Polsko provedlo razii proti úřadu NATO

18. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Polsko provedlo ve Varšavě noční razii, jíž se účastnili pracovníci polského ministerstva obrany a polská vojenská policie,  proti úřadu kontrarozvědky Severoatlantického společenství. Razie byla součástí úsilí nové polské vlády strany Právo a spravedlnost dosadit do všech státních úřadů svoje lidi.

Personál z ministerstva obrany a vojenská policie vstoupili do kanceláří kontrarozvědky NATO v centru Varšavy v noci na pátek v 1.30 ráno s cílem odstranit z kanceláře činitele kontrarozvědky, které nová polská vláda neschvaluje, a jmenovat jejího nového šéfa.

"Cílem akce je zaručit normální fungování státních institucí, které bohužel vždy nefungují dobře," řekl náměstek ministra obrany Bartosz Kownacki. "Ministerstvo obrany má právo použít všech jednotek, které spadají pod jeho pravomoci, včetně vojenské policie," dodal Kownacki.

Dramatický nájezd a změna vedení v tomto úřady NATO, kterou odsoudili odstraněný šéf kontrarozvědky i opoziční politici, byl součástí úsilí nové vlády strany Právo a spravedlnost upevnit svou moc v Polsku tím, že naplní všechny státní úřady, bezpečnostní služby, státem vlastněné podniky a soudnictví svými lidmi.

Není jasné, jak se nájezdníci dostali do budovy. Mluvčí ministerstva obrany uvedl, že razie proběhla "pokojně".

Úřad kontrarozvědky společně financují Slovensko a Polsko. Byl založen letos v září a v současnosti probíhá proces jeho akreditace u NATO.

Bývalý ministr obrany a opoziční poslanec Tomasz Siemoniak se vyjádřil, že razie byla "bezprecedentní". "Stalo se to asi poprvé v historii NATO, že člen této aliance provedl proti úřadu NATO útok."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9199

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2015