Merkelová souhlasí s omezením počtu uprchlíků

9. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Dva týdny po volbách, ve kterých většina vládní strany CDU oslabila, se kancléřka Merkelová v rámci jednání o budoucí koalici dohodla s koaliční CSU na omezení počtu přijímaných uprchlíků. 

Tým Merkelové měl potíže s požadavkem šéfa bavorské CSU Horsta Seehofera, který nahněvaně vinil kancléřku, že přijetím uprchlíků způsobila vzestup ultrapravicové strany AfD.

Po desetihodinovém jednání za zavřenými dveřmi se obě strany dohodly na zavedení stropu pro přijímání uprchlíků ve výši 200 000 ročně. To se blíží dlouhodobému Seehoferovu požadavku.

Cílem schůzky bylo odstranit třenice a představit jednotnou frontu křesťanských stran před koaličními jednáními s liberály (FDP) a Zelenými.

"Musíme bojovat s AfD přímočaře - a vybojovat zpátky její voliče," říká se v desetibodovém seznamu požadavků bavorské CSU publikovaném v listě Bild am Sonntag.

Návrh dohody mezi CDU a CSU nyní zahrnuje limit 200 000 uprchlíků ročně, ale oproti Seehoferovu požadavku s určitými výhradami. Toto číslo se vztahuje na kontrolovaný vstup rodinných příslušníků v rámci sjednocování rodin,  uprchlíků přijímaných na úrovni EU a podle dohody s Tureckem.

Pokud by se opakovala chaotická masová migrace jako z válkou zničené Sýrie a dalších konfliktních zón, vláda by situaci znova hodnotila a konzultovala parlament ohledně nových cílových počtů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8724

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017