Ve volbách ve Španělsku zvítězila pravice, ale nebude mít v parlamentě absolutní většinu

21. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Ve španělských parlamentních volbách zvítězila konzervativní Lidová strana, ale nezískala absolutní většinu. Lidová strana zřejmě získá ve 350 členném parlamentě 122 křesel a 28 procent, asi o třetinu méně než ve volbách v roce 2011. Socialisté byli druzí, získají zřejmě 93 křesel a 22 procent hlasů. Strana Podemos bude mít 69 křesel a 20,5 procent hlasů Strana Ciudadanos získá 38 křesel a 114 procent hlasů.

Vyplývá z toho, že v době pokračujících dopadů hospodářské krize se španělští voliči rozhodli odklonit se od dvou hlavních španělských politických stran, tedy lidovců a socialistů, kteří se v minulosti u moci střídaly, a nahradit je novými stranami. Socialisté a lidovci celkem získali jen asi 50 procent hlasů, kdežto v minulosti získávali 70-80 procent.

Strana Podemos zaznamenala úspěchy především v Katalánsku, kde přislíbila uspořádat referendum o nezávislosti.

Šéf Lidové strany Rajoy je prvním šéfem státu v Evropě, který byl znovu zvolen, přestože uvalil na voliče tvrdé škrty. Argumentoval, že jeho strana je nejkompetentnější k tomu, aby udržela křehké hospodářské oživení. Má-li však Lidová strana zůstat u moci, bude muset vyjednávat s jinými stranami o vytvoření koalice. Není také vyloučeno, že by mohla vzniknout socialistická koalice.

Částečně jsou výsledky španělských voleb ovlivněny skutečností, že voliči z venkova mají větší váhu než voliči z měst. Velký dopad měla taky generační změna a věk zvolených politiků výrazně poklesl. Socialisté zvolili šéfem své strany třiačtyřicetiletého Pedra Sáncheze, Ciudadanos Alberta Rivieru, 36 a Podemos Pabla Iglesiase, 37. Avšak Rajoy, 60, zůstává nejpopulárnější pro Španěly nad 60, protože jeho strana podporuje starobní důchody a zvyšuje je. Starší voliči chodí k volbám nejčastěji a také jejich počet od roku 2011 vzrostl o milion, zatímco počet voličů mladších 34 let od té doby poklesl o půl milionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5519

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015