Belgičan Benjamin Herman usmrtil v Lutychu tři lidi - neví se, zda to lze klasifikovat jako teroristický útok

30. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



 


Zlodějíček recidivista Benjamin Herman  těsně po krátkodobém propuštění z vězení usmrtil v belgickém Lutychu tři lidi. Zaútočil na dvě policistky nožem, pak jim odebral zbraně a zastřelil je. Usmrtil také náhodného chodce. Policie ho zastřelila.

Policie informovala, že Hermana znala po dlouhá léta, jako zlodějíčka, páchajícího krádeže, prodávajícího drogy a přepadávajícího lidi na ulici.

Herman byl Belgičan, a byl ve vězení od roku 2003. Měl být propuštěn za dva roky. V pondělí byl puštěn z vězení na dvoudenní dovolenou, ale nevrátil se.

Přicházely rozporné zprávy, zda měl být útok považován za terorismus. Belgický premiér Charles Michel uvedl, že Merman byl nepřímo zmíněn ve zprávách státní bezpečnosti o radikalizaci. Avšak zpráva se o Hermanovi nezmiňuje specificky.

Ministr spravedlnosti Koen Geens doporučil opatrnost nad informacemi a zdůraznil, že "na celém případu je velmi málo jasných skutečností". "Herman určitě nebyl někdo, kdo by byl jasně zradikalizován. Jinak by ho totiž znaly všechny tajné služby." 

0
Vytisknout
7221

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2018