V Mnichově byla dočasně uzavřena dvě nádraží kvůli hrozbě možného atentátu

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Německé úřady obdržely varování od francouzských a amerických výzvědných služeb, že na nádraží v Mnichově zaútočí sedm sebevražedných atentátníků

Policie v Mnichově hledá osoby podezřelé z příslušnosti k Islámskému státu poté, co zahraniční rozvědky varovaly před "konkrétním" plánem vyslat během novoročních oslav sebevražedné atentátníky na dvě nádraží v Mnichově.

Útoky proti dvěma nádražím, hlavnímu nádraží a nádraží v Pasingu v západní části města, mělo provést o půlnoci pět až sedm sebevražedných atentátníků. Nádraží byla evakuována.

Asi 550 policistů bylo použito na zabezpečení města. Nikdo nebyl zatčen. Mluvčí bavorské policie uvedla, že nemůže potvrdit národnost údajných útočníků, ani kde mají bydlet: "Nemohu potvrdit, zda to jsou Iráčani, ale údajně to byla skupina pěti až sedmi lidí.

Kolem čtvrté hodiny ranní se situace uklidnila a obě nádraží byla znovu otevřena.

Bavorský ministr vnitra Joachim Hermann uvedl, že výzvědné informace nebyly úplně přesné, přesto ale závažné. Dodal, že situace je volnější, policie však nemůže zatím vydat informaci, že je všechno v pořádku.

Srovnal situaci s varováním v Hanoveru dne 17. listopadu, kdy tam byl na poslední chvíli zrušen mezinárodní přátelský fotbalový zápas a byl evakuován stadion také na základě varování cizích rozvěděk, ale nikdo nebyl zatčen a na stadionu nebyly nalezeny žádné výbušniny.

Navzdory policejnímu varování oslavovaly v Mnichově v ulicích příchod nového roku tisíce lidí.

V Evropě dochází k posilování bezpečnostních opatření. V Belgii bylo ve čtvrtek zatčeno šest lidí v Bruselu během domovních prohlídek. Údajně připravovali útok na město.

V Paříži se nekonal tradiční ohňostroj na Champs Élysées. Rudé náměstí v Moskvě bylo uzavřeno. Amsterdamské letiště Schipol bylo na Nový rok v osm hodin ráno na půl hodiny částečně uzavřeno, poté, co Brit začal vykřikovat, že má bombu. ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5662

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015