Nejvýš na mém seznamu favoritů do voleb jsou Piráti a zelení

8. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Před pár dny jsem vyzval, abychom začali psát, koho budeme volit, kdo si zaslouží naše hlasy a proč. Tak začnu.

Nejvýš na mém seznamu favoritů, což vás jistě překvapí :), jsou Piráti a zelení, bez určení pořadí. Uvedu nyní u každé z obou stran dva argumenty pro, které jsou z mého pohledu nejdůležitější.


Piráti

1. Transparentní vnitřní fungování. Piráti se vyznačují mimořádnou mírou vnitřní transparentnosti: takřka veškeré dění uvnitř strany, jako jsou například diskuse o tom, co se má dělat, o volebním programu, stanovách, o každé utracené koruně, o jednotlivých tématických oblastech jsou prezentované na veřejně dostupném fóru (komukoli, nejen členům a příznivcům), veřejná jsou hlasování, schůze jsou streamované přes video apod. Nevím o žádné jiné straně, která by si nechávala dobrovolně a ráda takhle vidět do kuchyně a která by to měla takto v "genech" jako Piráti - což znamená, že tyto návyky aplikují i v praktické politice mimo stranu.

Transparentnost je jeden ze zásadních nástrojů v prevenci jevů, které nejvíce špiní politiku - v korupci, klientelismu, neprůhledných rozhodnutích. Utajování budí podezření, podezření budí nedůvěru k politikům a nakonec i k demokracii samotné.

2. Generační změna. Piráti mají hodně mladý tým a myslím si, že generační změna je rovněž jedna z věcí, bez které se neobejdeme, jestli má země vystoupit z tůňky průměrnosti. Nechápejte mě prosím špatně: znám hodně lidí v politice i vyšších věkových kategorií, kteří dělají veřejnou práci nejlíp jak umějí, poctivě, pracovitě. Neumím ale uvěřit, že dobře rozumějí prudce se měnícímu světu, že jsou schopní přicházející změny s radostí vítat jako příležitost a ne se jim bránit jako hrozbě. Jsou to možná dobří lidé pro včerejšek a dnešek, ale ne pro zítřek. Ovšemže jsou i v jiných politických stranách mladí, ale jsou z pohledu vlivu v úplné menšině a často jsou to navíc takoví “staří mladí”. Piráti dle mého názoru opět nejlépe ze všech stran cítí vítr změn, což je dáno jednak jejich zdatností v technologiích a jednak i kořeny, ze kterých světové pirátské hnutí vzniklo. Toto je v politice - a zejména na celostátní úrovni - nesmírně potřeba.

Zelení


1. Protože jsou zelení. Propadáme občas dojmu, že zřízením čtvrtého národního parku a zakoupením kontejnerů na třídění odpadu máme kolonku Ochrana přírody zaškrtnutou na “splněno” a můžeme jít dál. Není to pravda. Degradace půdy, ubývání spodní vody a růst její kontaminace, zastavování území, dramatické vymírání živočišných druhů (ptáci, drobní savci, obojživelníci, hmyz) jsou trvalá zelená témata, která si sice nakonec uchmatnou velké strany, obvykle ale minutu po dvanácté. Zelený přístup je, že bychom neměli odevzdávat zemi v horším stavu, než jsme ji převzali, a považuji jej opět za jednu z nejdůležitějších podmínek trvalého udržení lidské civilizace.

2. Právě tak podstatné je, že u zelených jako zřejmě jediné strany u nás mohu bez obav dát rovnítko mezi stranu a pojem “občanská společnost”. Podpora občanské společnosti je u zelených dlouhodobá, silná a autentická. Zelení správně vnímají občanskou společnost jako veledůležitý prostor mezi státem a byznysem, který je zaplňován nevládními organizacemi, spolky a sdruženími. Zelení velmi dobře vědí - neboť řada z nich má kořeny v občanských aktivitách, tedy na vlastní zkušenost vědí, o co jde - že demokracie s vysokou kvalitou nevznikne tím, že se zřídí svobodné volby. A že demokracie je tak silná a stabilní, jak je silná a sebevědomá občanská společnost.

Dokázal bych toho u obou stran vyjmenovat více, ale tyto skutečnosti je dle mého odlišují od ostatních a jsou i samy o sobě dostatečným zdůvodněním, proč obě strany patří nejenom trvale na politickou mapu ČR, ale i do parlamentu.

Diskutujme!

1
Vytisknout
11084

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017