Ruský agent v centrále NATO?

6. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Gordon.ua ZDE přinesl rozhovor s bývalým ruským poslancem a kritikem Kremlu Konstantinem Borovým. Ten tvrdí, že se Ukrajina nemá spoléhat na Západ, protože i přímo v centrále NATO v Bruselu údajně působí ruský vlivový agent. Tím má být podle všech indicií nadhozených Borovým náměstek generálního tajemníka NATO Sandy Vershbow.

Samozřejmě existují různá vysvětlení toho, co Borovoj tvrdí. V posledních letech se vyjadřuje dosti pýthicky a například neseriózně předpovídá brzký samovolný pád Putinova režimu, před kterým ale současně varuje. Je tedy docela dobře možné, že to co říká o NATO je především snaha zdiskreditovat určitou politickou linii, kterou reprezentuje nový generální tajemník aliance Nor Jens Stoltenberg. Ten je v porovnání se svým předchůdcem Dánem Rasmussenem považován za personu spíše bližší "holubičímu" než jestřábímu táboru. Útočit přímo na bývalého norského premiéra s obviněním, že pracuje pro Moskvu, by ovšem bylo dozajista kontraproduktivní, to musí být každému jasné. Vershbow by se tedy hodil lépe, i když jeho kariéra diplomata je v podstatě bez poskvrnky.

Ale existuje i jiná možnost. Ruská provokace, zcela typicky a tradičně. Pokud Borovoj opravdu nějakým způsobem dostal informace, jaké sdělil Gordonu, otázka zní, jak by se k nim vůbec mohl dostat. Jestliže odněkud unikly, otázka zní, proč. A co by Kyjev dělal, kdyby hypotetickou návnadu spolkl? Podpořilo by to xenofobní paranoiky, radikální tendence a směřování do mezinárodní izolace.

Není ovšem tak snadné odbýt Borového coby zlovolníka, šílence nebo užitečného idiota. Jak nedávno upozornil Mark Galeotti ZDE, problém promoření samotného ukrajinského bezpečnostního aparátu ruskými agenty je doslova monstrózní, protože Moskva měla dokonce za Janukovyče formální dohodu, která jí dovolovala verbovat v něm své agenty - a skončilo to tím, že až 30% pracovníků služby SBU, která má nyní dohlížet nad lustracemi (!), pracovalo současně pro druhou stranu. A Západ s tím může jen málo pomoci, protože na podobné velkorysé zpravodajské operace jednoduše není mentálně ani institucionálně připraven. Kromě toho skutečně existovaly případy velmi vysoce postavených ruských agentů v oficiálních západních strukturách ZDE.

Ať už je tomu jakkoliv, bude velice zajímavé sledovat, co se z obvinění vzneseného Borovým v kontextu dalšího vyostřování vojenské situace na východě Ukrajiny nakonec vyklube.

0
Vytisknout
11740

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2014