Britský premiér: Vláda musí zvýšit sociální mobilitu

14. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron přiznal, že sociální mobilita v Británii je dnes nedostatečná, a zdůraznil, že je úkolem vlády zvýšit aspirace lidí z chudého zázemí, aby se dostali do nejvyšších státních funkcí.

Poté, co v minulých dnech bývalý konzervativní premiér John Major kritizoval to, co označil za "skutečně šokující" dominanci bohatých absolventů drahých soukromých škol ve veřejném životě, nynější premiér David Cameron přiznal, že jeho vláda musí "dělat daleko víc", aby dosáhla diverzity státních elit.

Cameron dodal, že naprosto souhlasí s Johnem Majorem, a kritizoval složení třídy politiků, novinářů, vojáků i soudců. Dodal:

"Chci, aby vznikla sociálně mobilnější Británie. Chci, aby vznikla Británie, kde nezáleží na tom, odkud pocházíte, k jakému Bohu se modlíte, jakou máte barvu kůže, jaké komunity jste součástí, přesto se dostanete do nejvyšších funkcí v televizi, v soudnictví, v armádě, v politice, v tisku." Poukázal na to, že jeho vláda poskytuje dotace pro děti z chudých rodin, školky zadarmo pro předškolní děti a dotuje také množství univerzitních studentů z chudých oblastí.

Poukázal také na to, že za jeho vlády se dostala do vlivných funkcí celá řada konzervativních poslanců britsko-asijského a britsko-afrického původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6733

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2013