Rusové si nemohou dovolit nákup obuvi. A Kreml tomu "nevěří"

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
V pondělí ruská státní agentura Rosstat zveřejnila informaci, že 79,5 % ruských rodin má nyní výrazný problém s nákupem zboží běžné spotřeby. Mezi jiným více než třetina rodin si nemůže dovolit nákup dvou párů sezóně přiměřené obuvi.


Podle studie Rosstatu čtyři z pěti ruských rodin zakoušejí problémy při nákupu nejběžnějšího zboží. 14,7 % nejchudších, čili každý sedmý, hovoří o "velkých problémech" při nezbytných nákupech. 53 % dotázaných sdělilo, že nedokáže dát dohromady peníze v případě neočekávaných nákladů, jako je oprava v bytě, nákup zboží dlouhodobé spotřeby nebo nečekané náklady na léčení.

Deset procent rodin si nemůže dovolit nákup masa, drůbeže či ryb ani jednou za dva dny a 21,1 % si během roku nemůže koupit ovoce. A každá čtvrtá rodina nemá na to, aby pozvala hosty na rodinné oslavy typu narozenin.

49,1 % dotázaných tvrdí, že si během roku nemohou dovolit týdenní dovolenou, 11 % nemá na léky, které potřebuje. Údaje odrážejí pokles reálných příjmů v Rusku od roku 2014 o 11 %.

Putinův tiskový tajemník Dmitrij Peskov prohlásil, že nemůže údaje státní agentury komentovat a čeká na vysvětlení.

Rétoricky se otázal, proč Rosstat hovoří o obuvi, proč to je "právě třetina a odkud tyto údaje pocházejí?"

Většina vlád na světě by uznala problém a tvrdila, že se s ním snaží něco dělat. Avšak Putinův režim jednoduše zpochybňuje fakta, která dodala jeho vlastní agentura.

Podrobnosti v ruštině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
7266

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019