Topolánek se rozhodl podpořit Zemana a Babiše

6. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty





Marek Dalík by měl dnes nastoupit do vězení a Mirek Topolánek se rozhodl oznámit svou kandidaturu na prezidenta. Vtip? Realita. Chybí vám ještě někdo? Petr Nečas? Aleš Řebíček? Vlastimil Tlustý? Důvodem Topolánkovy kandidatury je prý boj proti Babišovi a Zemanovi. Nic lepšího si Babiš a Zeman nemohli přát. Je to podobné, jako by Štrougal vytáhl v polovině 90. let do boje s Klausem, čímž by mu jen poskytl další velký díl legitimity.

Rozhovor Britských listů 135.

Španělsko: Lze v 21. století obhájit celistvost státu terorem?

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Češi často slyší z médií, že Katalánsko má obrovskou míru nezávislosti. Problém je, říká v rozhovoru s Bohumilem Kartousem člen Česko-katalánského spolku Antoni Ferrando, že neexistují žádné záruky. Veškeré decentralizační zákony, které byly poskytnuty Katalánsku, má Madrid právo okamžitě a jednostranně zrušit. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Milada aneb Když ideologie zatemňuje úsudek

6. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem od filmu Milada režiséra Davida Mrnky příliš mnoho neočekával, a tak jsem ani nemohl být zklamán. A jelikož nejsem filmový kritik, nechci v první řadě psát o tom, jak byl film rozvláčný, nudný a až úzkostlivě vyumělkovaný; jak si ambiciózní režijní debutant ukrojil příliš velké sousto a podobně. Zaujala mne především jen stěží ukrývaná snaha o vytvoření díla, jež by s konečnou platností mohlo postavit komunismus na roveň nacismu, což je alespoň dle mého mínění nepřijatelný ahistorismus.

V únoru Trump zrušil Obamův zákon požadující kontrolu lidí s duševními chorobami, kteří si chtějí koupit střelnou zbraň

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Dnes obvinil z masakru v Texasu problémy s duševními chorobami:

"Toto je problém duševního zdraví na nejvyšší úrovni. Není to otázka zbraní."


Obrovský úspěch ruských trollů: Americká média léta široce citovala komentátorku z Twitteru, která neexistuje

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta




Jenny Abrams sledovalo na Twitteru asi 70 000 lidí. Její výroky, podporující ultrapravicové konfederační snahy, ale i výroky, které neměly nic společného s politikou, byly široce citovány ve článcích v amerických i světových periodikách, jako je   Bustle, U.S. News and World Report, USA Today, místní verze televize Fox News, InfoWars, BET, Yahoo Sports, Sky News, IJR, Breitbart,   Washington Post, Mashable, New York Daily News, Quartz, Dallas News, France24, HuffPost, The Daily Caller, The Telegraph, CNN, the BBC, Gizmodo, The Independent, The Daily Dot, The Observer, Business Insider, The National Post, Refinery29, The Times of India, BuzzFeed, The Daily Mail, The New York Times,  a samozřejmě   Russia Today a  Sputnik.

Abramsová šířila široce komplikované konspirační teorie a xenofobii. Vyvolávala tím kontroverzi a protesty od celebrit, které buď se s ní svářily - anebo s ní souhlasily.

Její účet na Twitteru byl vytvořen r. 2014. Americký Kongres při svém vyšetřování zjistil, že Jenny Abrams neeexistuje a její účet vytvořila a dlouhodobě provozovala farma trollů z Petrohradu v Rusku.

Její email jennnabrams@gmail.com byl zrušen. Firma Google se odmítla novinářům vyjádřit k tomu, zda k zrušení došlo proto, že Google zjistil, že účet provozovali ruští trollové.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Prečo by mal byť Babiš premiérom

6. 11. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 7 minut

Súčasný postup médií a takmer všetkých politických strán proti Babišovi a strane ANO pripomína dianie na Slovensku v 90. rokoch a postup liberálnych médií a ostaných strán voči Mečiarovi a strane HZDS. Obdobná ostrakizácia, vytláčania na okraj a znevažovanie nakoniec viedli v roku 1994 k triumfálnemu víťazstvu Mečiara. Keďže nikto korektný s ním nechcel spolupracovať, uzavrel koaličnú vládu s nacionalistom Slotom a jeho SNS a obskúrnou stranou Združenie robotníkov Slovenska. Panovanie tejto koalície a dopady pre Slovensko každý pozná. Keby nebol Mečiar v roku 1994 zosadený a dovládol by do roku 1996, dopadol by vo voľbách podobne ako Klaus.

Mezitím v Absurdistánu 45:

Náboženský útlak ve Francii, propad sledovanosti polských státních médií a dramatický globální úspěch metalové skupiny PiS

6. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Takže Polsko se konečně rozhodlo poskutnout útočiště oběti náboženského pronásledování... Ano, ano, vidím některé pravidelné čtenáře tohoto seriálu, jak si říkají, "Ale ne, zase ta stará historka, on si neumí vymyslet nějaký nový aktuální vtip, Polsko určitě do země nevpustí žádné uprchlíky!" A bohužel by opět měli pravdu: tentokrát není obětí pronásledování nikdo jiný než sám papež Jan Pavel II. Nebo, přesněji řečeno, jeho bronzová socha. Místní státní správa v okrese Sochaczew oznámila, že je připravena poskytnout útočiště papežově pomníku,  protože tento pomník je ve Francii diskriminován z náboženských důvodů. Papež Wojtyła je synem nejhrdějšího národa, jeho bratři a sestry nedovolí nějakým levičáckým Francouzům, aby pomník obtěžovali jen proto, aby to potěšilo nějaké islámské nájezdníky. Avšak, jako obvykle, ten příběh je úplně jiný.

Belgický soud propustil Puigdemonta

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Svržený katalánský prezident Carles Puigdemont a další čtyři svržení regionální politici byli v Belgii podmínečně propuštěni. Musejí se do 15 dnů dostavit k soudu, konstatovali v pondělí belgičtí prokurátoři.

Pět katalánských politiků, kteří se v neděli dali k dispozici belgické policii, poté, co na ně Španělsko vydalo evropský zatykač, mají zakázáno opustit Belgii bez svolení soudce. Musejí se také dostavit k veškerému jednání, které bude požadovat belgická policie či soudní úřady. 

Katalánští politikové čelí obvinění ze vzpoury, podvracení státu a zneužití veřejných fondů. Trestné činy vzpoury a podvracení státu však v Belgii neexistují.  Mnozí pozorovatelé poukazují na silnou problematičnost trestního stíhání demokraticky zvolených činitelů.

Jeden komentátor napsal na Twitteru: Proč Evropská unie mlči? Určitě by jednala, kdyby se toto dělo v Polsku nebo v Maďarsku...

Tajná studie Bundeswehru:

Kolaps Evropské unie je reálný

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle informací listu Spiegel Bundeswehr poprvé vyhodnocuje sociální a politické trendy do roku 2040. A stratégové rozvíjejí nejhorší možný scénář, napsal Konstantin von Hammerstein.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Brexit: Dodavatelské řetězce mezi EU a Británií se začínají rozpadat

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Varování pro české stoupence odchodu ČR z EU: Britské firmy ztrácejí schopnost udržet si obchodní dohody pro období po březnu 2019



Dodavatelské řetězce mezi britskými firmami a Evropskou unií se začínají rozpadat. Firmy předpokládají, že po brexitu budou existovat obchodní bariéry. 

V průzkumu více než 1000 manažerů dodavatelských řetězců mezi Británií a Evropskou unií bylo zjištěno, že pětina britských firem, které se podílejí na dodavatelských řetězcích v EU, nebyla schopna uzavřít kontrakty s evropskými partnery pro období po březnu 2019, kdy má Británie odejít z EU. 

63 procent manažerů dodavatelských řetězců v Evropské unii, kteří spolupracují s britskými dodavateli, uvedlo, že očekávají, že část dodavatelského řetězce bude přesunuta mimo Británii a 40 procent britských firem konstatovalo, že bude muset nahradit své evropské dodavatele. 

Zvlášť problematický bude brexit v komplikovaných výrobních sektorech, jako je  automobilový průmysl. 

Stíny tmy (StB)?

5. 11. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 7 minut


Kdyby bylo všechno relativně v pořádku, proč bychom byli svědky této kauzy?

https://www.irozhlas.cz/komentare/jak-babis-u-slovenskeho-ustavniho-soudu-vlastne-vyhral_1710140901_jra

Nebo třeba této?

https://www.youtube.com/watch?v=58cm73du_js

Nebo této o novosejfovém filmu Selský rozum?

https://www.youtube.com/watch?v=utlMnVp7ErI&pbjreload=10

Mimochodem tady mám i osobní zkušenost - na dotaz, zda a kdy ČT tedy promítne dokumentární film o devastaci českého venkova a zemědělství SELSKÝ ROZUM alespoň po sněmovních volbách (což ústy svého ředitele veřejně přislíbila) jsem obdržel 3. listopadu (2017) e-mailem tuto reakci:

Tento pořad nemá v současné době určeno vysílací datum. Jakmile se tak stane, budou diváci informováni standardním způsobem - prostřednictvím webových stránek ČT a tištěných programů.“

Trump: Kdo by si pomyslel, že v USA může dojít k masovému vraždění střelnou zbraní...

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



To řekl Trump po nejnovějším americkém masakru, k němuž došlo v jižním Texasu. 

Letos v USA došlo k 306 masovým vraždám střelnými zbraněmi. Ať žije Milan Chovanec, který prosazuje, aby se čeští občané ozbrojili! 


Masakr v jižním Texasu - žádné obavy, pachatel byl běloch, o terorismus tedy nejde

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

 


Muž v jižním Texasu v neděli usmrtil více než dvě desítky lidí a zranil mnoho dalších. K masakru došlo v baptistickém kostele v Sutherland Springs, malém městě asi 50 km jihovýchodně od San Antonia. Muž uprchl a posléze byl nalezen zastřelen. Nejméně 27 osob je mrtvých, více než 20 bylo zraněno.

Muž začal střílet před kostelem a pokračoval po vstupu do kostela. 

Trump se vyjádřil, že volné vlastnictví zbraní s masakrem v Texasu nemá nic společného.  ZDE  

Nemějte starost. Polovinu věřících v kostele v Texasu vyvraždil běloch. To znamená, že všechno je v naprostém pořádku. Nejde o terorismus:



 

Paradise Papers: Škoda že má britská královna imunitu, měla by být obžalována ze zrady

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Zdanění, to je krádež!"


Soukromý fond anglické královny investoval miliony liber na Kajmanských ostrovech s cílem vyhnout se placení daní. Investice královny připlynuly i do britské firmy BrightHouse, která se stala terčem řízení za to, že vykořisťovala tisíce chudých rodin a zranitelných lidí. 

Just a shame that Crown immunity ensures the Queen can't be charged with treason: https://t.co/W3d3V5rdoF

Královský korespondent BBC: "Odhalení o královniných investicích v daňových rájích jsou bezpochyby ztrapňující, překvapující a ohromující". 


BBC dodává, že není prokázáno, že by se britská královna vyhýbala placení daní ZDE

Paradise Papers: Trumpův ministr obchodu utajil své podnikatelské vazby na Putinovu rodinu

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta





Wilbur Ross, Trumpův ministr obchodu, sdílí podnikatelské zájmy s příslušníky Putinovy rodiny. Ross tyto skutečnosti jasně nedeklaroval, když byl jmenován do americké vládní funkce.

Miliardář Ross je spoluvlastníkem loďařské společnosti Navigator Holdings. Ta má těsný obchodní vztah s ruskou energetickou firmou, kterou vlastní Putinův zeť a další členové vnitřního kruhu Putinových blízkých. Tato ruská firma, jménem SIBUR, zaplatila firmě Navigator Holdings 23,2 milionu dolarů v roce 2016 a 28,7 milionů dolarů v roce 2017. 

Rozhovor Britských listů 134.

Volby 2017: Nemáme peníze na jídlo. Tak já rozmlátím byt

31. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Nad důsledky říjnových všeobecných voleb se v tomto rozhovoru Britských listů zamýšlejí jejich redaktoři Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Totalitární ideologie nikdy neumírají

6. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Nikdy nic není vyřízeno. Žádné historické trauma není nikdy rozhodnuto. Žádný historický zloduch není nikdy pohřben a žádná historická lekce není trvale osvojena, napsala Anne Applebaum. Vše může být oprášeno a každý může být oživen, cokoliv se můžete odnaučit - i v těch nejstabilnějších civilizacích.

Six-year-olds have become the target of vile racial abuse in the Czech Republic

4. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Teplický deník, a regional newspaper published in the northern town Teplice v Čechách, has published a picture of a first form class of six-year-olds in one of its schools, the Elementary School in Plynárenská Street. The newspaper regularly publishes photographs of first form classes in the town of Teplice.

The picture was re-published on a Czech nationalistic web page which has produced a wave of vile racist and xenophobic comments from the Czech public. Statements like "These vermin should be shot immediately!" "This is a place to where a hand-grenade should be thrown at once!" "Gas them!" "A class of terrorists!"

The vicious racist abuse remains unpunished. Czech authorities do not normally prosecute individuals who disseminate hate speech on the internet even when this is directly sent by email to victims. Xenophobic and racist websites, specialising in fake news,  such as Parlamentní listy, intensify xenophobic and racist hate in the Czech Republic. By accepting such websites as "normal", other media, public figures and politicians contribute to normalising racist hate in Czech society.

Přečetli jsme:

Katalánsky omyl

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pri práve na sebaurčenie národov vždy nevyhnutne príde otázka, kto presne bude nositeľom tohto práva ako menšia skupina, píše Alena Krempaská. Má takýto nárok väčší územný celok, napríklad Bavorsko? Môžu sa odtrhnúť Bratislavčania od zvyšku Slovenska? Výsledkom by boli národnostne či etnicky „čisté“, malé štátiky. Realita však ukazuje, že ľuďom sa lepšie žije v štátoch postavených na princípe občianskom, nie etnickom.

Celý článek: ZDE

Jak dvě polské zpravodajské služby bojují o moc

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Strana PiS, která po léta strašila "spiknutím zpravodajských služeb", takové spiknutí sama vytvořila, napsal Wojciech Czuchnowski. A ve skutečnosti hned dvě. Ovládají je dva místopředsedové PiS: Mariusz Kamiński i Antoni Macierewicz.

Washington Post: Neonacista poražen v slovenských komunálních volbách, celkově zvítězila pravice

5. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Neonacistická strana, která má na Slovensku zastoupení v parlamentu, utrpěla těžkou ránu v regionálních volbách: její šéf Marian Kotleba, nebyl znovuzvolen předsedou regionální správy, napsal  Washington Post.

Marian Kotleba je šéfem organizace jménem Lidová strana Naše Slovensko, která otevřeně obdivuje nacistický loutkový stát, jímž bylo Slovensko za druhé světové války. Členové jeho strany užívají nacistické pozdravy, považují NATO za teroristickou organizaci a chtějí, aby Slovensko opustilo NATO i EU.

Sobotní krajské volby na Slovensku přinesly několik překvapení. https://t.co/CzhXoTVh17


Britský ministr zahraničí v ohnisku zájmu FBI ohledně vazeb na Rusko

5. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Britský ministr zahraničí Boris Johnson je jedním z tří pracovníků britského ministerstva vnitra, na něž se zaměřily osoby, které jsou vyšetřovány FBI pro jejich údajné vazbu na Moskvu 

Britští liberální demokraté požadují zahájení oficiálního vyšetřování, do jaké míry "ruské rubly" ovlivnily těsné britské hlasování pro brexit. 

Na tři bývalé a současné pracovníky britského ministerstva vnitra, včetně nynějšího britského ministra zahraničí Borise Johnsona, se zaměřily osoby, které minulý týden identifikovala FBI jako centrální v jejich vyšetřování vazeb mezi Ruskem a Trumpovou předvolební prezidentskou kampaní.

Uskutečnily se schůzky mezi pracovníky britského ministerstva vnitra a Georgem Papadopulosem, zahraničněpolitickým poradcem Donalda Trumpa, a "londýnským profesorem" Josephem Mifsudem s vazbami na vysoké kruhy v ruském státě. 

Technologičtí giganti mají vážnou odpovědnost. Musejí zajistit, aby se sociální sítě nestaly nástrojem autoritářství

4. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Ti, kdo mají obavy ze stavu demokracie v USA, by se měli podívat na videozáznamy kongresových slyšení z tohoto týdne ohledně internetového zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016, píše Natalie Nougayrède. Senátorka Dianne Feinstein tam řekla přísně představitelům Facebooku, Twitteru a Googlu: "Vám to nedochází! Jde tady opravdu o hodně. Je to kataklysmatické. Je to kybernetická válka! Významná cizí mocnost má schopnosti zasahovat do našich prezidentských voleb."

Rusko nebude oslavovat sté výročí VŘSR

4. 11. 2017

čas čtení 2 minuty



7. listopadu 2017 tomu bude sto let od tzv. Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR), kdy se v Rusko dostali k moci bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem. Komunistický stát v Československu VŘSR každoročně hlučně oslavoval. Putinův režim však stoleté výročí VŘSR oslavovat ani připomínat nebude:

Channel Four News: Je tomu 100 let od ruské revoluce, události, v jejímž důsledku vznikl na světě první komunistický stát. Revoluce také vyvolala občanskou válku, v níž zahynuly miliony lidí.

Dnešní vládci Ruska podle zpráv prý nebudou stoleté výročí nijak oslavovat.




Alexis Rodzianko, Americká obchodní komora v Rusku: "Poslední, co Kreml potřebuje, je další revoluce. A oslavovat revoluci by znamenalo říci, 'No, podívejte se, to byla přece velká věc. To by povzbuzovalo k revoluci a to oni nechtějí. Takže jsou tedy dost zmateni.

Brexit a vlastně i Babiš: O cargo kultech a o sebeničivých voličských rozhodnutích

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Cargo kulty typicky vznikají, když má kmen pocit, že je v úpadku a že ho překonali cizinci.  Cargo kulty jsou zcela racionální domorodou reakcí na traumatický kulturní kontakt se západní společností.



V Jižní Africe navštívili roku 1856 duchové tří předků patnáctiletou dívku z kmene Xhosa jménem Nongqawuse. Duchové požadovali, aby kmen Xhosa usmrtil svůj dobytek a zlikvidoval úrodu na svých polích. Až to lidé udělají, vrátí se předkové a zaženou bílé kolonisty do moře. Objeví se nový, krásný dobytek. Slunce zčervená.

Kmen Xhosa tedy zničil svůj dobytek a svá pole. Toto sebedestruktivní úsilí ve snaze získat bohatství a svobodu se nazývá "cargo cult", píše v deníku Financial Times Simon Kuper. Píše o mentalitě stoupenců brexitu, avšak podobnost s volebními preferencemi českých voličů v nedávných všeobecných volbách je docela ohromující:

Britská policie zahájila vyšetřování herce Kevina Spaceyho kvůli znásilnění

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Britská policie zahájila vyšetřování údajného znásilnění, jehož se měl dopustit hollywoodský herec Kevin Spacey. Měl roku 2008 znásilnit mladého herce, v době, kdy byl Spacey uměleckým ředitelem londýnského divadla Old Vic. Muž, jemuž je dnes 32 let, tvrdil, že ho Spacey znásilnil, když mu bylo 23 let a když usnul ve Spaceyho bytě, kde popíjeli poté, co mladý herec Spaceyho požádal, aby mu pomohl s jeho kariérou. Mladík se probudil uprostřed sexuálního aktu a řekl Spaceymu, aby toho nechal. Spacey ho varoval, aby o incidentu nikomu nic neříkal. 

Britská Konzervativní strana je ve vážné krizi

3. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Britská ekonomika je v špatném stavu v důsledku chabé produktivity, tvrdě zadlužených britských domácností a inflace, která si vynucuje zvýšení úrokových měr, a tedy plateb za hypotéky. Od zdravotnictví přes bytovou otázku, od sociální péče přes stagnující příjmy, vážné otázky, které vyvolávají v Británii nespokojenost, zůstávají neřešeny. Technologie mění životy lidí s ohromující rychlostí, v čele těch změn stojí mocní podnikatelští obři, kteří fungují s pohrdáním vůči národním vládám. Opozici vedlou marxisté starého stylu, nikoliv noví centristé.

Zahraniční kontext je nesmírně znepokojující. Sílí nacionalismus, od Bílého domu až po Kreml, hrozí náboženský extremismus a všude po světě posiluje autokracie.

Dokonce i sexuální skandály ve Westminsteru signalizují něco naprosto temného. Jsme tu svědky mužské hegemonie, která vedla ke grotesknímu sexuálnímu vykořisťování, včetně obvinění, že dokonce i znásilňování bylo zametáno pod koberec při prosazování moci.



Uprostřed sexuálních skandálů se octla už tak oslabená britská vládnoucí Konzervativní strana ve snad nejvážnější krizi za celou svou historii, argumentuje Ian Birrell, bývalý autor projevů premiéra Davida Camerona.

Chová se Španělsko jako fašistický stát?

3. 11. 2017

čas čtení 2 minuty



Moderátor: Chová se Španělsko jako fašistický stát? Owen Jones.

Owen Jones, Guardian v debatním pořadu televize BBC Question Time: No, chová se určitě jako velmi autoritářský, antidemokratický stát. Podívejte se, vůbec nezáleží na tom, zda podporujete nezávislost Katalánska. To je vlastně irelevantní. Jde o toto: Podporujete právo katalánského lidu svobodně rozhodnout o své budoucnosti, aniž by lidi tahala policie násilím z volebních místností a shazovala je ze schodů. A teď jsme v severní Evropě svědky toho, jak zvolený katalánský vedoucí politik prchá ze své země a žádá o politický azyl a jeho kolegové jsou uvrženi do vězení - toto by mělo zděsit všechny Evropany bez rozdílu. A proto musíme povstat v solidaritě s katalánským lidem. 

Podívejte se, tohle je jako právo na rozvod. Jen proto, že podporujete právo na rozvod, to přece neznamená, že si myslíte, že by se všichni měli rozvést. Ale představte si, že máte manželskou dvojici, a jeden z manželů řekne, hele, já mám o našem manželství pochybnosti, myslím, že to nefunguje. Pomýšlím na rozvod. A ten druhý manžel zařve: "Co si to dovoluješ!" Řve do tváře a zakazuje jakoukoliv zmínku o rozvodu a proměňuje život partnera stále více v peklo. V určitém smyslu je právo na národní sebeurčení podobné. Já sám náhodou nezávislost Katalánska nepodporuju, avšak myslím, že Katalánci mají základní demokratické právo rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí nezávislý stát. Kdyby bývalo Skotsku zakázáno, aby rozhodlo o své budoucnosti, bylo by to z demokratického hlediska šokující. A v dnešní moderní Evropě to minimum, které musejí ostatní evropské vlády udělat, je říci španělské vládě, Přestaňte útočit na voliče. Přestaňte věznit zvolené politiky. Přestaňte upírat svým občanům právo rozhodnout o své budoucnosti. A přestaňte útočit na občanské svobody. A ať si o nezávislosti Katalánska myslíte cokoliv, toto by měl být postoj, který bychom měli všichni podpořit. 

Kde a jak přišel krachující Arron Banks ke svým milionům pro brexit?

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Britské vyšetřování ruského vlivu na referendum o brexitu se může stát stejně explozivní jako vyšetřování ruského vlivu na loňské prezidentské volby v USA, píše v deníku Times Edward Lucas. Důležitou otázkou je zdroj peněz od dárce Arrona Bankse. Tento milionář popírá, že by tyto peníze pocházely z Ruska. Jeho ruská manželka Káťa se posmívá britským úřadům, které ji vyšetřovaly, když měla základnu v městě Portsmouth, že si koupila pro svůj Range Rover (drahou)  poznávací značku X MI5 SPY (= "bývalá špionka pro MI5").

Nechte vládnout Babiše

2. 11. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Že jsem se zbláznil? Možné to je, věk na to mám. Ale zkuste nejdřív dočíst.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny ČR dostala první strana skoro třikrát tolik co nejbližší konkurent, což se nikdy nestalo (typický rozdíl 2%, největší necelých 6%). Volby byly demokratické, tak jako pět předchozích, i když je nelze označit za rovné: žádný z konkurentů neměl na své straně silnou a docela nemilosrdně "podnikatelsky" využívanou divizi a žádný z konkurentů neměl k dispozici ani zlomek peněz vynakládaný na tak intenzívní a hlavně permanentní kampaň.

29761

Asistované umírání v prezidentském úřadu

2. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Asistované umírání bývá většinou spojováno s představou o důstojném odchodu z tohoto světa. S představou takové nesnesitelnosti života, která činí žití čirou útrapou bez jiné  možnosti vysvobození. Česká společnost je svědkem toho, že asistované umírání může mít podobu naprosto nedůstojného lpění na moci, která si něco tak zbytečného jako důstojnost nepřipouští k tělu. V krysím závodě šmejdů je důstojnost nepřekonatelná překážka a je třeba ji úplně eliminovat…

Ementál

3. 11. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Ve studních dochází voda.

Přichází sucho.

Vypadá to, že skončila doba, kdy člověk mohl dělat relativně cokoli a příroda to ještě nějak ustála. Příroda to ví. Člověk NE. Alespoň ne ve své výrazné většině. Kdyby to totiž věděl, patrně by chránil svoje dobré živobytí – přírodu, krajinu, půdu, vodu. Nebyl by debil. Podporoval by zdravý koloběh vody v krajině, do kterého samozřejmě patří i voda ve studních. Nejde tu o nějaký fiktivní LID, ale o každého jednotlivého člověka - jeho přístup, myšlení, ČINY.

OSN: Stav lidských práv v Česku bude hodnocen v rámci procesu UPR (Universal Periodic Review)

2. 11. 2017

čas čtení 4 minuty

ŽENEVA (2. listopadu 2017) – Situace v oblasti lidských práv bude 6. listopadu 2017 přehodnocena v rámci tzv. Všeobecného periodického přezkumu (Universal Periodic Review, UPR) Rady OSN pro lidská práva. Zasedání bude vysíláno živě.

V rámci procesu pracovní skupiny UPR bude Česko na zasedání, které bude probíhat od 6. do 17. listopadu, jednou ze 14 hodnocených zemí. První a druhé hodnocení Česka v rámci UPR se konalo v dubnu 2008 a říjnu 2012.

Umělá inteligence nám nehrozí a regulovat se nedá

2. 11. 2017

čas čtení 10 minut

Reakce na článek Umělá inteligence (AI) riskuje, že ji veřejnost začne nenávidět.

Rád bych Vás varoval před zjednodušeným přejímáním článků tohoto typu. Jde totiž svým způsobem o poplašnou zprávu, která se snaží být víc senzací, než seriozním článkem. Takový přístup potom vůbec nepomáhá a způsobuje to, před čím varuje - vyvolává zápornou reakci veřejnosti nejen laické, ale i odborné.

Abych ukázal, proč je článek špatně pojatý, je třeba nejdřív pochopit způsob, jakým umělá inteligence funguje a především definovat, co to vůbec je, popřípadě co umělá inteligence není. Nebojte, nebudu Vás nudit, píše Drahomír Strouhal.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Britský ministr obrany odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 

Vlna sexuálních skandálů v Dolní sněmovně a v britské politice a veřejném životě obecně, která se provalila po odhalení amerického sexuálního predátora, filmového producenta Harveyho Weinsteina, si ve středu večer vyžádala první významnou oběť v britské vládě.

Konzervativní ministr Sir (!!) Michael Fallon odstoupil ze své funkce ministra obrany. V rezignačním dopise premiérce Mayové napsal: "V posledních dnech vyšla najevo série obvinění týkajících se poslanců, včetně některých obvinění ohledně mého chování v minulosti. Mnoho těchto obvinění je falešných, ale já přiznávám, že jsem se v minulosti nechoval podle vysokých měřítek, které požadujeme od armády, jíž jsem měl čest sloužit. Zamyslel jsem se nad svou situaci, a proto  z funkce ministra obrany odstupuji."




Před několika dny se omluvil za incident, k němuž došlo před 15 lety, kdy při večeři pod stolem položil ruku na koleno novinářky Julie Hartley-Brewerové. Komentátoři se však nedomnívají, že tento incident mohl být důvodem Fallonovy rezignace a spekulují o tom, že důvodem byly zřejmě závažnější skutečnosti.

Michael Fallon byl hlavním stoupencem ohrožené Theresy Mayové a dokonce se o něm dosud mluvilo jako o možném budoucím britském premiérovi. Tyto jeho vyhlídky na premiérskou kariéru jsou nyní v troskách.

Není vyloučeno, že kvůli sexuálním skandálům bude donuceno rezignovat několik konzervativních poslanců. Znamenalo by to doplňovací volby a zřejmě oslabení už tak minimální většiny Konzervativní strany v Dolní sněmovně - konzervativci dnes vládnou v Británii jen za pomoci fundamentalistické strany severoirských unionistů DUP, kterou podplatili miliardou liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Sexuální skandály, které vycházejí v Británii najevo po odhalení Harveyho Weinsteina se neomezují pouze na politiku. Channel Four News ve středu večer odvysílal rozhovor s aktivistkou anglikánské církve, která svědčila o tom, že ji znásilnil anglikánský kněz, avšak bylo jí církví doporučeno, aby o tom pomlčela.


Náměstek britské premiérky popírá, že obtěžoval o třicet let mladší ženu

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Uprostřed nynějších sexuálních skandálů, spojených s poslanci Dolní sněmovny, píše satirický magazine Private Eye ironicky, že se parlament má přestěhovat  do sex shopu:




Premiérka Theresa Mayová nařídila vyšetřování obvinění, že její náměstek, Damian Green, během posledních dvou let nepřijatelně obtěžoval jednu aktivistu.

Kate Maltby, která je o třicet let mladší než Green, sdělila deníku Times, že v roce 2015 se Green během setkání v hostinci v londýnské čtvrti Waterloo dotkl jejího kolena a poté, co v tisku vyšla její fotografie v korzetu, poslal ji "vyzývavou" esemesku.

Umělá inteligence (AI) riskuje, že ji veřejnost začne nenávidět

1. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Vědci varují, že sociální, etické a politické obavy z AI sílí a je naléhavě zapotřebí větší regulace


Zintenzivňuje riziko, že vznikající oblast umělé inteligence (AI) vyvolá ostře zápornou reakci veřejnosti, protože celý sektor rychle přechází do soukromých rukou, ohrožuje pracovní příležitosti lidí a funguje bez efektivního dohledu či regulační kontroly, varují čelní odborníci na tuto technologii.

Vědci varují, že:

- Svět může přijít o prospěch z AI v důsledku ostře záporné reakce veřejnosti, která by ji mohla odmítnout
- Přechod odborníků na AI do soukromého sektoru škodí univerzitám.
- Expertní znalosti a bohatství se soustřeďují do rukou několika málo soukromých firem.
- Tento ekonomický sektor má obrovské problémy s diverzitou.

V Británii se důrazně řeší skandál širokého sexuálního zneužívání žen v politice

1. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mark Garnier, konzervativní ministr "pro obchod po brexitu", který nazýval svou asistentku "cukrový kozy" a poslal ji v pracovní době do obchodu s erotickými pomůckami, aby mu koupila sadu vibrátorů

Po skandálu s hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem, o němž po letech konečně vyšlo najevo, že se desítky let choval jako brutální sexuální predátor a znásilnil množství žen, a po vlně protestů od statisíců žen na sociálních sítích pod heslem MeToo (Já jsem také obětí sexuálního obtěžování) - dochází zřejmě v anglosaském světě k zásadnímu přehodnocení vztahů mezi muži a ženami v pracovním styku - ženy si konečně mohou veřejně stěžovat, že jsou trvale a ve všech sférách společnosti obětí drsného sexuálního obtěžování a zneužívání.

 (V ČR samozřejmě, kde se na policii oznamuje jen zlomeček případů znásilnění, která policie vyšetřuje jen neochotně tato přelomová změna nebyla vůbec zaznamenána.)

Mezitím v Absurdistánu 44:

Pozor na Halloween, dostanete se do moci ďábla, polské nefunkční ponorky, vražední myslivci a muž, který se ve Varšavě upálil

1. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Takže se zdá, že všichni si jsou před zákonem rovni! To alespoň řekl soudce, když odsoudil Jurka Owsiaka,   charismatického šéfa charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy za to, že během hudebního festivalu mluvil sprostě na jevišti. Owsiak se hájil argumentací, že jeho tiráda proti pokrytectví politiků byla uměleckým dílem, svým způsobem rapovou písní. Nepomohlo mu to, musel zaplatit pokutu 100 zlotých (asi 800 Kč) a 30 zlotých soudních nákladů. Takže je to skutečně pravda, jsou si všichni nyní rovni? Můžeme očekávat, že Krystyna Pawłowicz ze strany Právo a spravedlnost bude muset zaplatit pokutu za to, že křičela na jiného poslance, aby "šel do prdele"?   Dostane Jarosław Kaczyński pokutu za to, že se vnutil k řečnickému pultu v Sejmu a zaútočil na své politické oponenty jako na "darebáky a zrádce"?

Trump: Vyšetřování se soustřeďuje na George Papadopulose, který se snažil zprostředkovat schůzku mezi Putinem a Trumpem

31. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


George Papadopulos, řecký Američan, který působil jako zahraničněpolitický poradce pro Trumpovu kampaň a kdysi žil v Londýně, se stal první osobou ochotnou spolupracovat s FBI za možnost zmírnění jeho trestu. Přiznal se také, že vyšetřovatelům FBI při předchozím výslechu letos v lednu lhal. Snažil se předstírat, že nemá rozsáhlé kontakty s ruskými činiteli a poskytl falešnou informaci o tom, kdy se poprvé dověděl, že Rusové hackersky získali emaily Hillary Clintonové.

Papadopulous byl součástí Trumpovy předvolební kampaně od března 2016. Od jednoho jejího činitele dostal informaci, že zlepšení amerických styků s Ruskem je pro kampaň prioritou. O týden později cestoval Papadopulos do Londýna, kde se setkal s Josephem Mifsudem, bývalým diplomatem maltského ministerstva zahraničí, se silnými vazbami na ruské činitele. 

Mifsud se o spolupráci s Papadopulosem začal silně zajímat, když zjistil, že Papadopulos pracuje přímo pro Trumpa. 24. března se znovu setkali Mifsud a Papadopulous v Londýně, s nimi byla přítomna jedna Ruska. 

Chudoba sama o sobě není zdrojem frustrace občanů, tím je bezpráví

31. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se vedla diskuse mezi Václavem Bělohradským, Magdou Vašáryovou a Ivanem Bartošem (šéf Pirátské strany) na více zajímavých témat. Např. Bartoš chápe politiku jako servis pro občany, Bělohradský jako širokou společenskou diskusi na způsob intelektuální debaty filozofů. Mně osobně je mnohem bližší přístup Bartošův, přístup intelektuálně uchopený v reakci na americkou občanskou válku filozofickým pragmatismem. Ale to nebyl ten nejzajímavější střet celé debaty.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 7 minut

Zjištění, že styl a forma dokumentárního cyklu se během času může změnit, není ani nové ani originální. V cyklu Manželské etudy, v časosběrné studii Heleny Třeštíkové o manželském životě šesti dvojic, přinesl pětatřicátý rok pozorování celou řadu zajímavých nových rozdílů, které jsou zvlášť výrazné v třetím pokračování filmů o Zuzaně a Stanislavovi.

Manželské etudy po 35 letech – Zuzana a Stanislav

31. 10. 2017 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut


The observation that the style and form of a documentary cycle may change over time is neither new nor original. For Manželské etudy, Helena Třeštíková’s longitudinal study of the married life of six couples, the thirty-fifth year of observation has brought with it a number of interesting new differences which are especially pronounced as Zuzana a Stanislav enters its third instalment.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25019