David Cameron musí v roce 2016 udělat daleko víc na pomoc uprchlíkům, naléhá pětadvacet humanitárních organizací

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Po "zjevně nedostatečné" loňské reakci britské vlády na pomoc uprchlíkům musí David Cameron podniknout v roce 2016 podstatné kroky pro řešení globální uprchlické krize, konstatuje více než pětadvacet humanitárních a charitativních organizací v dopise adresovaném britskému premiéru.

Organizace jako Oxfam, Refugee Council, Christian Aid, Cafod a Amnesty International zdůrazňují, že Británie musí vytvořit bezpečné a legální cesty pro uprchlíky do Evropy a přes ni.

Dopis požaduje od Camerona, aby udělal více než jen přijímal lidi z konfliktu v Sýrii. Měl by v "tomto novém roce přistoupit k děsivému osudu uprchlíků v Evropě s rozhodností".

Dopis požaduje, aby byly vytvořeny bezpečné a legální cesty pro uprchlíky do Evropské unie. Poukazuje na to, že v roce 2015 zahynulo při pokusech dostat se přes Středozemní moře 3770 lidí. Británie "musí přijmout proporční a spravedlivý podíl uprchlíků, jak těch, kteří už jsou v Evropské unii a těch, kteří jsou stále mimo ni."

Uprchlíci musejí mít "přístup k férovým a podrobným procedurám, které by určily, zda mají právo na mezinárodní ochranu".

Bylo to britští právníci, kteří pomohli po druhé světové válce koncipovat Úmluvu OSN o uprchlících. "Jako národ jsme učinili příslib: že už nikdy nebudou uprchlíci opuštěni v zimě, aby se postarali sami o sebe, že tato země je ochrání, že v Británii naleznou bezpečné útočiště."

Dopis charitativních organizací britskému premiéru končí: "Naléháme, abyste tento slib splnil." Podrobnosti a kompletní znění dopisu Davidu Cameronovi v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4806

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016