potíž je, že Snowden oficiálně není na ruském území, takže jeho situace je zatím stále nejasná.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Nebezpečná iluze

26. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Problematickým rysem americké zahraniční politiky je "mapocentrismus", upozorňuje Ted Galen Carpenter. Na všechny země se pohlíží jako na víceméně soudržné národní entity. Když se američtí představitelé a tvůrci veřejného mínění dívají na mapu a vidí území ohraničené tlustou čárou, s velkou hvězdičkou kdesi uprostřed označující hlavní město, předpokládají, že to je skutečná země s národní identitou. Obvyklá procedura je potom jednat s předpokládaným lídrem, ať už jeho čestný titul zní prezident, král, nebo jakkoliv, coby s osobou, která nad danou zemí vykonává moc.

Egypt: Exprezident Mursí byl obviněn ze špionáže pro Hamás

26. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Svržený egyptský prezident Muhammad Mursí byl dnes podle agentury MENA na patnáct dní zadržen kvůli vyšetřování jeho údajného spiknutí s palestinským hnutím Hamás. Mělo k tomu dojít během revoluce v roce 2011, když Mursí údajně spolu s dalšími islamisty a Palestinci připravoval "protistátní akty", včetně útoků na policejní stanice a a věznice. Zprávu potvrdila Al-Džazíra.

Tunisko: Brahmí byl zabit zbraní použitou při předchozím atentátu

26. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tuniský opoziční politik Muhammad Brahmí byl tento týden zastřelen stejnou zbraní, jako před půl rokem jeho kolega z opozičních sekulárních kruhů Čokrí Bilajd. To naznačuje, že pachatel náleží ke stejné extrémistické islámské skupině, která v únoru spáchala historicky první politický atentát v "demokratických" dějinách Tuniska. V únoru došlo k násilným protestům proti vládě umírněných islamistů a stávce zorganizované hlavní odborovou ústřednou.

Poznámky z Prahy

25. 7. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 18 minut

Mám za sebou tradiční výroční pobyt v Praze. Pominu-li počasí a záplavy, byl vcelku potěšitelný. Smutek ovšem způsobuje česká politická scéna.

Zeman spojuje pravici, rozděluje levici

25. 7. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Řekl bych, že ještě před tím, než prezident Zeman přišel s Rusnokovou vládou, byla pravice celkem rozdělena. Miroslav Kalousek chtěl "testovat" skutečnost, že pravice má sněmovní většinu, tajnou volbou nového předsedy Sněmovny, a vskutku v té době taková většina byla asi iluzorní. Pravice byla připravena porvat se mezi sebou o sestavení vlády s tím, že to dopadne pravděpodobně fiaskem a nutností předčasných voleb. To byla doba, kdy TOP09 připouštěla možnost rozpuštění Sněmovny.

Proč bude Itálie nadále ekonomicky upadat

26. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Hans-Jürgen Schlamp v seriálu pro Spiegel popisuje fatální situaci třetí největší evropské ekonomiky, která je již horší než během krize let 1929-1934 a podle něj se bude jen dále zhoršovat. Průměrná mzda je sice nižší než v jiných evropských zemích (o 30% nižší než v Německu, o 15% proti Francii a Belgii), ale také je tu výrazně vyšší daňová zátěž, kvůli níž nakonec jednotkové náklady práce přesahují ty německé až o 30%. Protože euro nelze devalvovat a snížit tak relativně náklady, místní podniky postupně ztrácejí konkurenceschopnost na světových trzích. Od roku 2007 zaniklo 15% průmyslových kapacit, a to nejen menších a středních podniků, které čelí problémům při získávání úvěru, ale i tradičních velkých výrobců, kteří se pomalu mění v montovny součástek vyráběných v Asii - s vyhlídkou na úplné ukončení výroby. A to přesto, že o řadu italských výrobků je stále zájem.

Americký senát prosazuje sankce proti zemím, které pomáhají Snowdenovi

26. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek Senát Spojených států projednával návrh zavést sankce proti jakékoliv zemi, která nabídne azyl Edwardu Snowdenovi. Tento bývalý zaměstnanec zpravodajské služby NSA zveřejnil tajné dokumenty o výzvědných programech zaměřených plošně na veškerou elektronickou komunikaci. Po útěku z Hongkongu, kde se skrýval, avšak byl odhalen, se již měsíc nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo.

Tunisko: Vlna protestů po vraždě opozičního politika

26. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí vyšly do ulic tuniských měst, aby protestovaly proti zavraždění opozičního politika Muhammada Brahmího, k němuž došlo v hlavním městě. Tyto události hrozí rozvrátit přechod k demokracii v rodišti Arabského jara.

Kreml se modlil "za celou Sýrii"

26. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Včera se ruský prezident Vladimir Putin setkal představiteli pravoslavné církve z celého světa.

Při té příležitosti přednesl projev, v němž se postavil do role ochránce všech pravoslavných.

V mnoha oblastech světa se podle něj "množí mezináboženské třenice, omezují se práva náboženských menšin, včetně křesťanských". Na prezidentova slova navázal patriarcha moskevský a celé Rusi Kyril.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Zápisky z cest

24. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Již několik let objíždím celou republiku s přednáškami, debatami a různými dalšími akcemi. Mám tak kontakt s řadou občanů tzv. "z první ruky" a příležitost si s nimi popovídat o tom, co je trápí, jakou vidí budoucnost pro ČR apod. Myslím, že by závěry či malé statistické vyhodnocení mohlo čtenáře Britských listů zajímat.

Nedůvěra nelepí

25. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 20 minut

Zatímco se pozornost mainstreamových médií zaměřuje na to, zda Rusnokova vláda (ne)dostane důvěru Sněmovny ČR, poněkud ve stínu jejich zájmu zůstává mimořádně rozdělená česká společnost. Kdo a co ji rozděluje?

Jedná se o poměrně zásadní témata, jakými jsou pojetí demokracie, právního státu, sociálního státu či obecně hodnot, na kterých má společnost stát.

Globální Minotaurus:

Fundovaný pohled na krizi pro všechny, kdo se nemíní spokojit s vysvětleními o "chřipce, která odezní"

25. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 4 minuty

Nakladatelství Rybka Publishers přišlo na český trh s druhým, rozšířeným vydáním knihy řeckého profesora Yanise Varoufakise opírající se o metaforu Globálního Minotaura. Globálním Minotaurem jsou míněny vlastně globální nerovnováhy (což by neznělo tak dobře), které jsou podle autora osou současných problémů.

Kniha je čtivá a psaná srozumitelným jazykem, takže se do ní mohou s chutí zakousnout i neekonomové. Hned jedna z prvních částí knihy: "Šest vysvětlení, proč se to stalo" (myšleno Velká recese) čtenáře "chytne" svou břitkostí, odborností i sarkasmem.

Není politika, jako politika

27. 7. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Za starých a ještě starších časů nebylo překvapením, když se v rámci omluvy zastřelil ten, kdo přivedl svůj podnik do takového úpadku, do jakého přivedla koaliční vláda celý stát. Ta by měla, když už se nezastřelila, aspoň mlčet a neblábolit ústy paní předsedkyně, že má mandát. Skoro celý ho promarnila a těch osm, které přivedla generálka Peake, jsme volili jako trojského koně, pod jinou firmou a hlavně jiným programem. Do té beznaděje, živené převážně ubohými pořady, zazněl jako rajská hudba rozhovor s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem, který se prohlásil za člověka nepolitického, ale byl by ozdobou každé vlády. Nepolitický je jen v tom smyslu, že není zběhlý ve spřádání svinstev, ale o to více rozumí praktickým úkolům, které jako ministr má.

Britská média jsou i kritická, v ČR si pěstujeme mediální Disneyland

25. 7. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Já vcelku chápu, že v Británii přinášejí média rozsáhlé informace o tom, že se narodilo dítě. Jakkoliv je monarchistické zřízení, existující již jen z důvodu udržování mýtu o britském impériu a navozování domnělého spojení s minulostí, absurdní, prostě existuje. I Guardian včera zařadil jako první zprávu ve svém e-mailovém newsletteru to, že se dítě narodilo.

OBČANÉ NA BALKÁNĚ MAJÍ PLNÉ ZUBY POLITIKŮ

Po šesti týdnech protivládních demonstrací v Bulharsku došlo v Sofii ve středu k násilí

25. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Po šesti týdnech víceméně pokojných protivládních demonstrací v Bulharsku došlo ve středu v Sofii k násilí. Demonstranti obklíčili parlament, házeli kamením a střetli se s policií, která evakuovala budovu parlamentu. Po dobu 40 dnů vyjadřují tisíce většinou mladých středostavovských demonstrantů v Sofii svůj odpor vůči bulharských politikům, které považují za zkorumpované a neschopné a požadují, aby odstoupila vláda, která vznikla teprve před několika měsíci.

101 -- blbost na n-tou

25. 7. 2013 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Koaliční mantru o 101 podpisech pro Němcovou papouškovali jako argument pro její jmenování snad všichni čeští novináři. Uvedu pár argumentů, proč "stojednička" není žádnou ústavní zvyklostí, nýbrž prostou blbostí, píše Pavel Drs.

SPAS: "Levice by měla být aktivnější"

25. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity k aktuálním událostem

Spojenectví práce a solidarity považuje za důležité vyjádřit se k aktuálním politickým událostem, které mají zásadní význam pro budoucí vývoj České republiky.

SPaS vítá odchod vlády Petra Nečase. Vládu Petra Nečase, potažmo Miroslava Kalouska SPaS považuje za nejhorší vládu v celé polistopadové historii, která vrhla Českou republiku na dno: ať již v politické kultuře, morálce, v oblasti ekonomické a sociální.

Prosíme přispějte finančně na provoz Britských listů

17. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

prosíme, nezapomínejte, že provoz serveru Britské listy nemůžeme vést zadarmo. Čtenáři, kteří nás čtou ve stále větších počtech, by si měli uvědomit, že i když samozřejmě Britské listy neprovozujeme pro zisk, příspěvky na minimální provozní náklady potřebujeme. Jsme tedy závislí na průběžných finančních darech od čtenářů.

Za Britskými listy nestojí žádný investor ani podnikatelský manipulátor. Jsou jedním z mála zpravodajských a analytických portálů, vycházejících v češtině, které nemají politickou agendu a nepodporují žádné podnikatelské či politické seskupení či stranu.

Pokud považujete za důležité, aby Britské listy dále fungovaly, prosím, přispějte finančně na náš účet. Je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Můžete též přispět z mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Neposílejte eura do pražské banky ze zahraničí, poplatek je astronomický. Děkujeme.

Jak zachránit politiku před gaunery aneb Co se to vlastně aktuálně děje kolem kauzy poslanecké imunity?

24. 7. 2013 / Martin Pleva

čas čtení 9 minut

V nejlepším případě jsme svědky orgií právního pozitivismu, nad jakými zůstává veškerý zdravý rozum stát. Ustanovení základního zákona našeho státu o tom, že "poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech" a že "za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat" (č.1/1993 Sb., čl. 27, odst. 1,2; tak i všude dále) jsou nyní evidentně stavěna na hlavu. Ano, naši ústavodárci byli v r. 1992 tak naivní, že je nenapadlo, že by poslanec či senátor mohl hlasovat či se jakkoli projevovat pod vlivem "pozitivní či negativní motivace", resp. že by v případě oné motivace negativní mohlo jít o něco zcela jiného, než co bylo prováděno za minulého režimu. Veřejná debata si nesmí ovšem nechat vnutit jakési kolektivní zatemnění logického úsudku.

Věnováno českým televizím

Britský satirický čtrnáctideník Private Eye: "Žena porodila dítě"

24. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Britský satirický čtrnáctideník Private Eye iracionální šilenství o narození jednoho dítěte v Anglii shrnul zcela přesně, šokujícím velkým titulkem na první straně: "ŽENA PORODILA DÍTĚ!" Co je na tom sakra tak zvláštního? A proč jsou narozením nemluvněte v jedné obskurní parazitické anglické rodině zbohatlíků posedlé české televize? Jaký je veřejný zájem? Proč za absurdní divadlo roajalistických orgií ve vzdálené zemi, o níž Češi nevědí nic, mají platit veřejnoprávní České televizi čeští občané televizní poplatky?

Zaujal mě komentář Roba Camerona, občasného pražského korespondenta BBC. Na Facebooku publikoval informaci: "Česká televize hledá někoho, kdo by pro ni ve vysílání komentoval narození britského královského potomka 'z britské perspektivy'. Já si lakuji nehty."

K tomu připsal jeden jeho známý: "My Skoti na narození tohoto dítěte s.reme, a vy Češi byste měli taky." - Přesně.

Výročí jako příklad

24. 7. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Za pár dní (přesně 28. července) uplyne 5 let od zveřejnění studie "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech", která odborně završila řadu měsíců dlouhou diskuzi a především odpor veřejnosti proti vybudování americké základny na území České republiky.

28626

Dobrá zpráva prý není zpráva, ale potěší

27. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

reakce na článek Aleny Gajdůškové "V zájmu vědy přeji úspěch"

I politik může vyřknout moudrá slova. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) překonala sama sebe a našla důvod, proč popřát novému premiérovi Rusnokovi úspěch. V zájmu vědy, výzkumu a vzdělávání, v zájmu konkurenceschopnosti. Dokázala vypíchnout z programu ČSSD to, co může být společným jmenovatelem politiky jak pro Rusnoka či SPOZ, tak pro sociální demokraty a komunisty.

Důvěřuj, ale ověřuj - až do posledního muže

25. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ve vzdáleném, i na poměry rozvojového světa mimořádně zaostalém Banánistánu právě vypukly ozbrojené kmenové nepokoje, které hrozí zemi uvrhnout do naprostého chaosu. Bezprostředním impulsem násilí se stal požadavek prezidenta Ubua, kterému parlament tvrdošíjně odmítal schválit jeho vládu, aby strany údajně disponující sněmovní většinou předložily úplný seznam podpisů všech svých poslanců, a to navíc po vzoru jisté Kaddáfího petice adresované kdysi Egyptu vyvedený vlastní krví signatářů.

Vyvadil jako myš, která řve. To pištění je směšné

25. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

reakce na článek Jiřího Vyvadila "Miloši, vyděračům se ustupovat nemá"

Ano, vyděračům se ustupovat nemá. Jak pravil národní socialista, nyní přechodně v sociálně demokratickém převleku, Jiří Vyvadil. Proto by ČSSD s podporou vládě neměla váhat, konstatoval politický a mediální analytik Štěpán Kotrba v reakci na poslední blog Jiřího Vyvadila.

Sýrie: Zklamaní povstalci se vracejí k Asadovi

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Povstalci zklamaní rostoucím vlivem islamistů na syrskou opozici a ztrátou původního smyslu "revoluce", vyčerpaní více jak dva roky trvající občanskou válkou, kterou prohrávají, se po stovkách rozhodují přijmout nabídku amnestie ze strany režimu. Jejich rodiny se potichu vracejí na území kontrolované vládními jednotkami, které pokládají za bezpečnější.

Česká politická hra

24. 7. 2013 / Oskar Krejčí

čas čtení 6 minut

Podle Britské encyklopedie je hra formou zábavy, jejímž smyslem je rozptýlení či pobavení. Často je založena na soutěži. To vše se tak trochu u nás v politice děje. Je to však hra?

Situace uprostřed aktuální politické rozepře se vyznačuje předstíranými manévry a čekáním. Manévry mající podobu výroků "rozhodneme se podle programu" či hysterických výkřiků "zachraňme parlamentní demokracii". Hlavně se ale čeká na hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka.

Česko: Nejsou viníci korupční aféry. Porážka státního zastupitelství

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý český premiér Petr Nečas a členové jeho vlády nebudou postaveni před soud. Největší korupční skandál v historii země se změnil v jednu z největších právních frašek v posledních dvou desetiletích, napsal v Gazetě Wyborczej Luboš Palata.

Zastupitelství požádalo o zbavení imunity expremiéra, který má za sebou tři roky jako hlava vlády a dvacet let ve vrcholné české politice. Avšak Nejvyšší soud stíhání tří exposlanců, které měl Nečas údajně korumpovat, zrušil.

Odstoupivšího Nečase nahradil Jiří Rusnok jmenovaný prezidentem Milošem Zemanem. Vláda nemá většinu v parlamentu, podporuje ji pouze 26 poslanců z Komunistické strany Čech a Moravy. Nicméně do voleb v červnu 2014 Zeman může ve skutečnosti pověřit dalšího kandidáta (což může být opět Rusnok), pokud by předchozí nedostal většinu v parlamentu.

V zemi roste politický chaos, jehož důsledky je obtížné předvídat. Sociální demokraté se snažili o rozpuštění Poslanecké sněmovny, ale ani oni neměli většinu.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Komunismus se měl budovat v Británii

24. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Ještě jeden pěkný citát z amerického spisovatele Billa Brysona:

Obchodní dům Daniel mi vždycky připomíná, jak by vypadala Británie za komunismu. Dlouho mi už připadá škoda - a pohlížím na věc nyní z globálního hlediska - že takový důležitý experiment reorganizace společnosti byl ponechán na starosti Rusům, když je zjevné, že Britové by to provedli daleko lépe.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

76390