Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci o syrském mírovém procesu

19. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Rada bezpečnosti OSN jednohlasně schválila rezoluci podporující vytvoření mezinárodní cestovní mapy pro mírový proces v Sýrii k ukončení války, která si vyžádala čtvrt milionu životů.

Rezoluce obsahuje časový plán pro vyjednávání mezi syrskou vládou a opozicí, které má začít začátkem ledna. Prohlášení podporuje celostátní příměří v Sýrii, které by mělo vejít v platnost, "jakmile zahájí představitelé syrské vlády a opozice první kroky směrem k politickým změnám pod dohledem OSN."

Před schválením rezoluce řekl americký prezident Barack Obama, že Bašar al Asad musí odejít, protože přišel o veškerou legitimitu. Text rezoluce se o tom ale explicitně nezmiňuje. Požaduje přechod k nové vládě, v jejímž čele budou stát Syřané a která bude plně syrská. Rezoluce zdůrazňuje, že "syrský lid rozhodne o budoucnosti země".

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že existují "ostré neshody" ohledně Asadova osudu.

Rezoluce požaduje, aby generální tajemník OSN Pan Ki Moon požádal zástupce syrské vlády a opozice, "aby zahájili bezodkladně oficiální rozhovory ohledně procesu politických změn. Rozhovory mají být zahájeny začátkem ledna 2016." Do půl roku by proces měl vytvořit "důvěryhodnou, inkluzivní a nesektářskou vládu" a svobodné volby pod dohledem OSN by se měly konat do 18 měsíců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5910

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015