Končí jaderná spolupráce mezi Ruskem a USA

15. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Dvacet let platná smlouva, díky níž byly americké domácnosti zásobovány energií a současně klesalo riziko zneužití ruského štěpného materiálu, se včera přiblížila svému konci. Byla totiž vypravena poslední zásilka uranu ze Sankt Petěrburgu do Baltimoru.

Podle smlouvy z roku 1993 Rusko smísilo 500 metrických tun vysoce obohaceného uranu z jaderných náloží s obyčejným uranem a odesílalo takto získané jaderné palivo do Spojených států, kde sloužilo k pohonu jaderných elektráren.

Po většinu času byla z tohoto paliva vyráběna zhruba polovina energie dodávané do americké sítě jadernými elektrárnami, neboli necelých 10% veškeré americké elektřiny.

Ruskému jadernému průmyslu dohoda zajistila peníze a pracovní místa v době, kdy panovaly obavy, že v postsovětském chaosu může některý z expertů prodat do nežádoucích rukou jadernou dokumentaci nebo komponenty k výrobě "špinavé" bomby.

Časy se však mění a bohatší Rusko odmítlo prodloužit platnost smlouvy. A to přesto, že podle Američanů dosud má v zásobě velké množství vysoce obohaceného uranu, které nevyužije.

Navzdory nové smlouvě START Rusko spolu s USA dosud vlastní více než 95% všech jaderných zbraní na Zemi. Žádná z obou zemí nezveřejňuje údaje o svých zásobách vysoce obhaceného uranu.

Podle ruských prohlášení se zdá, že dosud eliminovaných 500 metrických tun by mohlo představovat o něco méně než polovinu celkových zásob, z nichž lze dosud vyrobit tisíce jaderných hlavic.

Po nehodě v japonské Fukušimě v roce 2011 ceny uranu klesly a Rusko "nepotřebuje" další prodej uranu, tvrdí Sergej Novikov z Rosatomu. Tato státní společnost 13. listopadu oznámila, že právě kvůli nízkým cenám suroviny zmrazí další rozšířování svých těžebních projektů.

Dalším faktorem však podle Novikova byl i nedostatek reciprocity ze strany USA, které své hlavice tímto způsobem ve srovnatelném měřítku nelikvidují. Rusku vynesly obchody s palivem pro USA zhruba 17 miliard dolarů. Nyní bude trh v USA ovlivněn tím, že Rusko na něj dokáže dodávat jen zhruba desetinu dosavadního množství obohaceného uranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11036

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013