Válka mezi Ruskem a NATO by v prvních hodinách zabila 34 milionů lidí. Prvním terčem by se stala polská Vratislav a oblast česko-německé hranice

20. 9. 2019

čas čtení 3 minuty
Jaderná válka mezi NATO a Ruskem by v prvních hodinách zabila 34 milionů lidí a její pravděpodobnost roste, Ukázala to studie Princetonské univerzity.


V posledních dvou letech "dramaticky" vzrostlo riziko katastrofálního konfliktu, varují akademici.

Více než 90 milionů lidí by bylo zabito nebo zraněno v jaderné válce mezi USA a Ruskem, pokud by konvenční konflikt zašel příliš daleko, ukázala simulace vytvořená výzkumníky.

Takový scénář se stal v posledních dvou letech "dramaticky" pravděpodobnějším, protože USA a Rusko přestaly podporovat opatření na kontrolu zbrojení, tvrdí tým Princeton University.

Simulace z dílny programu Věda a globální bezpečnost Princetonské univerzity tvrdí, že v prvních hodinách konfliktu by bylo zabito 34 milionů lidí a 57 milionů zraněno. Započítáni nejsou ti, kdo by trpěli nemocí z ozáření a dalšími dlouhodobými problémy.

Celosvětové ničení by zahrnovalo jaderný požár Evropy, který by podle vědců byl výsledkem eskalace konvenční války mezi Ruskem a NATO.

Rusko by podle simulace nasadilo 300 jaderných hlavic prostřednictvím letadel a raket krátkého doletu, aby zasáhlo základny NATO a postupující jednotky. NATO by reagovalo zhruba 180 hlavicemi nasazenými z letadel.

Poté by následovaly další údery obou stran na jaderné síly protivníka.

Autorský tým tvrdí, že simulace je "založena na reálném rozmístění sil, cílech a odhadech obětí". První simulovaný jaderný výbuch se objevuje v Polsku nedaleko Vratislavi a na hranicích mezi Německem a Českou republikou.

List Independent se dotázal univerzity, zda modelovala ještě nějaké jiné scénáře, například takový, kdy NATO použije jadernou zbraň jako první, a co by předtím mohlo vyvolat konvenční válku.

Zia Mian, fyzik programu, prohlásil: "Tento scénář byl vyvinut na základě konvenčního konfliktu mezi USA/NATO a Ruskem, když Rusko zahájí ´deeskalační´ údery jadernými zbraněmi v souladu se svou současnou politikou."

"Byl narýsován předtím, než Trumpova administrativa oznámila v rámci Nuclear Posture Review americké plány na vývoj jaderné zbraně malé ráže a rozšířila podmínky, za nichž by USA mohly použít jaderné zbraně."

Redakce listu Independent kontaktovala americké ministerstvo obrany a ruské velvyslanectví v Británii s žádostí o vyjádření.

Sam Dudin, výzkumník institutu RUSI, redakci řekl, že scénář vzájemně zaručeného zničení předpokládaný výzkumníky by byl nepravděpodobný kvůli americké politice, která je v platnosti od 50. let - totiž vyhnout se přímé konvenční válce s Ruskem. Moskva si také nepřeje válku s NATO, dodal.

"Z operační perspektivy se také zdá, že integrované systémy protivzdušné obrany z Evropy zmizely. Tyto systémy by měly vážný dopad na jaderné údery vedené z letadel. Odhad ztrát se také zdá být nízký," doplnil Dudin.

"Navíc několik pravděpodobných cílů bylo zřejmě vynecháno. Vzhledem k tomu, že Francie je jaderná mocnost a britské ponorky s jadernými zbraněmi operují z Faslane ve Skotsku, toto vypadá jako přehled, který demonstruje americký sklon ignorovat spojence."

"Terminologie je dost typická, pokud jde o to, jak USA uvažují o NATO. Zatímco Británie by hovořila o operaci NATO... USA typicky považují NATO za cosi od nich odděleného."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9573

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019