Channel Four News: V čele Islámského státu stojí sekularističtí plukovníci ze Saddámovy armády

5. 1. 2016

čas čtení 6 minut

Představa, že je to náboženská organizace, je účelová konstrukce především pro západní potřebu



Abdul Bari Atwan, autor a novinář: Saddáma Husajna lze charakterizovat jako kmotra ISIS.

Když byl Saddám Husajn v Iráku r. 2003 svržen, irácká armáda nebyla poražena. Rozplynula se do civilního obyvatelstva. O řadu let později se ukázalo, že se její činitelé stali řídícími mozky ISIS.

Christopher Reuter, novinář z Der Spiegelu: Saddám Husajn byl posedlý tím, že chtěl mít přímou kontrolu nad vším. Poskytl svým lidem v tom smyslu výcvik, aby byli schopní kontrolovat všechno. Provozoval navzájem si konkurující výzvědné služby, šířil strach, občas nechával zabíjet úplně nevinné lidi, prostě aby dal najevo, že kdokoliv může být kdykoliv usmrcen. (Pozn. red. Saddám Husajn byl obdivovatelem Josefa Vissarionoviče Stalina a měl rozsáhlou knihovnu o Stalinově teroru v Rusku.) A vedení Islámského státu kopíruje tento mechanismus.

Saddám byl sekularistický diktátor, ale začal používat islám z oportunistických důvodů - pomáhalo mu to v boji proti Spojeným státům.

Abdul Bari Atwan: Saddám Husajn si uvědomil, že sekularismus nefunguje. Obrátil se k islámu, rozhodl se islamizovat Irák, protože si uvědomil, že proti okupaci ze zahraničí budou pak bojovat muslimští bojovníci.

Christopher Reuter: Během několika vteřin, když koncem května 2003 podepsal Paul Bremer svůj první dekret, vytvořil tím jedním rázem statisíce nových, zuřivých nepřátel. A vůbec to nebylo zapotřebí. Byli to oportunisté, byli to kariérní vojáci. Bývali by nadšeně sloužili komukoliv, jakémukoliv novému režimu. Byli to ti nejinteligentnější a ti nejzkušenější vojenští velitelé, co se týče organizace státu. Co se týče organizace aparátu útlaku, infiltrace, všech těch dovedností, které nyní vidíme ve vysoké míře u Islámského státu.

Svolavatel Nicejského koncilu byl úředně vzato pohan

Ti, kdo zakládají náboženské organizace s politickými záměry, zdaleka vždy sami nevěří

5. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Když se v dubnu loňského roku poprvé objevily podrobné informace o roli zpravodajských důstojníků Saddáma Husajna při vzniku "islámského státu" ZDE, bylo také rovnou řečeno, že hlavní organizátor Samir abd Muhammad al-Chlifáví alias Hadží Bakr měl v úmyslu vyvolat regionální náboženskou válku mezi sunnity a šíity, která by jeho projekt legitimizovala. A tato válka ovšem právě probíhá.

Evropa "se vrací do třicátých let"

Dojíždějící pracovníci mezi Kodaní a Malmö protestují proti novým pohraničním kontrolám

5. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Před slavným patnáctikilometrovým Øresundským mostem, spojujícím dánské hlavní město Kodaň se švédským městem Malmö, který proslul v důsledku thrilleru dánské televize Most, se v pondělí večer utvořila fronta až 8000 pracovníků, dojíždějících z Kodaně do Švédska. Poprvé po 50 letech byl od neděle zaveden předpis, že cestující na dánsko-švédské hranici se musejí prokázat identifikačním průkazem s fotografií. Průkazy se kontrolují v Kastrupu, na kodaňském mezinárodním letišti. Øresundský most je už patnáct let symbolem hrdé integrace, která překračuje národní hranice. Øresundský region, jehož součástí je kus Švédska i Dánska, byl mezinárodně chválen po celém světě jako příklad úspěšné integrace podniků, občanské společnosti a lidí přes národní a kulturní hranice. Vzdělávání, podnikání, práce i láska vedly k tomu, že obě části dvou zemí se sloučily.

Rozhovor Britských listů 38:

Mladý Němec v Jiříkově vidění normalizačního Československa

1. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto novoročním Rozhovoru Britských listů pokračuje Uwe Ladwig, bývalý ředitel firmy National Panasonic Europe, ve vzpomínání na život v normalizačním Československu v sedmdesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1.1. 2016. První část tohoto dvoudílného rozhovoru je ZDE

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Hovory intelektuála s umělcem

5. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Úroveň veřejné diskuse na českém internetu konečně našla svůj etalon. Tento rozhovor veřejného "umělce" s veřejným "intelektuálem" dobře ilustruje obsedantní zaujatost vlastní zbabělostí a - dbaje vybraného slovníku - hluboce integrovanou posttotalitní mentalitu lidí, kteří ještě nepochopili, že svoboda neznamená veřejně obnažovat svůj komplex otroka. Nebýt internetu, nevěděli bychom. Takhle vznikla úžasná stoka, kterou proudí hektolitry méněcennosti transformované v postoje a názory na aktuální dění. A elity, jako třeba zde přítomní, nastavují zrcadlo. Věru ostrý obraz: ZDE

K tomu dodává Jan Čulík: Kromě vulgarity je na této výměně pozoruhodné, jak jsou oba mluvčí posedlí událostmi a jednáním, které se - možná - odehrávalo - nebo také neodehrávalo, neboť osobní vzpomínky nejsou spolehlivé - před třiceti lety. Je to trochu, jako by se dědečkové hádali o tom, co se dělo nebo nedělo v zákopech první světové války. Není to ojedinělý případ. Byl jsem nedávno svědkem rozhovoru dvou českých pravostředových "veřejných osobností" (jeden z nich je v současnosti ministr), kteří neustále hovořili o estébácích a politické situaci, jako by byl rok 1975... Vůbec se ještě neprobudili...

V Kolíně nad Rýnem došlo údajně na Silvestra k řadě sexuálních útoků

5. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V Kolíně nad Rýnem pořádají městští činitelé krizové rozhovory poté, co desítky žen uvedly na policii, že byly na Silvestra sexuálně obtěžovány. Bylo podáno nejméně 60 trestních oznámení a nejméně jedno týkající se znásilnění. Útoky údajně způsobili podnapilí "muži nestředoevropského, tmavšího vzezření", avšak "mluvili velmi dobře německy".

Šéf policejních odborů Arnold Plickert odmítl předčasné spekulace o tom, kdo jsou viníci, stejně jako Claudia Rothová, politička ze Strany zelených, která varovala, aby lidé z útoků automaticky neobviňovali uprchlíky.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung se snaží kolínská policie vyhnout vytváření dojmu, že útoky spáchali uprchlíci, kteří přišli do Německa v posledních měsících. Místní deník Kölner Stadt Anzeiger cituje policejního vyšetřovatele, který to jasně vyloučil.

Policie uvedla, že mnohé z pachatelů zná a někteří z nich mohli být žadatelé o azyl, avšak nikoliv z nynější doby. Podle kolínské policie to byli muži z Maroka, z Alžírska a z Tuniska a bylo jim většinou kolem pětadvaceti. Soustředili se nedaleko kolínské katedrály a zaměřovali se především na mladé ženy mezi lidmi v ulicích oslavujícími Silvestra. V menší míře k podobnému osahávání žen došlo v Hamburku ve čtvrti Sankt Pauli.

Zdroj v němčině: ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Kolik žen bylo znásilněno o silvestrovské noci v České republice?

5. 1. 2016 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 1 minuta

Nabízí se otázka, jestli třeba manipulativní a polopravdivý článek na serveru novinky.cz popisující tyto události nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu šíření nenávisti ke skupině obyvatel. Ti "migranti" z článku, o kterých se údajně ví že normálně jen kapsaří (kdo v Česku normálně kapsaří? Že by Romové z jižní Evropy?) se zčistajasna zaměřili na osahávání žen? Vážně? A jednu dokonce znásilnili? Kolik násilí proběhlo ve stejné době v České republice? Kolik českých občanek bylo o silvestrovské noci znásilněno? Proč nejsme informováni i o těchto věcech, aby měl člověk srovnání s 80 milionovým Německem a 10 milionovou ČR? Že české ženy nehlásí znásilnění? A není to třeba kvůli tomu, že dovolat se spravedlnosti je v ČR pro ně téměř nemožné? Chtělo by to trošku, aby čtenáři zapojili mozek. Manipulativních tvrzení v tisku jsme vystaveni denně, sedmá velmoc je děvka.

Vynikající návrh nového polského ministra zahraničí

5. 1. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

Internet v Polsku i ve světě se hodně posmívá polskému ministru zahraničí Witoldu Waszczykowskému, který ve svém rozhovoru pro německý deník Bild vyjádřil názor, že nová polská vláda strany Právo a spravedlnost chce vyléčit Polsko z vegetariánství a z ježdění na kole. Ministr se pak hájil, že protože dával rozhovor bulvárnímu deníku, "musel používat jednoduchý jazyk". Rozhovor však vyšel v deníku Bild pod titulkem "Zbláznili se Poláci?" takže by z toho jaksi vyplývalo, že panu ministrovi se podařilo dosáhnout opačného cíle. Avšak posmívat se panu ministrovi, jehož ministerstvo si už vysloužilo přezdívku "ministerstvo komických kroků", by odvedlo pozornost od jednoho z velmi významných interview pana ministra.

Ne, nehovořím o jeho nedávném rozhovoru pro tiskovou kancelář Reuters, v němž se pan ministr vyjádřil, že by polská vláda přijala diskriminaci Poláků ve Velké Británii, pokud David Cameron podpoří polské úsilí, aby byla na polském území postavena vojenská základna NATO. Pan ministr už stejně vydal dementi, podle něhož jeho slova byla zkreslena v překladu (to, že vlastně pokaždé, když pravicový politik řekne něco stupidního, se vina svádí na nekompetentní novináře, zřejmě vysvětluje snahy strany Právo a spravedlnost převzít kontrolu nad polskými sdělovacími prostředky).

Stranická nenávist "až za hrob": Budoucnost také České republiky?

5. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V odpovědi na pravidelnou výroční anketu časopisu Edge, prováděnou mezi prestižními zástupci různých profesí, uvedl sociální psycholog Jonathan Haidt ZDE, že za nejdůležitější nedávný objev považuje studii Shanto Iyengara a Seana J. Westwooda "Fear and Loathing Across Party Lines: New Evidence on Group Polarization" (Strach a averze napříč stranickými liniemi: Nové důkazy skupinové polarizace) ZDE (pdf). Studie ukazuje, že pokud jde o sílu a pronikavost negativních postojů a předsudků, stranické preference jsou dnes v USA větší problém než rasismus. Rasismus je přitom dlouhodobě označován za nejnebezpečnější příčinu rozdělení americké společnosti.

Český prezident je opět vedle jak ta jedle

5. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Miloš Zeman zvedl vysoko hozenou rukavici svých četných  oponentů, kteří mu s gustem vyčítají, že si své výroky o řízené islámské invazi cucá z prstu. Jak je ale vidno, opět přitom neuspěl, neboť jeho vývody o tom, že za celým tímto spiknutím stojí Muslimské bratrstvo, postrádají smysluplnou logickou konstrukci.

Český prezident se v Interview Plus na vlnách Českého rozhlasu vytasil se dvěma informačními zdroji, na jejichž základech staví svou paranoidní teorii o řízené islámské invazi do Evropy. Prvním zdrojem je korunní princ ze Spojených arabských emirátů, který Miloši Zemanovi sdělil, že islámský terorismus řídí Muslimské bratrstvo, a druhým je marocký ministr zahraničí, jenž mu pro změnu prozradil, že se muslimští bratři snaží ovládnout celý svět.

Miloš Zeman lže

4. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Vyjádření iniciativy Pomáháme lidem na útěku k výrokům prezidenta Miloše Zemana pro Český rozhlas

Praha, 4.1.2015 - Prezident České republiky Miloš Zeman v dnešním dopoledním rozhovoru pro ČRo Plus pronesl několik tvrzení, na které bychom rádi zareagovali na základě dotazů z médií a také jako lidé, kteří se ve své práci s uprchlíky denodenně potkávají. Vyjadřujeme se také proto, že to není poprvé, kdy prezident manipuluje veřejným míněním skrze výroky, které se nezakládají na pravdě a lze je snadno vyvrátit buď dostupnými statistikami a daty nebo právě osobní zkušeností, kterou jako dobrovolníci pomáhající uprchlíkům na jejich cestě můžeme nabídnout.

Nebudeme se vyjadřovat k tvrzení o řízené migraci do Evropy, kterou organizuje Muslimské bratrstvo. Toto tvrzení považujeme za naprosto spekulativní a ničím nepodložené a ohrazujeme se vůči tomu, že nejenom prezident, ale i další politici neustále přicházejí s “důkazy” o tom, kdo současnou migrační vlnu “řídí” či “organizuje”. Byť nelze popřít, že v současné situaci hrají (jako v každé jiné) roli politické zájmy různých skupin, stejně tak zde působí mnoho jiných faktorů a zjednodušovat je do jedné jediné příčiny je nesmyslné. My jako dobrovolníci jsme denodenně konfrontováni především s konkrétními příběhy konkrétních lidí, kteří utíkají před válkou, hladem a pronásledováním. Domníváme se, že je na místě nejprve ověřit, zda mají tito lidé nárok na azyl a zajistit jejich nejzákladnější lidské potřeby. Je jistě na místě diskutovat o tom, co je příčinou jejich neštěstí a snažit se tomu předcházet - to ale mohla Evropa dělat už dávno a uprchlíci, kteří potřebují bezprostřední pomoc, nyní nemohou být obětí našich spekulací.

Rádi bychom nabídli protiargumenty k následujícím tvrzením:

Miloši, proč lžeš? II

4. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Zeman si vymyslel, že existují "západoevropská města, kam se kvůli muslímům policie bojí jet"

["Muslimské bratrstvo začne"] postupně ovládat Evropu tak, jako se to děje v některých západoevropských městech, kam se už teď policisté v noci bojí jet,“ prohlásil Miloš Zeman podle serveru IDnes ZDE

Je to naprostá pitomost. Žádná taková města v Evropě neexistují. Mohl by být Miloš konkrétní a vysvětlit, která konkrétně má na mysli?

O Zemanově další konspirační teorii o uprchlících

4. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jak nyní obletělo všemi českými médii, prezident Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus vyslovil názor, že současnou migraci uprchlíků do Evropy organizuje tzv. Muslimské bratrstvo. Hlavní argument, který zmínil, spočívá v myšlence, že „zorganizovat“ obrovskou síť převaděčů lidí do Evropy „není možné nějakým spontánním, nahodilým pohybem“.

Zorganizovat jistě nejde nic spontánně, protože je to prostě zorganizované. Otázka je, zda jde o zorganizovanou věc. Rozsáhlé migrační vlny z oblastí, kde dochází k ozbrojenému konfliktu nebo tvrdému útlaku lidí, probíhají po celá staletí a všude na světě. Podstatná je potřeba lidí tu oblast opustit, naopak to, jestli jim někdo organizovaně pomáhá tu či onde s tímto pohybem, je druhotné.

ČR ho deportovala do Bagdádu. Hned druhý den byl zabit

3. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

kluk, kterého minulý týden česká republika deportovala zpět do bagdadu, tak byl ihned druhý den zavražděn. tak jsme se s nimi za něj pomodlili - resp. jsme s nimi prožili krátkou muslimskou modlitbu za zemřelého. tito mladí lidé tedy čekají na dárek k vánocům od české republiky - letenku na smrt.

Osobní poznámky z cesty do Drahonic 26.12.2015 publikoval Petr von Tureczki na Facebooku:

viděli jsme se s 40 klukama ve věku 18-25 let

všechno kluci, kteří utekli před vražděním.

vykládali si o narození Ježíše, jak je to zapsáno u lukáše a v koránu - v súře mirjam, pustili jsme jim film o narození Ježíše v arabštině a pak si vykládali jak slavíme narození Ježíše u nás a jak oni slaví narození Muhammada u nich - vyšlo to letos na stejný den.

přitom jsme si nabízeli navzájem cukroví.

zejm, když jim mikuláš vykládal jak byl ježíš na útěku před brutálním režimem v egyptě, tak bylo cítit silné dojetí.

zpívali jsme potom písničky o svobodě (jednu vždycky zazpíval petr wagner a pak zase oni).

někteří čekají na deportaci zpět do iráku (jsou tam i z pákistánu, syrie ad).

kluk, kterého minulý týden česká republika deportovala zpět do bagdadu, tak byl ihned druhý den zavražděn.

tak jsme se s nimi za něj pomodlili - resp. jsme s nimi prožili krátkou muslimskou modlitbu za zemřelého.

Zadržení lidé mají za sebou nepředstavitelně náročnou cestu, jsou psychicky na dně, často jsou to spíš děcka - z mého pohledu - o generaci staršího - tito mladí lidé tedy čekají na dárek k vánocům od české republiky - letenku na smrt.

První obětí uprchlické krize v roce 2016 se stal v Egejském moři dvouletý chlapec

3. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

První obětí uprchlické krize v roce 2016 se stal dvouletý chlapec, který se utopil, když přeplněný gumový člun narazil u řeckého ostrova Agathonisi na skály. Ostatních 39 uprchlíků, včetně ženy, která spadla přes palubu, bylo zachráněno poté, co místní rybáři vyvolali poplach. 10 zachráněných muselo být odvezeno do nemocnice, protože utrpěli hypotermii.

Gumový člun se vydal brzo ráno na cestu za silného větru.

Mrtvolu dvouletého chlapce vylovili z moře řečtí rybáři.

"Nic vás nepřipraví na strašlivou realitu toho, co se děje. Dnes jsme přišli tváří v tvář jedné z nejmladších obětí této pokračující uprchlické krize. Je to tragická připomínka tisíců lidí, kteří zemřeli při snaze dostat se za zoufalých podmínek do bezpečí," konstatoval zakladatel organizace Migrant Offshore Aid Station, která pomáhá zachraňovat uprchlíky na moři.

Navzdory zimě a rozbouřenému moři v důsledku větrného počasí se snaží stále velké počty migrantů přeplout z Turecka do Řecka. V roce 2015 zahynulo při pokusech přeplout Středozemní moře více než 3600 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Súdánec, který prošel do Británie tunelem pod kanálem La Manche, tam dostal azyl

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Abdul Haroun (40), Súdánec, který prošel pod tunelem La Manche na vzdálenost téměř celých 50 kilometrů jeho délky, a byl nalezen a zatčen na posledním kilometru před východem na britské území, obdržel dne 24. prosince v Británii politický azyl. Pochází z Darfuru, kde více než deset let zuří válka mezi vládou a povstaleckými jednotkami.

Po zatčení byl obviněn z trestného činu "tvoření překážky jízdě vlaku" podle obskurního zákona z první poloviny devatenáctého století, avšak toto stíhání nyní bude zastaveno.

Vlaky jezdí tunelem, jímž Haroun prošel, rychlostí 160 km/h.

Lidskoprávní organizace obvinily britskou vládu, že chce z Harounova stíhání udělat odstrašující příklad, který má odradit jiné uprchlíky od pokusů dostat se do Británie. Nejméně 6000 uprchlíků žije za strašlivých podmínek v uprchlickém táboře Džungle nedaleko Calais, Británie jim neumožňuje zažádat o azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Cameron musí v roce 2016 udělat daleko víc na pomoc uprchlíkům, naléhá pětadvacet humanitárních organizací

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Po "zjevně nedostatečné" loňské reakci britské vlády na pomoc uprchlíkům musí David Cameron podniknout v roce 2016 podstatné kroky pro řešení globální uprchlické krize, konstatuje více než pětadvacet humanitárních a charitativních organizací v dopise adresovaném britskému premiéru.

Organizace jako Oxfam, Refugee Council, Christian Aid, Cafod a Amnesty International zdůrazňují, že Británie musí vytvořit bezpečné a legální cesty pro uprchlíky do Evropy a přes ni.

Dopis požaduje od Camerona, aby udělal více než jen přijímal lidi z konfliktu v Sýrii. Měl by v "tomto novém roce přistoupit k děsivému osudu uprchlíků v Evropě s rozhodností".

Polský ministr zahraničí

Polsko "ohrožoval svět cyklistů a vegetariánů"

4. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski pro německý tisk: "Chceme pouze uzdravit naši zemi z některých chorob. Bývalá vláda nám vnucovala levicovou koncepci, jako by se svět v souladu s marxistickou koncepcí měl vyvíjet jen jedním směrem, a to v mísení kultur a ras, ve svět cyklistů a vegetariánů, který stojí jen na obnovitelných zdrojích energie a bojuje proti všem formám náboženství. To nemá nic společného s tradičními polskými hodnotami." (sic!)

Zdroj v polštině ZDE

BBC: Co se stane v roce 2016?

3. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Novináři jsou tady od toho, aby informovali o tom, co se stalo, nikoliv aby budovali vzdušné zámky ohledně toho, co se má stát v budoucnosti, konstatoval na začátku pořadu rozhlasu BBC o tom, co se snad stane v roce 2016, v sobotu po poledni jeho moderátor. Nicméně pak vyzval čtyři čelné zahraničněpolitické reportéry a editory společnosti BBC, aby se - jako každoročně na přelomu nového roku - pokusili podle dnes existujících trendů zhodnotit, co se bude dít v roce 2016.

Evropa bude podle nich ve velmi problematické situaci. Ani v roce 2016 nebude Evropská unie schopna vyřešit uprchlickou krizi. Bude stavět ploty a její mezinárodní pověst bude dále výrazně upadat. Budou sílit tendence k vzájemné izolaci jednotlivých států od vnějšího světa, i na internetu. Uprchlíci se octnou ve strašlivé situaci. Ekonomicky zůstane Evropa ve stagnaci, aavšak veškerou pozornost politiků od jiných problémů bude absorbovat neřešená uprchlická krize.

Sporný mediální zákon: EU zvyšuje tlak na Varšavu

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská komise zvyšuje tlak na Polsko. Bruselský úřad chce postavit Varšavu pod dohled, aby mohla být vyšetřena možná nebezpečí pro právní stát v této členské zemi. „Sleduji vývoj v Polsku s obavami“, řekla evropská komisařka pro justici Věra Jourová SZ. „Budeme o situaci diskutovat na zasedání komise 13. ledna a uděláme si první vyhodnocení.“

Tento postup je podle Jourové součástí mechanismu právního státu, vytvořeného v roce 2014 a má „odvrátit vznikající systémově podmíněné nebezpečí pro právní stát“. Tak zvaný mechanismus právního státu předpokládá třístupňové řízení. V první fázi analyzuje a vyhodnocuje komise situaci v Polsku. Pokud dojde k závěru, že „existuje systémově podmíněné nebezpečí pro právní stát“, zahájí s Polskem „zesílený dialog“. Předá pak „stanovisko k situaci právního státu“, v němž uvede své pochybnosti. Vláda ve Varšavě bude mít pak možnost na toto odpovědět.

Další podrobnosti v němčině: ZDE

Přeložil František Řezáč

K hromadnému popravování v Saúdské Arábii a k špinavému postoji britské vlády

2. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

David Cameron opakovaně odmítl vysvětlit, proč uzavřela britská vláda "špinavou" dohodu se Saúdskou Arábií, zatímco se ta země připravuje ke stětí a ukřižování teenagera za to, že se během Arabského jara účastnil prodemokratických protestů. V nesnesitelně trapném rozhovoru s Jonem Snowem z Channel Four nedokázal britský premiér odpovědět na to, proč Británie uzavřeela špinavou dohodu se Saúdskou Arábií, která jí a Británii umožnila vstoupit do Rady pro lidská práva OSN, napsal deník Independent. Níže je český překlad toho rozhovoru i jeho videozáznam:

Jon Snow: Vás požádali, abyste apeloval na Saúdskou Arábii v případě sedmnáctiletého chlapce, který byl zatčen ve čtrnácti letech, a který má být popraven a ukřižován. Udělal jste to?

Britský premiér David Cameron: Ano, my jsme se o tom jako vláda zmínili Saúdské Arábii.

Jon Snow: A vy osobně?

David Cameron: Ne, zmínil se o tom ministr zahraničí, zmínilo se o tom naše velvyslanectví. Jednali jsme o tom řádným způsobem. Budu uvažovat o tom, zda nastane příležitost, abych se o tom zmínil i já. Ale my jsme proti trestu smrti vždycky a všude, při všech našich mezinárodních stycích.

Jon Snow: No, to je zvláštní. Protože my jsme v listopadu uzavřeli dohodu se Saúdskou Arábií, že je podpoříme při jejich kandidatuře do Rady lidských práv OSN, pokud Saúdská Arábie podpoří nás. To vypadá jako trochu špinavá dohoda s režimem, který snad nejhruběji na světě porušuje lidská práva.

Sklízí elity ve středovýchodní Evropě nyní důsledky dlouhodobého vylučování obyčejných lidí ze společenského diskursu?

4. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Západoevropské společnosti byly od druhé světové války do značné míry konsensuální a budovaly, zejména v době, kdy existoval východoevropský sovětský blok, sociální tržní hospodářství s relativně velmi efektivní záchrannou sítí. Dělaly to proto, že jejich politikové věděli, že pokud se nebudou snažit začleňovat drtivou většinu národa, i těch nejchudších a nejubožejších lidí, do společnosti, vzniknou protesty a začne možná hrozit i revoluce - ignorovat část společnosti a vyloučit ji někam na okraj je vždycky nebezpečné a destabilizující.

Západní politikové tohle vědí, a i když i v jejich postojích je samozřejmě spousta pokrytectví, nikdo z nich by si nikdy veřejně nedovolil vyjádřit pohrdání řadovým voličem. Ten má vždycky pravdu a vždycky je mu nasloucháno s pozorností.

PŘEČETLI JSME:

Štefan Švec: Zvláštní blbost vítězů

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Revoluce z roku 1989 byla studentská. Mladí lidé se vzbouřili, vystoupili s přirozenou touhou skácet starý svět a postavit nový a – simsalabim – stalo se. Mezinárodní situace jim to dopřála. Výsledek? Generace dvaceti- až třicetiletých lidí získala pocit, že nejdůležitější boj jejich života je vybojován. Usalašila se a zkazila, co mohla.

Vítězové roku 1989 obsadili zásadní posty v politice a v médiích. Ještě dvacet let bojovali dál na listopadových barikádách a k sebepotvrzení jim stačilo zásadově odmítat komunisty.

Mezitím je předběhla doba. Lidé jako olomoucký studentský vůdce Íčko udělali z politiky takovou žumpu, že pro národ začali být lepší alternativou bývalí estébáci.

Velká média, zaměstnaná opečováváním a obhajováním statu quo, rezignovala na systémovou kritiku a neřešila nic, co zrovna netrápilo lidi z Prahy. Postupně přišla o kredit a nakonec je začali skupovat mafiáni.

Generace roku 1989, generace prošustrovaných nadějí, začíná zjišťovat, že skutečně nejdůležitější boj jejího života ji teprve čeká. Karty jsou tentokrát rozdané mnohem hůř.

Zdroj: ZDE

K tomu, mnohomluvněji:

Jan Čulík, "Sklízí elity ve středovýchodní Evropě nyní důsledky dlouhodobého vylučování obyčejných lidí ze společenského diskursu?" ZDE

Jan Čulík, "Pražská média a pražští intelektuálové nebezpečně destabilizují Českou republiku"ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ashya King začal znovu chodit do školy

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Rodiče britského chlapce Ashyai Kinga, kterého léčili v Praze ve středisku protonové terapie, s hrdostí oznámili, že chlapec v Británii začal normálně chodit do školy.

Britské úřady kontroverzně poslaly na Ashyaovy rodiče policii, když v srpnu 2014 rodiče odvezli svého tehdy pětiletého syna z nemocnice v anglickém Southamptonu bez souhlasu tamějších lékařů. Rodiče byli o několik dní později zatčeni ve Španělsku a strávili tam několik dní ve vězení. Soudce britského Nejvyššího soudu posléze povolil, aby byl Ashya převezen do Prahy na léčbu do centra protonové terapie.

Tato země není pro chytrý...

4. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych se podělit s Britskými listy o svoji osobní zkušenost, píše Petr Huďa z Jihlavy.

Během vánočních svátků a dnech volna jsem si udělal čas navštívit svoje staré známé a příbuzné.

Jsou to lidé různého sociálního postavení a věkových kategorií.

Debata se nevyhnula ani tématu uprchlické krize. Všichni mimo mě odmítli solidaritu s uprchlíky, který utíkají před válkou, IS, chudobou a klimatickými změnami. Kriticky se vyjádřili na adresu německé kancléřky Merklové a celé EU. Většina jejich argumentů byla na základě hoaxů, které se šíří po internetu, předsudky a mýty o islámu a muslimech. Na závěr dali za pravdu českým populistickým politikům (Zeman,Okamura). Na moje protiargumenty a názory se dívali divně a nepochopením. Naštěstí se celá debata obešla bez nenávisti a nadávek vůči části názorové společnosti, ke které se řadím a která je v menšině.

Fašizující ohňostroj

4. 1. 2016 / Daniel Rejman

čas čtení 3 minuty

Kdekdo si v posledních dnech stěžoval na nadužívání zábavné pyrotechniky v rámci novoročních oslav. Vysvětlení všudypřítomných výbuchů nejen v nočních hodinách je bezesporu celá řada. Nespočívá česká posedlost hlukem petard a rachejtlí také ve větě „nikdo neposlouchá“?

Zatímco v totalitních společnostech si každý musí dávat pozor na jazyk, v současném zřízení již nikdo nenaslouchá téměř nikomu. Právě tato myšlenka je motivem dokumentárního snímku z roku 2004 o českém filozofu s názvem Václav Bělohradský: Nikdo neposlouchá od režiséra Roberta Sedláčka.

Jestliže naše společnost mezi sebou vyčlenila širokou skupinu lidí, kterým není schopna sama intenzivněji naslouchat, existuje možnost dát o sobě vědět alespoň jednou v roce hlasitým odpalováním pestře zbarvených záblesků na nočním nebi.

Velký džihád za toleranci

4. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


V současnosti dominují veřejné rozpravě v České republice dvě zplošťující, primitivní interpretace islámu. Jedna tvrdí, že muslimové jsou všichni povinně součástí "spiknutí za víru", mají prý povinnost šířit své náboženství všude a libovolnými prostředky. Druhá se naproti tomu ohání tvrzením, že islám je "náboženstvím míru".

Česká obsesivní představa, že uprchlíci jsou paraziti a teroristi, je rasistická a šílená

4. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Už jsem tu několikrát litoval českého národního obrození, které v době, jež netušila nic o globalizaci, proměnila češtinu na úrok mezinárodního jazyka němčiny ve výlučný nástroj komunikace v české kotlině, a izolovala tak českou veřejnou debatu od zahraničí, takže v exotické češtině, jíž mluví jen pár milionů lidí, mohou potrhlíci v médiích tvrdit bez korekce mezinárodním kontextem jakékoliv nesmysly a média jim to publikují a lidi jim to nekriticky žerou. Což by nedělali, kdyby měli přístup k širším informacím, než jsou jen bludy většinou šířené v češtině.

Od hysterických kampaní normalizačního komunistického režimu sedmdesátých let dvacátého století je to v Čechách stále stejné: pořád se zuřivě malují čerti na zeď. Kdysi to bývalo imperialistické spiknutí západu a útlak americké profesorky Angely Davisové, pak úporný boj proti "Ztroskotancům a samozvancům" z Charty 77 a dnes jsou to uprchlíci a muslimové, o nichž se v českých médiích se zarytou posedlostí opakovaně tvrdí nesmysly.

Je to samozřejmě nepokrytý rasismus. Mnozí Češi tvrdě nenáviděli Romy, teď tu nenávist vhodně rozšířili na další nositele "jinakosti", cizince, uprchlíky a muslimy.

Írán žádá, aby Západ odsoudil popravu šejcha Nimr al-Nimra

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Nejvyšší duchovní vůdce Íránu, ajatolláh Ali Chameneí apeloval na západní spojence Saúdské Arábie, aby přímo odsoudili popravu šiitského šejcha Nimr al-Nimra, který byl popraven nyní na přelomu nového roku poté, co byl před třemi lety zatčen za účast na protivládních prodemokratických protestech v Bahrainu a v Rijádu.

"Tento utlačovaný duchovní nepovzbuzoval lidi, aby se připojili k ozbrojenému hnutí, ani se neúčastnil tajného spiknutí, jen veřejně kritizoval na základě náboženského zápalu," řekl Chameneí a odsoudil "mlčení údajných zastánců svobody, demokracie a lidských práv" nad touto popravou:

"Proč mlčí ti, kteří tvrdí, že podporují lidská práva? Proč ti, kteří tvrdí, že podporují svobodu a demokracii, podporují tuto vládu?"

Činitel britské vlády David Gauke opakoval oficiální britskou vládní linii, totiž že Rijád poskytuje Británii výzvědné informace, které mají klíčový význam pro odhalování teroristických spiknutí v Británii. "Máme vztah se Saúdskou Arábií, kde můžeme s nimi hovořit otevřeně, kde o těchto otázkách hovoří ministr zahraničí, premiér i naši zástupci v Rijádu pravidelně. Máme s nimi vztah, kdy jim máme možnost říct, co si myslíme, a toto je zjevně znepokojující vývoj, to, co se v posledních dnech dovídáme ze Saúdské Arábie."

Rijád tvrdí, že Nimr byl terorista.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Blíží se soumrak saúdské královské dynastie?

4. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Království Saúdské Arábie „oslavilo“ vstup do nového roku tím, že v jediný den popravilo 47 osob obviněných z terorismu, mezi nimiž se nacházel i prominentní šíitský klerik Nimr Bakir al-Nimr, který vedl protivládní protesty na začátku arabského jara v roce 2011. Tento akt, jak se ostatně dalo očekávat, vyvolal masivní vlnu nevole především mezi blízkovýchodními šíity a u tradičního rivala Rijádu – Teheránu.

Klíčový spojenec Západu a České republiky – Saúdská Arábie – je bez nadsázky teroristický režim, který zbraněmi ve velkém zásobuje káidisty v syrském válečném kotli ZDE, čímž, vedle dalších aktérů, pomáhá udržovat tuto válečnou řež v nemilosrdném chodu. Království Saúdské Arábie s americkou vojenskou pomocí podle slov investigativního reportéra Sharifa Abdel Kouddouse v současnosti vyhlazuje Jemen ZDE, kde hrozí vypuknutí humanitární krize nedozírných rozměrů.

Policie ČR archivuje informace o pohybu automobilů bezúhonných občanů

2. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Policie plošně zaznamenává pohyb aut, fotí řidiče a automatizovaně rozeznává SPZ. Údaje o každém průjezdu vozidla uchovává bez konkrétního důvodu řadu měsíců

Podle informací, které si vyžádala nevládní organizace Iuridicum Remedium má systém nazvaný „automatická kontrola vozidel“ sloužit k pátrání po odcizených vozidlech, k zefektivnění vyšetřování trestných činů nebo přestupků, které souvisí s užíváním těchto vozidel a k potírání terorismu. V záznamech v databázi jsou údaje o SPZ vozidla, místu a datu průjezdu, ale i fotografie vozidla s řidičem. „Jak vyplývá z interních aktů řízení, tak údaje jsou automatizovaně uchovávány několik měsíců,“ uvedl výkonný ředitel IuRe Jan Vobořil. Záznamy jsou přitom uchovávány plošně u všech automobilů, které projely v monitorovaném místě, bez jakékoli konkrétní vazby na nějaké podezření, že by řidič daného vozu cokoli spáchal. Monitoring probíhá jak stacionárními kamerami primárně určenými například k úsekovému měření rychlosti nebo k detekci průjezdu na červenou, tak pohyblivými zařízeními ve služebních vozidlech.

Další podrobnosti ZDE

Polská demokracie se stává minulostí

3. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Milí čeští (nejen FB) přátelé. Polská demokracie se stává minulostí. FB stránky hnutí na podporu demokracie jsou blokovány/hackovány, snažím se nemyslet na to, co se může stát v reálném světě, píše polská bohemistka Joanna Czaplińska. Aby bylo jasné: nynější vládnoucí stranu zvolilo necelých 20% Poláků oprávněných k hlasování, což statisticky činí asi 5 milionů voličů. Toto není celý národ, čítající asi 38 milionů obyvatel! Politické změny, které zavádí vládnoucí strana Právo a spravedlnost, směřují k postupnému, ač velice rychlému, omezování občanských svobod, včetně dohledu nad komunikacemi písemnými, elektronickými a telefonními. Vzhledem k tomu, že pravomoc Ústavního soudu Polské republiky v novele dosavadního zákona byla de facto zrušena, průměrný občan stěží najde cestu k hledání vlastních prav. Nevíme, zda naše posty na FB za pár dnů nebudou cenzurovány, proto pro jistotu to posílám již dnes.

Jaký je rozdíl mezi New York Times a Novinkami.cz?

2. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

New York Times píší s obavami o Björnu Höckeovi, vysokém činiteli ultrapravicové organizace Alternative für Deutschland. Novinky naopak vydávají názory Václava Klause mladšího, který tuto organizaci hájí. Klaus o této straně píše:

"V Německu představuje občanskou opozici strana AfD (Alternativ für Deutschland, sic!). Strana v otázce imigrantů sice protivládní, ale ve velmi „soft“ verzi. Něco jako u nás třeba ODS. Nyní mají preference k 17 %."

(V témže článku hájí Klaus mladší také Marine Le Pen a její Národní frontu. Ještě si myslíte, že jsou Novinky levicový server?)

Srovnejte, co o Höckeovi a o straně Alternative für Deutschland píší v New York Times:

"Minulý měsíc pan Höcke, čelný představitel pravicové populistické strany Alternative für Deutschland, pronesl otevřeně rasistický projev o "rozdílných reprodukčních strategiích" Afričanů a Evropanů. Nebylo to poprvé, co se inspiroval nacistickými tématy, avšak tentokrát vyvolal rozhořčení i ve své vlastní straně, která ho požádala, aby se vzdal členství v ní.

Ať to dopadne s panem Höckem jakkoliv, jeho ochota používat otevřeně rasistické výrazivo vyvolává v Německu tradiční strach. Höcke je typický bodrý středostavovský německý občan. Není to žádný skinhead. Je to nová tvář nenávistnictví v Německu?

Alternative für Deutschland má však jen 8 až 10 procent volební podpory. Existuje ale riziko. Jestliže lidé jako bodrý pan Höcke vytvoří Německu špatnou pověst, mohla by se stát realitou: už jen ta pověst by mohla Německo posunout k extremní pravici a destabilizovat německou politiku."

Zdroj: New York Times

Vychází najevo, že lukrativní kšeftování s univerzitními kurzy pro cizince vede k rozsáhlému podvádění

2. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Deník Times zjistil na základě žádosti podle zákona o svobodě informací, že britské univerzity mají problém se zahraničními studenty, podvádějícími u zkoušek, které jsou v Británii písemné. Studenti ze zemí mimo Evropskou unii podvádějí u zkoušek čtyřikrát častěji než studenti z Evropské unie. Za poslední tři roky bylo na britských univerzitách odhaleno 50 000 případů podvádění.

Je to logické. Systém britských univerzit byl nyní nastaven čistě komerčně. Všechny britské univerzity usilují o získávání velkého počtu platících studentů především ze zemí mimo Evropskou unii, zejména z Číny, protože těm mohou účtovat zcela horentní školné, kolem 20 000 liber (cca 740 000 Kč) ročně.

Spáchaly Lidové noviny trestný čin vyhrožování usmrcením?

1. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Vyšlo v silvestrovském vydání Lidových novin, na str. 7 vpravo dole:

§ 352

Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci

(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Stejně jako v odstavci 2 bude potrestán,

a) kdo se spolčí nebo srotí ke spáchání takového činu, nebo

b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Zdroj: ZDE

Czech daily newspaper publishes a "funny joke" about Merkel being doused with petrol and set alight

1. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Lidové noviny, the intellectual Czech daily newspaper, which is owned by the controversial oligarch and Czech Deputy Prime Minister Andrej Babiš, published the following "funny joke" as a part of its New Year's Eve "merriment" content in its issue of 31st December 2015, page 7:

"A driver with his car is stuck in a traffic jam. Suddenly someone knocks on the window of his car: "Chancellor Merkel has just been kidnapped by terrorists. They demand a ransom of 10 million euros, otherwise they will douse her with petrol and set her alight."

The driver then asks: "And how much do people give, on average?"

The reply is: "About 4 or 5 litres..."

(Note: The Czech version is ambiguous, the expression "litre" also means, in slang, "a thousand crowns".)

* * *

Here is a picture of the "funny joke":

According to Article 352 od the Czech Criminal Code, "anyone who [...] threatens an individual or a group of citizens with death, bodily harm or extensive damage because of their real or alleged race, nationality or political conviction [...] will be published by imprisonment from 6 months to 3 years".

The Czech criminal code (in Czech): HERE

Vydaly by Lidové noviny i vtip zesměšňující židy umírající v plynových komorách?

2. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Tak tohle mi fakt nadzvedlo mandle:

Není to tak dávno co svět řešil karikatury proroka Mohammeda. Jen si připomeňte, jak celý svět, především mediální, reagoval. Svoboda projevu atd.

Proč to vůbec řešíte a ještě se zvednutým prstem na § 352, když jde o typicky český kameňák? Možná nevkusný, ale aktuální silvestrovský fór?" píše Soňa Hromátková.

K tomu poznamenává Jan Čulík: Je mi líto, ale opravdu není možné vyzývat vtipem k polití člověka benzínem a k jeho zapálení.

To nebylo možné nikdy.

Nemyslím, že karikatury proroka Mohameda jsou ve stejné kategorii, i když i v souvislosti s těmi se vyskytla - v Německu! - zajímavá otázka, jestli by německý tisk vydal karikaturu, dělající si legraci z umírání židů v plynových komorách.

Tím chtěla říci, že v každé kultuře existují z dobrých důvodů určité hranice.

Selhání multikulturalismu: K vyhlídkám rozpolcených společností

2. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Kenan Malik v článku pro Foreign Policy nazvaném "The Failure of Multiculturalism" (Selhání multikulturalismu) shrnuje dějiny kontroverzního západoevropského politického projektu ZDE. V centru Malikovy analýzy stojí nahrazení skutečné inkluzívní politiky chybně institucionalizovanou růzností, zánik levicové politiky a neexistence funkčního modelu občanství v současných západních společnostech.

Nejde o selhání multikulturalismu

2. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Titulek článku Kenana Malika je myslím nepřesný: Malik nepíše o selhání multikulturalismu, ale snaží se poukazovat na to, že v západních společnostech nebyly jeho principy řádně realizovány. Souhlasil bych s jeho tezí, že nejproblematičtěji je multikulturalismus uplatňován, nebo spíš neuplatňován, ve Francii, která opravdu nutí přistěhovalce, aby opustili svou kulturu a přijali "francouzské hodnoty".Což nikdy není v první generaci realizovatelné - imigrant do Francie nikdy nepřestane být Čechem nebo Somálcem a nikdy se v první generaci nestane Francouzem.

Při diskusi s akademiky na univerzitě ve francouzském Orléansu loni v červnu francouzští univerzitní učitelé varovali, že si Francie zadělává na velké problémy tím, že je francouzská společnost nesmírně hierarchická a že systém finančně i jinak podporuje jen ty nejvyšší a nejbohatší vrstvy, jen mladé lidi navštěvující ty nejprestižnější školy a že zanedbává ostatní obyvatelstvo, včetně obyvatelstva přistěhovaleckého. Tato krátkozraká politika je podle francouzských akademiků z Orléansu pro zemi časovanou bombou.

Demokracie v Polsku je ohrožena, myslí si 56 procent Poláků

2. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pouhé dva měsíce poté, co po vítězných volbách převzala totální moc v Polsku ultrapravicová, postkomunistická strana Právo a spravedlnost (PiS), zastává 56 procent Poláků názor, že je v Polsku ohrožena demokracie.

Navzdory protestům z Evropské komise a demonstracím desetitisíců Poláků podepsal minulé pondělí polský prezident Andrzej Duda zákon, který zrušil nezávislost polského ústavního soudu.

30. prosince pak strana Právo a spravedlnost schválila zákon, umožňující polskému ministru financí, aby přímo jmenoval ředitele polských státních rozhlasových a televizních stanic. Je to, jako kdyby vláda v ČR dala Andreji Babišovi právo jmenovat ředitele Českého rozhlasu a České televize.

Nový zákon kritizovala Evropská unie, evropské novinářské organizace i Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OSCE).

Ryszard Terlecki, šéf parlamentního poslaneckého klubu strany Právo a spravedlnost, řekl otevřeně, proč jeho vláda začala přímo ovládat veřejná média. "Jestliže si média představují, že budou v následujících týdnech lákat pozornost Poláků kritikou našich politických změn, tak tomu zabráníme," řekl.

Somálská extremistická organizace použila záběry Donalda Trumpa ve svém verbovacím videu

2. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Použijí příště islamističtí extremisté záběry Miloše Zemana?

Somálská extremistická islamistická organizace al-Shabaab použila ve svém reklamním verbovacím videu záběry Donalda Trumpa, jak navrhuje, aby byl muslimům zakázán vstup do USA na důkaz toho, že muslimové jsou na Západě utlačováni. Záběry Donalda Trumpa v něm byly prostříhány argumentací extremistického islamisty Anwara a-Awlakiho, usmrceného dronem v Jemenu r. 2011, který argumentuje, že muslimové ve Spojených státech mají jen dvě alternativy: odejít do islámských zemí anebo bojovat proti Západu z jeho území.

Trumpův výrok, že by mělo být muslimům zakázáno cestovat do USA, vedl k široké kritice. Kritikové poukazovali na to, že Trumpovy výroky použije ve svůj prospěch extremistická islamistická propaganda, což se také nyní stalo.

Al-Shabaab se snaží svrhnout Západem podporovanou vládu v Somálsku a má vazby na al Kajdu a provádí teroristické útoky v Keni a v Etiopii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael zakázal vyučování románu o lásce mezi Izraelkou a Palestincem

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

"Poškodilo by to identitu izraelského národa"

Izraelská vláda zakázala vyučovat na izraelských středních školách román o lásce mezi židovkou a Palestincem. Údajně proto, že se izraelské úřady obávají, že by román mohl vést k vzniku většího množství sňatků mezi Izraelci a Palestinci.

Vyloučení románu Dorit Rabinyanové Život na hranici z roku 2014 z izraelských středoškolských osnov vyvolalo v Izraeli vlnu zuřivé kritiky. Kniha letos obdržela prestižní izraelskou literární Bernsteinovu cenu.

Informaci o zákazu přinesl nejprve deník Haaretz a ve čtvrtek ho oficiálním prohlášením potvrdilo izraelské ministerstvo školství. Činitel izraaelského ministerstva školství Dalia Fenig konstatoval:

Merkelová: Je důležité nenásledovat ty, kteří si s chladem nebo nenávistí v srdci nárokují výlučně rozhodovat, co to znamená být Němcem

31. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Kompletní překlad novoročního projevu německé kancléřky Angely Merkelové

Milé spoluobčanky a milí spoluobčané,

už před rokem na Silvestra 2014, jsme pohlíželi zpět na rok, který bohužel charakterizovalo příliš mnoho válek a krizí. Některé, jako například epidemie Eboly v Africe, mezitím už z palcových titulků novin zmizely. Ale jiné problémy, které nás tížily v roce 2014, neztratily ani v tomto roce na aktuálnosti. Bohužel.

Patří k nim válka v Sýrii a divošské vraždění, které provádí teroristická organizace IS. Před rokem na Silvestra jsem řekla, že jedním z důsledků těchto válek a krizí je, že svět má v současnosti tolik uprchlíků jak nikdy od ukončení druhé světové války. Mnoho z těchto uprchlíků doslova prchá před smrtí. Je samozřejmé, že jim pomůžeme a že přijmeme lidi, kteří u nás hledají útočiště.

Firma Amazon věnuje zisky z prodeje písně Pegidy charitativní organizaci podporující uprchlíky

31. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Podnik Amazon konstatoval, že věnuje zisky z internetového prodeje písně "Dohromady jsme silní", kterou během Vánoc zveřejnila ultrapravicová protiuprchlická rasistická německá organizace Pegida, charitativní organizaci podporující statisíce uprchlíků, kteří přišli do Německa. Amazon o tom informoval své zákazníky na svých německých stránkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slavný íránský bloger:

Facebook, Instagram a Twitter likvidují internet

31. 12. 2015

čas čtení 7 minut

Hossein Derakhshan byl v Íránu r. 2008 uvězněn na 20 let za své komentáře, zveřejňované na svém silně čteném blogu. Když byl r. 2014 omilostněn a propuštěn, zjistil, že internet se za posledních šest let změnil - přišel o moc měnit svět a stal se pouhým nástrojem pro šíření nekonečného množství trivialit. Způsobily to sociální sítě.

Blogy byly zlato a blogeři byli v roce 2008, kdy jsem byl uvězněn, rockovými hvězdami, píše. Navzdory tomu, že íránský stát blokoval přístup na můj blog v Íránu, měl jsem 20 000 čtenářů denně. Lidi četli mé komentáře pečlivě a nechávali množství relevantních připomínek, i ti, kteří mě nenáviděli. Měl jsem moc jako král.

IPhone tehdy existoval jen asi rok a chytré telefony se tehdy stále ještě používaly především jen k telefonování. Neexistovaly žádní Iphonové aplikace. Namísto toho existoval internet a blogy: nejlepší místo, kde bylo lze nalézt alternativní myšlenky, zpravodajství a analýzy.

PŘEČETLI JSME:

Jiří David: Nic není naše a ani v dědictví, v paměti nám dáno

31. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Žijeme stále ve zjednodušené formě komemorativní historie, tedy v mentálních hranicích, jež určují reflexe našich emocí. V klidu si přežíváme, lebedíme i v ahistorických rámcích, které nám vyhovují. Tedy i v prostoru, který hlučně upřednostňuje psychologickou národní historii (často na pozadí falešných konstrukcí) a zuby nehty se braní té vnější nadnárodní. Viz například většinové společenské přitakání k novoročnímu projevu prezidenta Zemana, kdy hovoří: „Tahle země je naše. A tahle země není a ani nemůže být pro všechny“.

Nic není naše a ani v dědictví, v paměti nám dáno. Nic nám opravdu nezaslouženě, tedy automaticky nepatří, jen proto, že se někde, v nějaké zemi narodíme, jíme její jídlo, milujeme naše nejbližší.

Jsem přesvědčen, že umění by mělo umět hovořit jazykem, na který politický prostor neumí reagovat a neví si s ním rady.

Zdroj (zkráceno): ZDE

Jak český prezident k národu nepromluvil

Joachim Gauck: Zjistili jsme: Jednotlivec i společnost pořád dokáží sami sebe objevovat a růst

31. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Na přelomu roku, domníváme se, stojí za to se zamyslet nad projevem, jaký český prezident k národu nepronesl - projevem německého prezidenta Joachima Gaucka



Dobrý večer ze zámku Bellevue. Přeji vám všem veselé Vánoce.

Veselé Vánoce - to si navzájem každý rok přejeme. Avšak pro mnoho z nás to letos není lehké být ve vánoční náladě. Je pravda, že většina Němců vzpomíná s radostí a s vděčností, že žijeme 25 let ve sjednocené, svobodné a demokratické zemi.

Avšak letošek byl do značné míry charakterizován neštěstím, násilím, terorem a válkou. Vzpomínáme na tu strašlivou leteckou tragédii ve francouzských Alpách. Vzpomínáme na četné krize, které se překrývaly a které většinou trvají a které vyvolávají nejistotu a také v mnoha lidech strach.

Dovolte mi, abych se alespoň zmínil o finanční krizi a rostoucích rozbrojích v Evropské unii. Dovolte mi, abych se zmínil o intenzivních debatách o budoucnosti Řecka. Myslím také na Ukrajinu, Sýrii, Afghánistán a na ty oblasti v Africe, které jsou ohroženy terorismem.

A dnes, na Boží hod vánoční, zejména myslím na lidi, kteří jsou pronásledováni pro svou křesťanskou víru. S vděčností chci pozdravit ty občanské pomocníky, kteří pracují neúnavně uprostřed hladovění, mizérie a občanské války. Stejným způsobem chci pozdravit vojákyně a vojáky, kteří se podílejí na nebezpečném boji proti kořenům terorismu, který nedávno také zuřil v Paříži.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25665