Nová kniha: Příběh Arábie

18. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Cestovatelka a spisovatelka Dana Trávníčková připravila pro čtenáře novou knihu s názvem Příběh Arábie

Dana Trávníčková (*1943), autorka šesti obsáhlých knižních titulů (Sen o Tichomoří, Jižní Amerikou na Konec světa a pak dál do Antarktidy, Příběh černé Afriky, Magický svět Indie a Himaláje, O rájích a peklech jihovýchodní Asie, Příběh Mexika, zemí Střední Ameriky a Karibiku) vyšla letos na knižní trh se souhrnně zpracovanými poznatky o kulturně-historické oblasti, která volá po tom, abychom o ní věděli víc, než nám nabízí naše školní vzdělání, kusé zprávy sdělovacích prostředků nebo vlastní cestování do obvyklých cestovatelských destinací.


Autorka, která dosud navštívila více než 120 zemí, je původním povoláním systémová analytička a analyticko-syntetický přístup beze zbytku uplatňuje i v knižních zpracováních svých poznatků z cest, které zasazuje do širších dějinných a dalších souvislostí. Rozsah prací Dany Trávníčkové je unikátní také proto, že knihy podobného druhu obvykle připravují široké odborné kolektivy.

Ve velkoformátové 358 stranové knize Příběh Arábie najdeme kromě textu více než 800 autorčiných fotografií. Jednotlivé části knihy jsou logicky členěny po geografických celcích, které jsou vždy přiblíženy i s jejich prehistorickým a historickým vývojem. Nikdy nechybí nejdůležitější charakteristiky ovlivňující dnešek a tím i Evropu, soustavně jsou líčeny i osobně pojaté zážitky z cest a vzpomínky na jednotlivce, se kterými se setkala. Právě tyto vzpomínky dělají ze všech knih Dany Trávníčkové zapamatovatelný soubor, který je odlišuje od všech „suchých“ učebnic dějepisu a zeměpisu.

Dana Trávníčková může sloužit jako vzor v mnoha ohledech – samostatná zcestovalá žena, intelektuálka, kterou sice osud zavál mimo akademickou sféru, avšak dopřál jí energii pro tříbení intelektu po mnoho desetiletí, žena, která pracuje jako vlastenka – své síly i prostředky dlouhá léta věnuje práci na knihách, které přibližují svět čtenářům v České republice čtivě, objektivně a v souvislostech. V neposlední řadě může být Dana Trávníčková vzorem pro české seniory i všechny ty, kteří v seniorském věku zatím nejsou – neuzavírá se „na stará kolena“ někde v obýváku před televizí, ale svou literární a přednáškovou činností stále pracuje ve prospěch celku.

 

0
Vytisknout
8108

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2018