Bývalý náměstek šéfa NATO: Západ a Rusko směřují k válce

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý zástupce velitele NATO, bývalý britský generál Alexander Richard Shirreff varuje ve své knize, který vyšla ve středu, že Západ směřuje k válce s Ruskem.

V knize, která se jmenuje 2017 War with Russia, Válka s Ruskem z roku 2017, Shirreff argumentuje, že události na Krymu zlikvidovaly narovnání, které vzniklo po ukončení studené války a připravilo scénu pro válečný konflikt, v rámci událostí, které se mohou začít odvíjet od příštího roku.

Shirreff líčí děsivý sled událostí.

Uprchlíci splatí Evropské unii do pěti let dvakrát všechny výdaje, které do nich investovala

18. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Analýza dopadu uprchlíků na Evropu zjistila, že rostoucí státní zadluženost bude kompenzována daleko rychlejším růstem HDP

Uprchlíci, kteří loni přišli do Evropy, uhradí to, co stály státy, do pěti let dvojnásobnou měrou, zjistila první hloubková studie dopadu příchozích na evropské komunity.

Uprchlíci vytvoří nové pracovní příležitosti, zvýší poptávku po službách a po zboží a zaplní mezery v evropském pracovním trhu tam, kde se nedostává zaměstnanců. Jejich mzdy doplní klesající penzijní fondy a veřejné finance, konstatuje Philippe Legrain, bývalý ekonomický poradce prezidenta Evropské komise.

Jak vyplývá z předchozích studií, příchod uprchlíků nepovede k snížení mezd ani k zvýšení nezaměstnanosti mezi domácím obyvatelstvem.

BBC: Kdo je k tomu nutí, snažit se přeplout do Evropy?

18. 5. 2016

čas čtení 5 minut



"Dostávali jsme jen jedno jídlo denně," řekl mi. "Bylo to strašlivé, bili nás, nebyly tam sprchy. Lidé mizeli. I kdybych se býval chtěl vrátit domů, nebylo úniku."

Nakonec se mu podařilo utéci. Jak se dostal na pobřeží, nebylo úplně jasné. Pak ho drželi po mnoho dní v "díře" vyhrabané na pobřeží v písku. "Spali jsme v té díře, močili jsme tam," řekl.

Je to nesmírně nebezpečné snažit se přeplout Středozemní moře v gumovém člunu, píše reportér BBC Christian Fraser. Účastnil jsem se minulý týden mise na záchranu uprchlíků ve Středozemním moři na lodi Aquarius, která je téměř 77 metrů dlouhá.

I tato loď se otřásala a úpěla, jak sebou házela ve tří a půl metrových vlnách, které náhle vznikají v těchto zrádných vodách.

Litujme tedy tisíců uprchlíků, kteří se vydávají na křehkých, nafukovacích člunech na tuto mořskou plavbu. Většina z nich neumí plavat a jsou zesláblí, protože během nebezpečné platby musejí být až 10 hodin ve stoje.

Od října 2014 se počet lidí, kteří se utopili ve Středozemním moři, zdevítinásobil. Přesto se v prvním čtvrtletí roku 2016 pokusilo o přeplavbu Středozemního moře z Libye 18 000 uprchlíků - o 8000 více než loni.

Rozhovor Britských listů 57:

Zjišťujme, z jakých důvodů lidé věří blbostem

13. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity pro nová média, o vlivu nových digitálních médií na současnou českou společnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Prague: Several diplomats from muslim countries left a debate on islam in Czech parliament in protest against rabid islamophobia

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

This happened when lawyer Klára Samková, former member of the Bloc against Islam, said that people "must fight against islam the same way they must fight all totalitarian regimes. People must fight against islam, win over it and stop it from spreading once and for all." In Samková's view, "islam is a criminal ideology, just as Nazism, fascism and communism. Islam defies human nature, human dignity and freedom."

After the diplomats from muslim countries left the gathering in Czech Parliament, Samková added that "this just proves how willing the muslims are to listen to differing views."

Before he left in protest against Samková's pronouncements, the Turkish Ambassador Ahmet Necati Bigali pointed out that many people in the West do not really know what islam is. "It is impossible to confuse islam and terrorism, even the Koran says that if you kill a single human being, you have killed the whole of mankind. The Islamic State and Boko Haram are greatly harming islam, but they certainly do not represent islam. We muslims are basically victims of these terrorists," he said.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Czech Republic "will sue the EU if it is forced to accept refugee quotas"

18. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

On the instruction by the Czech government, the Czech Social Democratic Home Secretary Milan Chovanec will reject all attempts by the European Commission to impose refugee quotas on the Czech Republic during new negotiations in Brussels on Friday. Chovanec will demand that the European Union hermetically closes the EU borders and will set up "well functioning" detention centres for refugees. "There is no time for experiments with refugee quotas," said Chovanec on Twitter.

If Brussels tries to force the Czech Republic to accept refugee quotas, the country will sue the European Commission, said Chovanec.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Německo pomůže súdánskému vládci stíhanému pro genocidu stavět koncentrační tábory pro uprchlíky

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Členské země Evropské unie opravdu, ale opravdu nechtějí uprchlíky, píše Buzzfeed.com. Německý týdeník Der Spiegel a televize ARD zveřejnily tajný plán Evropské unie poslat kamery, skenery a servery pro registraci uprchlíků do Súdánu, který je tranzitní zemí pro uprchlíky z východní a ze střední Afriky, kteří přecházejí poušť do Libye, aby se dostali přeplavbou do Evropy.

Součástí pláne je i pomoc od německé rozvojové organizace, GIZ, k vybudování dvou vazebních táborů pro uprchlíky v Súdánu.

Súdánský prezident Omar al-Bashir je obžalován u Mezinárodního soudního dvora ze tří zločinů genocidy. Dvakrát se mu podařilo uniknout zatčení, jednou v Jihoafrické republice, podruhé, minulý týden, v Ugandě.

"Za žádných okolností se nesmí veřejnost dozvědět, o čem se hovořilo na jednání dne 23. března, varovala Evropská komise během schůze výboru trvalých zástupců," píše Der Spiegel.

O nebezpečných mýtech, aneb žádná migrační krize neexistuje

18. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Žijeme v turbulentních časech, kdy se laciná a populistická mytologie stává pevnou součástí našich životů. Bohužel i řada inteligentních jedinců má sklony podléhat iracionální davové hysterii a ignorovat fakta, o nichž lze jinak vést smysluplnou diskusi. Tento trend se v hojné míře projevuje na obou stranách Atlantiku; mnozí z nás vidí v migrační a uprchlické vlně smrtelné nebezpečí pro náš již tak strastiplný život, neboť se tato vlna hemží podezřelými individui z cizí, ba dokonce zaostalé kultury, která je s tou naší nekompatibilní. Ona mytologie má nemalou moc tyto úzkosti a strachy jaksepatří „hnojit“, a proto je v konečném důsledku zhoubná.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ruská počítačová aplikace zřejmě ukončí anonymitu veřejnosti

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aplikace FindFace srovnává fotografie s profilovými fotografiemi na sociální síti Vkontakte (to je ruský Facebook) a dokáže identifikovat tváře se 70 procentní spolehlivostí

Aplikace byla zprovozněna v Rusku před dvěma měsíci a je tam od té doby nesmírně populární. Srovnává fotografie lidí s profilovými snímky na sociální síti Vkontakte, kde je více než 200 milionů lidí. V budoucnu zřejmě vznikne svět, kdy si vás někdo na ulici tajně vyfotografuje a systém vás okamžitě identifikuje podle vaší tváře na Facebooku. Obchody, policie a reklamní agentury vás tak budou schopny identifikovat v anonymním davu.

Levicová argumentace pro odchod z EU (jednoho dne)

17. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Evropská unie vypadá stále více jako volebně zmanipulovaný stát, v němž může být politicky nevyzrálé voličstvo východní Evropy zneužíváno - tak, jak Ludvík Napoleon zneužíval francouzské venkovany - jako trvalá překážka proti liberalismu a sociální spravedlnosti. Pokud tomu tak bude, budu chtít opustit Evropskou unii co nejdříve.

Levicová argumentace pro odchod z EU je strategická a jasná, píše Paul Mason. EU není demokracie a nemůže se jí stát. Namísto toho poskytuje nejvstřícnější ekosystém v rozvinutém světě pro rentiérské monopolní korporace, daním se vyhýbající elity a organizovaný zločin. Má exekutivu, která je tak mocná, že může zničit levicovou vládu v Řecku. Legislativu tak slabou, že nedokáže efektivně rozhodovat o zákonech ani ovládnout vlastní státní úředníky. Soudnictví, které v případech Laval a Viking podřídilo právo zaměstnanců na stávku právu zaměstnavatelů volně podnikat.

Ústřední banka Evropské unie je smluvně zavázána, aby dávala přednost deflaci a stagnaci před růstem. Státní pomoc krachujícímu průmyslu je zakázána. Politika škrtů, jíž se v Británii posmíváme jako aktu politické volby, je vepsána do smlouvy o EU jako povinnost, o níž není možno jednat. Totéž platí o ekonomických principech z éry Margaret Thatcherové. Labouristická vláda vedená Corbynem by musela realizovat svůj volební manifest v rozporu se zákony EU.

PŘEČETLI JSME:

Civilizace má tenkou slupku. Dvakrát jsem zažil, jak demokracie zahynula téměř přes noc

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes se vám každý den vyjevuje deset pravd a málokdo si dá práci s hledáním té pravé. Vytvoří se nějaké mediální povědomí, které se nabaluje jako lavina, až si totéž myslí tak mnoho lidí, že to všichni považují za pravdu pravdoucí. No a když jsou ty pravdy dvě, je zaděláno na pořádný svár.

Ten, kdo utíká před válku a je ohrožen na životě, má právo na pomoc. To je základní usnesení charty lidských práv.

Zneklidňuje mě, teď už za potomky, že velká část mých spoluobčanů už zase slyší na vábení radikálů, na píšťaly věčných Krysařů podněcujících nenávist.

Člověk se často nechá manipulovat zlem, ať už ze strachu nebo z jakési potřeby podlehnout mu. Civilizace má tenkou kůži.

Dvakrát za život jsem zažil, jak demokracie zahynula takřka přes noc. Demokracie je oslabená tím, co je na ní nejpodstatnější: že každému dává právo svobodného jednání, což jako první využijí její nepřátelé, kteří se mohou dostat k moci pomocí svobodných voleb – viz Hitler. Cesta z totality pak trvá nekonečně dlouho. Proto je naše účast v Evropské unii a NATO naprosto klíčová, doslova sebezáchovná!

Vaše generace musí dát Evropské unii definitivní tvar a nevylít přitom s vaničkou problémů samo dítě. A jestli se vám to nepodaří, pak pánbůh s vámi!

Rozhovor s téměř devadesátiletým spisovatelem Pavlem Kohoutem ZDE

BBC: Angelina Jolie-Pitt jménem OSN apeluje na svět, aby pomohl uprchlíkům

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty



V rámci mimořádné tematické série o uprchlické krizi "Svět v pohybu" vysílal rozhlas a televize BBC, na svých domácích i zahraničních frekvencích i na internetu od třinácti hodin středoevropského času živě projev mimořádné velvyslankyně OSN pro uprchlíky, Angeliny Jolie-Pitt o drastické situaci 60 milionů uprchlíků v dnešním světě.

Angelina Jolie-Pitt, mimořádná velvyslankyně OSN pro uprchlíky, varovala, že mezinárodní humanitární systém pro uprchlíky se rozkládá.

Hovořila v rámci mimořádných akcí a pořadů společnosti BBC na téma "Svět v pohybu".

Angelina Jolie-Pitt vážně varovala před "strachem z migrace" a "závodem ke dnu", kdy spolu státy soupeří o tom, kdo z nich bude vůči uprchlíkům nejtvrdší.

Šéf vysokého úřadu OSN pro uprchlíky Filippo Grandi varoval, že uprchlická krize je nyní globálním tématem a odmítat uprchlíky prostě "nebude fungovat".

Angelina Jolie-Pitt poukázala na to, že na světě je dnes 60 milionů uprchlíků - je to každý 122. obyvatel této planety. Průměrná doba, po niž člověk je dnes uprchlíkem, je dvacet let.

Počet konfliktů a množství uprchlíků se tak silně zvýšil, že systém na ochranu uprchlíků nefunguje.

Na apely OSN žádají o fondy pro uprchlíky svět reaguje nedostatečně. OSN má drastický nedostatek finančních prostředků pro uprchlíky.

"S tímto stavem dnešního světa, je to vůbec překvapivé, že někteří tito zoufalí lidé, kteří nemají vůbec žádnou jinou možnost, a nemají naději, že se kdy budou moci vrátit domů, se snaží jako poslední pokus dostat do Evropy a riskují při tom smrt?"

Avšak Evropa zažívá jen zlomek celého uprchlického problému. "My na Západě nejsme ani v ohnisku uprchlické krize, ani nečiníme ty největší oběti."

Izolacionismus není odpověď. "Jestliže hoří dům vašeho souseda, nezískáte bezpečí tím, že se doma zamknete. Síla spočívá v tom se nebát."

Humanitární organizace Save the Children varovala, že jen čtvrtina uprchlických dětí má nyní možnost chodit do školy. Vzniká tím obrovský problém. Vznikne ztracená generace dětí, což bude znamenat ještě větší chudobu a nestabilitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tommy z Jersey a osud Evropy

18. 5. 2016

čas čtení 8 minut


Zdí obehnané Staré město v hlavním městě Estonska s výhledem na Finský záliv představuje poslední dochované hanzovní obchodní město, které v Evropě zůstalo - pomník neochotě malé země s 1,3 milionem obyvatel zmizet ze světa. V posledních osmi stoletích, když byli Estonci válcováni a okupováni jedním nájezdníkem za druhým, stali se pány vlastního osudu přesně na čtyři dekády. Takový je osud malých zemí s většími lačnými sousedy, napsal John Schindler.

Britské stihačky vzlétly podruhé tento týden kvůli ruským letadlům u estonských hranic

18. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské stihačky typu Typhoon v úterý startovaly k identifikaci pěti neidentifikovaných letadel v mezinárodním vzdušném prostoru nedaleko estonských hranic. Sledovaly dvě bojová letadla Su-27 a výzvědné letadlo Il-20, pak ještě dvě další letadla Su-27.

Ruská letadla letěla, aniž by vysílala uznáváné identifikační kódy a nekomunikovala s regionálními centry leteckých dispečerů.

K obdobnému incidentu došlo i minulý pátek. Britské stihačky od minulého měsíce jsou součástí hlídkující vzdušné kontroly Pobaltí, pomáhají zemím, které nemají vlastní možnost vzdušné kontroly, a budou v oblasti přítomny do konce srpna.

Při předchozím hlídkujícím angažmá v oblasti vzlétly stihačky Typhoon sedmnáctkrát k více než 40 ruským letadlům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čeká Madura osud Rousseffové? Experti si to nemyslí

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Levicové vlády Brazílie a Venezuely zápasí s ekonomickými obtížemi a opozice sbírá odvahu k tlaku na odstoupení prezidentů Dilmy Rousseffové a Nicoláse Madura. Avšak analytici hovoří o tom, že Venezuela se nachází na úplně jiné vývojové linii.

An Indian student was beaten up in Prague "for being a muslim"

17. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

A 23-year-old Indian student was attacked in Prague early on Sunday morning for not being white. A drunk thirty-year old man hit him in the face several times, shouted that he was a muslim, did not drink alcohol and did not eat pork. "I could have returned the blows, but I did not," said the student.

Having been attacked, the student dialled a police help line, but they took more than ten minutes to come. The student tried to explain to the attacker that he was not a muslim, but the attacker continued being vulgar to him and then also to the police. The Indian student told the police he did not want to press charges: "I wanted him personally to realise that what he did was wrong," said the student. "If I agreed that he should be charged, he would hate people even more."

The Indian student said that assault had shaken him psychologically. "I felt really frightened, I realised I do not belong to this country. I never used to feel this before. I used to like Czechs, they are good people, but this incident has broken me. I will, however, continue to adhere to my values which are compassion and respect," he added.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

KSČM a levice

16. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Upřímně řečeno od sjezdu KSČM jsem nečekal vůbec nic. Jestliže ovšem vůbec něco bývalo dobré na komunistické myšlence, pak to bylo hájení práv chudých, nuzných, ponížených, a to internacionálně a s důrazem na systémová řešení.

Bývalý šéf britské rozvědky:

Uprchlická krize povede k radikálním změnám v Evropě

17. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Sir Richard Dearlove, bývalý šéf britské rozvědky MI6, varoval v rámci debat na téma "Svět v pohybu", které v pondělí vysílaly rozhlas a televize BBC, že nabídne-li Evropská unie bezvízový styk milionům Turkům, je to jako "ukládat benzín k ohni".

Dearlove poukázal na to, že "zavřít dveře migraci není alternativa" a že do Evropy v nadcházejících pěti letech mohou přijít miliony lidí.

V roce 2015 přišlo do Evropy 1,6 milionů migrantů a Dearlove poukázal na to, že jejich příchod bude mít dalekosáhlé sociální a politické dopady. "Geopolitický dopad promění politickou situaci v Evropě, protože se daleko více začnou prosazovat ti občané, kteří mají pocit, ať už je to racionální nebo ne, že jsou ohroženy jejich zájmy a jejich kulturní totožnoset a začnou prosazovat svůj vliv. Už se to stalo v Rakousku, kde to oživilo mrtvou Stranu svobodných. V jiných evropských zemích dojde také k oživení ultrapravicových stran."

EU bez zájmu, zatímco Turecko drasticky porušuje lidská práva navrácených uprchlíků

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

"Moje děti i já trpíme, jídlo se nedá jíst. Nutím děti, aby to jedli, protože nemám žádné peníze a nemohu nic kupovat, ale oni to odmítají jíst, protože jsou v tom brouci."

První Syřané, kteří byli navráceni letecky podle dohody mezi EU a Tureckem, jsou vězněni už tři týdny ve vzdáleném táboře bez přístupu k právníkům. Vyvolává to další pochybnosti o tvrzení EU, že byli posláni zpět do bezpečné třetí země.

V následujících týdnech mají být obdobným způsobem deportovány stovky dalších lidí. Deportovaní uprchlíci varují, že deportované osoby budou čelit svévolnému věznění, nejasnému azylovému procesu a substandardním životním podmínkám.

Jejich svědectví ochromuje legitimitu dohody EU a Turecka o uprchlících, podle níž má většina uprchlíků, kteří přistáli na řeckých ostrovech, být vrácena do Turecka.

Z reportáže Evy Zahradníčkové, která pomáhala uprchlíkům v Maďarsku

17. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Odešel z Iráku po tom, co explodovala bomba vedle autobusu, kterým jel se svými kamarády. Dva z nich zahynuli..sám utrpěl zranění..Žil téměř rok v Německu..pak ho deportovali do Maďarska..Tady teď čeká na rozhodnutí úřadů..V Maďarsku zůstat nechce..příbuzné a kamarády má v Německu...



Já nechápu..že se těchto lidí může někdo bát..



My "jedeme" prostě po těch malých dětech..jsou nádherné! Vymazlit..převlíct..dát hračku..Víc se udělat nedá


Proste groteska - (nielen) na Slovensku

17. 5. 2016 / Igor Daniš

čas čtení 11 minut

(o románe Máriusa Kopcsaya Asvabaždénie)

Slovenský spisovateľ Márius Kopcsay vydal na začiatku roka román Asvabaždénie s podtitulom geopolitická groteska. Kniha je datovaná v roku 2015, ale na trhu sa objavila až v tomto roku. Predstavovanie na verejnosti, krsty a čítačky začali v marci a trvajú až dodnes. Kopcsay je zavedený slovenský spisovateľ . Názvy jeho zbierky noviel Stratené roky alebo Zbytočný človek hovoria samé za seba. Je najznámejšou postavou, hridnom Mucha, čo evokujem známeho hrdinu románu Jozefa Cígera – Hronského Jozefa Maka. Jedná teda o človeka milión, malého, priemerného, obyčajného; človeka frustrovaného životom, bez naplnených ambícií a už bez snov žijúceho pod tlakom dennodenných patálií, problémov, strastí, neschopného sa presadiť, človeka bez rešpektu okolia, bezcieľne sa potulujúceho sa prázdnotou bytia. Celková skepsa a bezútešnosť nie sú podávané tragicky, ale groteskne, so svojráznym čiernym humorom. Vrcholom jeho tvorby a bol zatiaľ jeho román Mystifikátor vydaný ešte v roku 2007, prirovnávaný aj Kafkovým románom.

Duben 2016 vytvořil globální teplotní rekord

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Rok 2016 bude rekordně historicky nejteplejší rok

Duben 2016 byl o 1,11 stupňů Celsia teplejší než průměrná teplota let 1951-1980. Po dobu tří po sobě následujících měsíců dochází nyní k výraznému zvýšení teploty, po dobu sedmi měsíců o nejméně 1 stupeň více, než jaký byl průměr let 1951-1980 pro ten měsíc. Když v únoru začla vznikat série tři nejteplejších měsíců, vědci začali hovořit o "klimatickém nouzovém stavu".

Andy Pitman, ředitel ARC Centre of Excellence for Climate System Science na univerzitě v Novém Jižním Walesu v Austrálii upozorňuje, že nedávný cíl pařížských rozhovorů o globálním oteplování dosáhnout toho, aby teplota nestoupla o víc než 1,5 stupně Celsia, je tím zpochybněn. "Systém funguje s inercí. Budou zřejmě překročeny i 2 stupně Celsia," řekl.

Rekordní teploty ničí ekosystémy po celém světě. Vyvolaly vybělení třetiny korálů na světě, v Austrálii je tím postiženo 93 procent korálových útesů.

V dubnu byl překročen symbolický mezník 400 částic CO2 na milion v atmosféře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump varoval, že nebude mít přátelský vztah k britskému premiéru

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl v pondělí v britské televizi, že nebude mít zřejmě "zrovna dobrý vztah" k Davidu Cameronovi poté, co britský premiér před časem charakterizoval jeho návrh zakázat muslimům cesty do Spojený států jako "stupidní".

Trump také v rozhovoru zaútočil na nového londýnského primátora Sadiqa Khana za jeho kritické výroky vůči němu a varoval ho: "Já si ty výroky budu pamatovat." Vyzval Sadiqa Khana, aby podstoupil test inteligence, poté, co Khan řekl, že Trump je "ignorantský".

Poté, co byl Sadiq Khan zvolen londýnským primátorem, uvedl, že Trump má na islám "ignorantské" názory a riskuje, že ohrozí bezpečnost na obou stranách Atlantiku.

Kráska s dlouhým nosem:

Samohybná kanónová houfnice DANA

16. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 17 minut


V závěru 60. let podstatnou část výzbroje na divizním stupni Československé lidové armády tvořily ze záložních skladů vytažené houfnice vz. 18/47 ráže 152 mm. Ačkoliv se kdysi jednalo o nápadité nouzové řešení, německé druhoválečné dělo adaptované na sovětskou munici a vybavené zkrácenou hlavní s dvoukomorovou úsťovou brzdou dosahovalo na ocelových kolech s gumovou obručí na silnici závratné rychlosti 25 km/h, v terénu 10 km/h.

Demonstrace v Polsku požadují téměř kompletní zákaz potratů

16. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aktivisté, které podporuje katolická cíkev, chtějí, aby parlament dovolil potraty pouze, pokud je ohrožen ženin život

Protipotratoví aktivisté v Polsku uspořádali na mnoha místech v zemi demonstrace požadující téměř úplný zákaz potratů, přestože už nyní jsou tam potraty skoro úplně zakázány.

Současný zákon z roku 1993 zakazuje všechny potraty s výjimkou těhotenství, které je důsledkem znásilnění nebo incestu, které ohrožují zdraví matky anebo kdy je plod vážně zdeformován.

Nyní aktivisté požadují zpřísnění tohoto zákona. Nadále by měl být potrat povolen pouze v případě, pokud je ohrožen život matky. Demonstrace se konaly ve 140 polských městech.

Vládnoucí polská strana Práva a spravedlnosti restriktivní návrh zákona podporuje.

Avšak z průzkumu veřejného mínění z března letošního roku vyplývá, že 51 procent Poláků si přeje širší přístup k potratům. Tisíce lidí se účastnily protestů proti zpřísnění potratového zákona.

Ženské organizace odhadují, že ročně se provádí v Rakousku, v Německu a na Slovensku asi 100 000 - 150 000 potratů pro Polky.

Znevýhodněny jsou Polky, které si nemohou dovolit cestovat za potratem do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zuřivost v Moskvě, nadšení v Kyjevě poté, co Ukrajina vyhrála Eurovizi

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruský politický establishment v neděli zuřil nad vítězstvím Ukrajiny v písňové soutěži Eurovize a požadoval vyšetřování, jak je možné, že bylo dovoleno, aby byla do soutěže přijata politická píseň. Vyhrožoval, že bude soutěž příští rok bojkotovat.

"Je to částečně důsledkem propagandistické informační války, která se vede proti Rusku," tvrdila ruská poslankyně Jelena Drapeko. "Rusko je všeobecně démonizováno - že jsme všichni zločinci, že naši atleti dopují, že naše letadla narušují vzdušný prostor."

JAN ČULÍK PRO AUSTRALSKÝ ROZHLAS:

Stane se Česká republika fašistickou zemí?

14. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



O nepovedeném úsilí "přejmenovat" Českou republiku na "Czechii" a o současné politice v České republice a ve střední Evropě hovořil Jan Čulík v australském národním rozhlase ABC. Rozhovor (11 minut) je ZDE ZDE

A Czech "antifascist" raves against refugees at an anti-Nazi event

15. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Jaroslav Vodička, the chair of the Czech Fighters for Freedom Union (formerly the Union of Anti-fascist Fighters) misused a commemorative act in the former Theresienstadt Nazi concentration camp in the Czech Republic to attack refugees.

"We ask with fear, seeing the distorted information provided by Czech public service media, what will happen to us when we are overwhelmed by millions of the economic migrants who are looking for a more comfortable existence and refuse to defend their own countries militarily. These millions of migrants come to our country to exploit the European social welfare system which many generations of people have created by their hard work. They are not coming because of lack of freedom in their home countries. They refuse to fight for their freedom. Healthy young men with brand-new iPhones in their hands, in extremely expensive leather jackets show us heartbreaking images of boats sinking in the sea, images which have been manufactured by the people smugglers," said Vodička and he continued: "Along with the top leaders in our country we must seriously think about how to defend the values of our ancient culture which is threatened by an invasion of a different culture with worrying aims."

Karol Sidon, the chief rabbi of the Czech Republic reacted emotionally to Vodička's speech: "Jews have slightly different experiences since they had  a problem during World War II. The problem was that there were many countries which did not allow Jewish refugees to enter their territory, although their lives were threatened by the German Nazis. All these people perished, not only because they were murdered by the Germans, but also because the non-Jewish world slammed its door shut in their face. We should realise this when we say that refugees should fight for their freedom. We know very well how impossible this is. Even my generation experienced the time when they knew that the communist regime was criminal, but there was nothing else to do but to try to survive it."

The Speaker of the Upper Chamber of the Czech Parliament Milan Štěch said that it was wrong to try to compare the horrors committed by the Nazis during the Second World War and the post-war deportation of the Germans. "The crimes committed against the Germans after the war were the work of individuals, while the crimes committed by the Nazis during the war were an integral part of an official state policy," said Štěch.

Roma activists expressed a surprise that a Roma flag was not present in the line of the flags of the nationalities that were persecuted by the Nazis. The organisers of the Theresienstadt commemorative event turned down the request that the Roma flag should be represented, but Roma activists were allowed to bring their own flags to hold them in the crowd.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

"Europe must be ruled by Europeans". Czech parliament has hosted an international anti-refugee conference

15. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Europe must strongly fight back against "the invasion of refugees". It must reject refugee quotas, otherwise it will fall. That was the conclusion of an international ideological conference which, under the (Nazi) title "Fortress Europe", was held in Prague in the Czech Parliament on Friday. The conference was attended by activists from a number of European anti-refugee parties.

The conference was organised by the Czech extreme-right wing organisation "Dawn-National Coalition".

Tatjana Festerling of the German Pegida movement warned at the conference that "European democracy is threatened by self-censorship". Miroslav Lidinský, the chair of "Dawn-National Coalition", said that it is necessary to defend the national borders from the attack of the immigrants. Apart from that, international activists must help Pegida to change Germany and to organise national referendums about whether the individual EU countries should leave the EU.

"Recently, a Pakistani has become the mayor of London. Tomorrow, an African will become the British Prime Minister, a Turkish boy will become the German Chancellor and thus a caliphate of Euroarabia will be born. Europe must be governed by Europeans only," said Maria Kaljuste from the Conservative People's Party of Estonia. "Isn't is sexist and racist if black men assault white women? Our women are being beaten and raped and our judiciary just helplessly scratches itself where it used to have balls," she added, continuing: "Homosexuals are destroyed people. But we will not throw them off the roofs like what the muslims do."

Anne Marie Walters from the United Kingdom attacked Sadiq Khan, the new mayor of London: "He is a lawyer who has been defending islamists and jihadists." She accused the UK media of displaying a positive bias towards Sadiq Khan.

Zbyszek Modrzijewski from the Polish eurosceptic "Kukiz" party expressed the view that the future of Europe belonged to nationalists. "We will be those who will determine the future of Europe, otherwise Europe will sink."

Czech anti-refugee activist Jana Volfová presented her pan-European anti-refugee petition, expressing the hope that she will soon have a million signatures.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2016

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 080 Kč.   Příjem z reklamy byl 6254 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2016 128 923.08 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
16968