Ashya King začal znovu chodit do školy

4. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Rodiče britského chlapce Ashyai Kinga, kterého léčili v Praze ve středisku protonové terapie, s hrdostí oznámili, že chlapec v Británii začal normálně chodit do školy.

Britské úřady kontroverzně poslaly na Ashyaovy rodiče policii, když v srpnu 2014 rodiče odvezli svého tehdy pětiletého syna z nemocnice v anglickém Southamptonu bez souhlasu tamějších lékařů. Rodiče byli o několik dní později zatčeni ve Španělsku a strávili tam několik dní ve vězení. Soudce britského Nejvyššího soudu posléze povolil, aby byl Ashya převezen do Prahy na léčbu do centra protonové terapie.

Komunální Rada na ochranu dětí v jihoanglickém Portsmouthu vydala verdikt, že odvezením dítěte z nemocnice ho rodiče ohrozili. Ti však argumentují, že nebyli spokojeni s léčebnými metodami anglických lékařů v Southamptonu a že jejich rozhodnutí odvézt dítě do Prahy do centra protonové terapie bylo správné,

Paradoxně nabízí tento případ příležitost k sžíravé kritice. Lze argumentovat, že se situace mezi Británii a bývalou komunistickou "východní Evropou" obrátila. Neeefektivní a neprofesionální přístup jdoucí ruku v ruce s byrokratickým útlakem přešel, zdá se, z "východní Evropy" do dnešní Británie. Británie nebyla schopna chlapce efektivně léčit a reagovala namísto toho šokujícím policejním útlakem jeho rodičů. Chlapec byl vyléčen až v Praze, tedy v místě, kde by takový přístup byl zřejmě pravidlem v minulosti.

Je však férové dodat, že pražské protonové středisko na léčení rakoviny je soukromá firma, která zřejmě nebude přístupná jen tak každému smrtelníkovi. Vysoké náklady na léčbu britského chlapce nakonec plně uhradilo britské státní zdravotnictví a podobná dosud neexistující střediska protonové léčby se nyní budou otevírat i v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7079

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016