Evropský soud pro lidská práva v kauze Magnickij rozhodl proti Rusku

28. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Evropský soud pro lidská práva (ECHR) rozhodl, že Rusko porušilo řadu práv Sergeje Magnického - auditora, který před deseti lety zemřel v zadržovací vazbě. Soud prohlásil, že špatná lékařská péče, kterou obdržel, vedla k jeho smrti.



ECHR v úterý vynesl rozsudek ohledně porušování Magnického práv. Ten zemřel v zadržovací vazbě, když ho obvinili z vyhýbání se placení daní, zatímco vyšetřoval státní korupci.

Magnickij zemřel v Moskvě v roce 2009 v zadržovací vazbě poté, co si stěžoval na špatné zacházení a zdravotní problémy. Jeho smrt vyvolala mezinárodní pozornost a upozornila na porušování lidských práv v Rusku, což vedlo ke schválení "Magnického zákonů" v USA a dalších zemích. Tato legislativa se zaměřuje proti Rusku z titulu porušování lidských práv.

Rozsudek soudu ve Štrasburku konstatuje, že zadržování Magnického ve špatných podmínkách představovalo špatné zacházení a že Rusko porušilo jeho právo na život.

"Soud zejména zjistil, že zdravotní péče poskytnutá panu Magnickému ve vězení byla neadekvátní a vedla k jeho smrti a že následující vyšetřování chybělo. Byl také zadržován v podmínkách přeplněného zařízení a krátce před smrtí s ním špatně zacházeli," prohlásil ECHR.

Navíc podle soudu Rusko porušilo auditorovo právo na svobodu a bezpečnost kvůli takřka ročnímu zadržování a odepření práva na spravedlivý proces během posmrtného řízení a usvědčení z vyhýbání se daňové povinnosti.

"Úřady měly rozumné důvody podezírat pana Magnického, že se podílel na vyhýbání se daňové povinnosti," prohlásil soud s tím, že "vyšetřování údajného vyhýbání se daňové povinnosti, které vedlo k Magnického zatčení, začalo dávno předtím, než si stěžoval na zpronevěru úředníků".

Ale toto podezření neospravedlňuje jeho věznění po více jak rok a fakt, že "úřady nepředložily dostatečné důvody pro jeho zadržování po tak dlouhé časové období," uvedlo sedm soudců.

Soud nařídil Rusku, aby zaplatilo Magnického vdově a matce 34 000 eur odškodného.

Magnickij pracoval pro hedgeový fond Hermitage Capital, když přišel s podezřením, že objevil daňový podvod ruských představitelů ve výši 230 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6315

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2019