Skupina vědců tvrdí, že Vakovlk tasmánský žije

13. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ačkoliv australský dravec Vakovlk tasmánský (Thylacinus cynocephalus), kvůli pruhům nazývaný též Tasmánský tygr, je již téměř 80 let považován za vyhubeného, skupina britských vědců tvrdí, že má důkazy o jeho přežití v odlehlé části ostrova Tasmánie.

Výzkumníci z Centre for Fortean Zoology se právě v Tasmánii snaží shromáždit důkazy o přežití vakovlka. Tento dravý vačnatec připomíná dlouhého pruhovaného psa a byl v minulosti evropskými kolonisty usilovně huben z obavy, že bude ohrožovat stáda ovcí.

Poslední známý exemplář zemřel 7. září 1936 v hobartské ZOO. Britové však tvrdí, že na severozápadě Tasmánie nalezli důkazy o přežití tohoto druhu. Ty mají zahrnovat "vysoce důvěryhodná" svědectví a vzorky trusu, které byly odeslány k analýze DNA.

Podle zoologického ředitele centra Richarda Freemana je daná oblast natolik vzdálená lidskému osídlení a natolik hojná na kořist, že by zde mohlo žít až několik set těchto šelem.

Nalezené stopy jsou příliš velké na běžného Ďábla medvědovitého (Sarcophilus harrisii) a podle Freemana nemůže jít ani o psa. Skupina výzkumníků teď pokládá návnady a fotopasti.

Tasmánská vláda tvrdí, že neexistují přesvědčivé důkazy o přežití vakovlka, avšak Freeman plánuje několik výzkumných cest, aby prokázal, že dravec stále žije.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15058

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013