Íránští umělci po sestřelení ukrajinského letadla protestují proti vládě

22. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Úvodní ceremonie íránského Mezinárodního filmového festivalu Fadžr byla zrušena poté, co několik umělců prohlásilo, že budou akci bojkotovat na protest proti vládnímu popírání role při sestřelení ukrajinského letadla. Festival pořádá každoročně Ministerstvo kultury a islámského vedení.


Festival Fadžr přeskočí 1. února úvodní ceremonii ze solidarity s "truchlícími rodinami těch, kdo se stali mučedníky", podle jeho tiskového oddělení. Organizátoři tvrdí, že mají v úmyslu projevit respekt nejen generálu Kásimu Sulejmánímu, ale také 176 lidem, kteří zemřeli na palubě ukrajinského letadla sestřeleného v íránském vzdušném prostoru dne 8. ledna.

Vláda původně popírala svůj podíl na sestřelení letounu, ale nakonec uznala, že "lidská chyba" vedla k incidentu nedaleko hlavního města. Truchlení veřejnosti rychle nahradil hněv vyvolaný vládním lhaním.

Filmový festival Fadžr představuje nejdůležitější uměleckou akci v Íránu. Je pořádán každoročně na výročí islámské revoluce z roku 1979. Má tedy pro íránskou vládu hluboký symbolický význam.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7731

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2020