Policie provedla razie proti ženským organizacím v Polsku

6. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Organizace, které pomáhají obětem domácího násilí, se staly terčem policejní šikany poté, co se účastnily protivládních protestů


Polské organizace hájící práva žen odsoudily policejní razie proti jejich úřadovnám, k nimž došlo v několika polských městech. Policie zkonfiskovala dokumenty a počítače den poté, co ženy zorganizovaly protivládní demonstrace na protest proti drastickému protipotratovému zákonu.



Razie se konaly ve středu ve Varšavě, v Gdaňsku, v Łódźi a v Zieloné Góře. Policie se zaměřila na dvě organizace Centrum práv žen a Baba, které pomáhají obětem domácího násilí. Aktivistky uvedly ve čtvrtek, že policejní zásah ohrozí jejich práci a obvinily úřady, že se je snaží zastrašit. Prokurátoři obvinění odmítli a konstatovali, že načasování razií den po demonstraci bylo náhodné.

Mnozí se obávají, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost jde ve stopách maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož vláda v Maďarsku šikanuje nevládní organizace.

"Je to zneužití moci, protože i kdyby existovalo nějaké podezření, vyšetřování by se mělo provádět takovým způsobem, aby to nenarušilo práci organizace," uvedla Marta Lempartová, šéfka Stávky polských žen, která zorganizovala protestní demonstrace.

Policie sdělila ženským organizacím, že prokurátoři hledají důkazy pro údajné trestné činy, které prý spáchalo ministerstvo spravedlnosti za předchozí vlády. V té době ministerstvo poskytovalo financování pro ženské organizace.

"Obáváme se, že je to jen výmluva, nebo varovný signál, aby se občané nepodíleli na aktivitách, kterou nejsou v linii vládnoucí strany," praví se v prohlášení Centra pro práva žen.

Barbora Černušáková, výzkumnice z organizace Amnesty International pro Polsko, uvedla, že policejní razie jsou "velmi znepokojující".

Jacek Pawlak, mluvčí prokurátorů v Poznani, kde je vedení tohoto vyšetřování, řekl, že razie jsou součástí pokračujícího vyšetřování, ale odmítl vysvětlit, čeho se vyšetřování týká.

V Polsku se tento týden konaly demonstrace žen oblečených v černém v den prvního výročí Černého protestu žen, který do určité míry zmírnil plán vládnoucí strany na totální zákaz potratů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/oct/05/police-raid-offices-of-womens-groups-in-poland?CMP=twt_gu

0
Vytisknout
10475

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017