V Barceloně se konala obrovská demonstrace proti nezávislosti Katalánska

8. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Policie uvedla, že se jí účastnilo 350 000 lidí, organizátoři odhadují počet účastníků na 930 000


Statisíce lidí vyšly do ulic Barcelony na protest proti snahám katalánské vlády prosadit nezávislost Katalánska, zatímco španělský premiér varoval, že je připraven suspendovat autonomii tohoto regionu ve snaze zabránit vyhlášení jeho nezávislosti.



Nedělní demonstrace, kterou uspořádala organizace Societat Civil Catalana, hlavní organizace bojující proti nezávislosti Katalánska, se konala pod heslem "Vraťme se k zdravému rozumu". Demonstrace se účastnili i nositel Nobelovy ceny, spisovatel Mario Vargas Llosa a Josep Borrell, bývalý předseda Evropského parlamentu.

Katalánský prezident Carles Puigdemont je pod rostoucím tlakem zastavit vyhlášení nezávislosti. Politická nejistota vedle některé podniky, včetně třetí největší španělské banky - k přesunu svých základen mimo Katalánsko.


Puidgemont má v úterý vystoupil v katalánském parlamentu "k současné politické situaci" a předložit výsledky referenda poslancům. Potenciálně by při tom mohl vyhlásit katalánskou nezávislost, poté, co španělský ústavní soud podobné zasedání katalánského parlamentu v pondělí zakázal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8629

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017