Ukrajina oznámila, že Babčenkova "vražda" byla fingovaná

30. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Ruský novinář Arkadij Babčenko, který měl být údajně v Kyjevě zavražděn, vystoupil živý na tiskové konferenci. Vasilij Gricak, šéf ukrajinské tajné služby, sdělil reportérům, že ukrajinská tajná služba Babčenkovu smrt fingovala, aby měla možnost zatknout osoby, které ho chtěly usmrtit. Plán existoval déle než měsíc.

Ukrajinské bezpečnostní jednotky zatkly jednu osobu.

Není jasné, jak fingování vraždy mělo přispět k zatčení pachatelů, avšak generální prokurátor Jurij Lucenko na tiskové konferenci uvedl, že bylo zapotřebí novinářovu smrt fingovat, aby organizátoři vraždy věřili, že byla úspěšná.

Podle Gricaka naverbovaly ruské úřady bývalého bojovníka z východní Ukrajiny a nabídli mu za Babčenkovu vraždu 30 000 dolarů.

Ruské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že je potěšeno, že je Babčenko stále ještě naživu, ale obvinilo Ukrajinu z propagandy.

Pozorovatelé se k incidentu stavějí dost kriticky. Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztah v Praze napsal na internetu: "Až bude příště zase někdo zavražděn, Rusko bude moci argumentovat: 'Jste si jisti, že se to opravdu stalo?'"

Výbor na ochranu novinářů požaduje, aby ukrajinská vláda vysvětlila, proč považovala za nutné Babčenkovu vraždu fingovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2018/may/30/russian-journalist-arkady-babchenko-who-was-reported-killed-is-still-alive

0
Vytisknout
11562

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2018