PŘEČETLI JSME:

Štefan Švec: Zvláštní blbost vítězů

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Revoluce z roku 1989 byla studentská. Mladí lidé se vzbouřili, vystoupili s přirozenou touhou skácet starý svět a postavit nový a – simsalabim – stalo se. Mezinárodní situace jim to dopřála. Výsledek? Generace dvaceti- až třicetiletých lidí získala pocit, že nejdůležitější boj jejich života je vybojován. Usalašila se a zkazila, co mohla.

Vítězové roku 1989 obsadili zásadní posty v politice a v médiích. Ještě dvacet let bojovali dál na listopadových barikádách a k sebepotvrzení jim stačilo zásadově odmítat komunisty.

Mezitím je předběhla doba. Lidé jako olomoucký studentský vůdce Íčko udělali z politiky takovou žumpu, že pro národ začali být lepší alternativou bývalí estébáci.

Velká média, zaměstnaná opečováváním a obhajováním statu quo, rezignovala na systémovou kritiku a neřešila nic, co zrovna netrápilo lidi z Prahy. Postupně přišla o kredit a nakonec je začali skupovat mafiáni.

Generace roku 1989, generace prošustrovaných nadějí, začíná zjišťovat, že skutečně nejdůležitější boj jejího života ji teprve čeká. Karty jsou tentokrát rozdané mnohem hůř.

Zdroj: ZDE

K tomu, mnohomluvněji:

Jan Čulík, "Sklízí elity ve středovýchodní Evropě nyní důsledky dlouhodobého vylučování obyčejných lidí ze společenského diskursu?" ZDE

Jan Čulík, "Pražská média a pražští intelektuálové nebezpečně destabilizují Českou republiku"ZDE

0
Vytisknout
7791

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016