Rusko v Sýrii znovu bombarduje školy, domovy a nemocnice

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta




26. dubna zahájila syrsko-ruská vojenská aliance ofenzívu na Idlib,  poslední enklávu vzbouřenců. K eskalaci dochází poté, co Rusko a Turecko v září 2018 vyjednalo příměří. Nyní však byly obnoveny letecké údery a absolutně je při tom ignorována potřeba chránit civilní životy.



Za poslední tři týdny bylo usmrceno podle OSN více než 80 civilistů. Místní aktivisté zaznamenali stovky leteckých úderů denně na školy, nemocnice a domovy. Civilní objekty jsou při tom pod ochranou mezinárodního práva. Poprvé za poslední dva roky přicházejí zprávy, že syrská vláda znovu používá svých nechvalně známých barelových bomb. Jejich výbuchy jsou nekontrolované a mají v civilních oblastech naprosto ničivé dopady.

I když tato protizákonná taktika není nová - Human Rights Watch ji zdokumentovala v Ghútě, v Aleppu i jinde, Idlib je mimořádný případ: Polovina asi tří milionů jeho obyvatel jsou uprchlíci. Nemají kam jít a civilisté jsou tak nuceni setrvávat ve válečné zóně.

10. května vyjádřila Rada bezpečnosti OSN "vážné znepokojení" nad situací v Idlibu a "naléhá, aby všechny strany dodržovaly mezinárodní humanitární právo a chránily civilisty".

Vlády by měly  dát najevo Rusku, že pokud bude podporovat zlořády syrské vlády, není možné s Moskvou ani s Damaškem normálně spolupracovat a že Sýrie i Rusko budou pohnány k odpovědnosti za svůj nebezpečný nezájem o životy Syřanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10271

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019