Analýza: Islám není nejdůležitějším faktorem, proč se zahraniční bojovníci přidávají k "Islámskému státu"

21. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Vojenští analytikové poukazují na to, že extremistické organizace dávají přednost rekrutům, kteří nejsou schopni zpochybnit jejich ideologii.

Náboženství není nejdůležitější motivací, proč se tisíce zahraničních bojovníků přidává k Islámského státu a dalším teroristickým skupinám bojujícím v Iráku a v Sýrii, zjistili američtí vojenští analytikové.

Nová studie amerického střediska pro boj proti terorismu ve West Pointu a zkoumání zázemí téměř 1200 extremistů ukázaly, že většina z nich nemá systematické náboženské vzdělání a nebyla po celou dobu svého života stoupencem islámu.

V letech 2013 a 2014 byli mezi rekruty ISIS i dva Britové, kteří si na Amazonu objednali příručky "Islám pro idioty" a "Korán pro idioty", aby se tak připravili na "svatou válkuL vedenou v zahraničí.

Extremistické organizace takové rekruty vítají, protože jsou "méně schopni kriticky zkoumat džihadistický narativ a ideologi" a namísto toho plně přijímají zjednodušenou a násilnou interpretaci islámu.

Analytikové uvádějí, že mnoho zahraničních bojovníků, kteří se k ISIS přidávají ze Západu, to činí v důsledku kulturní a politické identity, nikoliv kvůli islámu, který hraje jen podřadnou roli.

Nejvýznamnější islámské organizace po celém světě ISIS odsoudily a naprosto rozdrtily její ideologickou argumentaci. Mezi nimi je i Muslimská rada Británie, která vydala společné prohlášení z mešit po celé Británii, které odsoudilo "podvodné" akce ISIS, které "nemají naprosto nic společného s islámem".

Američtí vojenští analytikové zjistili, že náboženské osobnosti hrají jen "minimální roli" a bojovníci jsou izolováni od islámských komunit doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6532

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2016