Ruské letecké vítězství v Sýrii: 80% humanitární pomoci zastaveno, 260 000 uprchlíků, ničení civilní infrastruktury

18. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


OSN a humanitární organizace varují, že ruské nálety prohloubily humanitární krizi v severní Sýrii.


Agentura Mercy Corps, jeden z největších dárců potravinové pomoci, tvrdí, že ruské nálety od 30. září snížily poskytovanou pomoc o 80 %. Intenzívní nálety navíc mají řadu civilních obětí a ačkoliv si těžko někdo uměl představit, že by se situace v Sýrii mohla ještě zhoršit, právě k tomu došlo.

Podle představitele OSN v jižním Turecku ruská intervence a pozemní ofenzívy režimu, které ruské nálety podporují, přispěly k vysídlení dalších 260 000 osob. Protože Turecko omezilo vstup uprchlíkům kvůli tlaku z Evropy, mnozí z nich jako vnitřně přemístěné osoby přežívají bez pomoci v improvizovaných přístřešcích na syrském území.

Představitelé OSN a humanitárních organizací tvrdí, že ruské nálety se často zaměřují na civilní infrastrukturu. Jejich terči se stalo například obilné silo dodávající pšenici do provincie Idlíb, deset pekáren, které dohromady zajišťovaly chléb pro nejméně 200 000 osob, několik mlýnů a skladů s moukou a zařízení pro úpravu vody obsluhující 1,4 milionu osob v oblasti provincie Aleppo.

Pablo Marco z mezinárodní organizace Lékaři bez hranic potvrdil zásah dvanácti nemocnic.

Představitel OSN potvrdil, že přepravní trasa kamiónů na tureckém hraničním přechodu Bab as-Salami byla zasažena třikrát během pěti dnů, což zastavilo dodávky potravin, paliva a dalšího základního zboží.

Jan Egeland, generální tajemník Norské rady pro uprchlíky, která přerušila poskytování pomoci v Sýrii, shrnuje:

"Civilisté nemají kam utéci do bezpečí. Školy, tržiště a pekárny jsou bombardovány a ženy a děti jsou pod palbou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6006

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015