Trump o Putinově útlaku novinářů: "Není to prokázáno"

21. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Donald Trump v neděli hájil postoj Vladimíra Putina vůči svobodě tisku. Vyzval novináře, aby dokázali, že si Kreml někdy objednal vraždu novinářů. Trump také znovu přislíbil, že bude-li zvolen americkým prezidentem, bude s Ruskem úzce spolupracovat.

Trumpa tento týden Vladimír Putin pochválil. Charakterizoval ho jako "velmi barvitou, talentovanou osobnost". Trump se vyjádřil, že Putinovy výroky na jeho adresu jsou pro něho "velkou ctí" a charakterizoval Vladimíra Putina jako "člověka, který se těší obrovskému respektu v Rusku i jinde".

Když Trumpa v pátek vyzvali v televizním rozhovoru s MSNBC, aby odsoudil, že se Kreml údajně podílí na vraždách novinářů, Trump reagoval: "Naše země taky hodně zabíjí."

Ve vzrušeném rozhovoru v nedělním pořadu This Week televize ABC Trump řekl: "Ve vší férovosti vůči Putinovi, vy říkáte, že zabíjel lidi. To jsem neviděl. To nevím, že by zabíjel lidi."

Trump vyzval reportéry, aby jmenovali novináře, kterého v Rusku zavraždila vláda. Moderátor George Stephanopoulos se zmínil o vraždě Anny Politkovské z roku 2006, kterou někteří aktivisté spojují s ruskou vládou.

"Pokud zabíjel reportéry, tak to si myslím, že je hrozné," odpověděl Trump. "Ale ono to není, jako že by tam stál se zbraní v ruce a přiznal to. Vždycky to popíral. Nikdy nebylo dokázáno, že někoho zabil, a tak, víte, mají vás považovat za nevinného, dokud vám není dokázána vina, aspoň v této zemi, a není dokázáno, že zabíjel reportéry."

"Obama s Putinem nedokáže vyjít," řekl Trump. "Putin našeho prezidenta nesnáší, to nám dělá velké potíže, a upřímně řečeno, říkám to už dlouho, jestliže chce Rusko rozbombardovat Isis a přidat se v tom k nám, jsem absolutně pro. To je kladná věc a ne záporná."

Vřelé výroky vůči Putinovi jsou v kontrastu s Trumpovými výroky o tradičních spojencích USA: Minulý týden se Trump vyjádřil, že německá kancléřka Angela Merkelová svým postojem k uprchlíkům "ničí Německo".

Britský premiér David Cameron řekl tento týden v parlamentě, že Trumpovy návrhy zakázat všem muslimům vstup do USA jsou "konfliktní, stupidní a chybné". "Kdyby přijel na návštěvu do naší země, všichni bychom se proti němu sjednotili," řekl Cameron.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6515

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015