Blíží se soumrak saúdské královské dynastie?

4. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Království Saúdské Arábie „oslavilo“ vstup do nového roku tím, že v jediný den popravilo 47 osob obviněných z terorismu, mezi nimiž se nacházel i prominentní šíitský klerik Nimr Bakir al-Nimr, který vedl protivládní protesty na začátku arabského jara v roce 2011. Tento akt, jak se ostatně dalo očekávat, vyvolal masivní vlnu nevole především mezi blízkovýchodními šíity a u tradičního rivala Rijádu – Teheránu.

Klíčový spojenec Západu a České republiky – Saúdská Arábie – je bez nadsázky teroristický režim, který zbraněmi ve velkém zásobuje káidisty v syrském válečném kotli ZDE, čímž, vedle dalších aktérů, pomáhá udržovat tuto válečnou řež v nemilosrdném chodu. Království Saúdské Arábie s americkou vojenskou pomocí podle slov investigativního reportéra Sharifa Abdel Kouddouse v současnosti vyhlazuje Jemen ZDE, kde hrozí vypuknutí humanitární krize nedozírných rozměrů.

Rijád je též dlouhodobě proslulým exportérem své státní doktríny – wahhábismu, jehož učení mimo jiné spočívá v odmítnutí jiných forem islámu a dalších věrouk, nadto inspirovalo extrémisty z Daeše ZDE a rozdmýchává džihádistický teror ZDE. V tomto světle se zdá být oznámení saúdskoarabských úřadů o tom, že odsouzenci na smrt byli členy Al-Kájdy, poněkud bizarní.

Bohužel tyto ucelené informace v českých sdělovacích prostředcích dlouhodobě postrádám, nehledě na organizace, jako je Člověk v tísni – jako by nadále zůstávaly v zajetí vlastních ideologických mantinelů.

Předpokládám, že se česká média nyní budou spíše zabývat (pokud vůbec) tvrdými ohlasy z Íránu na masovou popravu v saúdskoarabské monarchii, neboť režim ajatolláhů je jejich oblíbeným fackovacím panákem.

Jeden z předních představitelů íránského režimu – klerik Ahmad Chátamí – v reakci na exekuci al-Nimra prohlásil, že saúdská královská dynastie brzy padne; doslova uvedl, že zmizí ze stránek historie ZDE. Na webových stránkách íránského nejvyššího duchovní lídra Alího Chameneího se pro změnu objevil obrázek, kde je vpravo zobrazen militant z Daeše, který třímá nůž nad rukojmím, a vlevo saúdský popravčí, držící nad odsouzencem meč, coby jedna osoba. Samotný Chameneí konstatoval, že saúdskoarabští politikové budou kvůli al-Nimrově popravě čelit božímu trestu.

Není tedy vyloučeno, že se naše sdělovací prostředky zaměří primárně na tyto reakce, aniž by podrobily analýze děsivou lidskoprávní agendu Rijádu. Nebylo by to nic nového pod sluncem.

Popravu šíitského klerika al-Nimra přitom vedle dalších politických představitelů odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který zároveň apeloval na šíity protestující proti jeho exekuci kupříkladu v Saúdské Arábii, Bahrajnu, Indii, Libanonu nebo Íránu, aby zachovali klid a rozvahu ZDE.

Není rovněž vyloučeno, že poprava vlivného šíitského klerika, jehož uvěznění a odsouzení kritizovala Amnesty International, může vážně eskalovat sektářské napětí na Blízkém východě. Podle aktuální zprávy Saúdská Arábie poté, co byla napadena její ambasáda v Teheránu, přerušuje diplomatické styky s Íránem ZDE, přestože íránský prezident Hassan Rouhani podpálení saúdskéarabského velvyslanectví odsoudil. Jak vidno, nový rok v této oblasti nepřináší příliš povzbudivé zprávy.

,

0
Vytisknout
8465

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016