Iluze "suverenismu"

29. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Demografové prognózují, že se Velká Británie kolem roku 2050 stane nejlidnatější zemí Evropské unie, zatímco Francie v tomto směru dožene upadající Německo ZDE. Ani to ovšem nevede britské autory k nějakému triumfalismu. Ředitel Chatham House Robin Niblett ve studii "Britain, Europe and the World. Rethinking the UK’s Circles of Influence" ZDE (pdf) upozorňuje, že bude pokračovat pokles vlivu institucí, které dlouho prosazovaly britské zájmy.

Jak Irčanka reagovala na záplavy

29. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

I v Irské republice jsou záplavy. Jedna Irčanka na to reagovala prý "typicky irsky":

Been real irish about things 󾟚🏻

Posted by Oisin Harding on Monday, December 28, 2015

Německá policie: Identifikovali jsme jen deset procent uprchlíků. Ostatní představují vysoké bezpečnostní riziko

29. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Zástupci německé policie vidí zvýšené bezpečnostní riziko v uprchlících, kteří do země přijíždějí nekontrolovaným způsobem. Podle policejního odboru (GdP) a Německé policejní unie (DPolG) se v posledních několika měsících jen zlomek příchozích podařilo identifikovat na základě otisků prstů. Mnoho pasů, s nimiž lidé přicházejí, je falešných.

Proč muslimové ani islám nejsou v Evropě problém

29. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Často slýcháváme o islamistickém nebezpečí v Evropě, potažmo zveličelé zkazky o tom, jak jsou zde žijící muslimové neintegrováni a bůhví co ještě. Teroristické útoky v Paříži, k nimž se přihlásil „Islámský stát“/Daeš, který je označil za odvetu proti francouzskému vojenskému angažmá v Sýrii a Iráku, nemají se skutečným islámem ani muslimskou populací žijící v Evropě co dočinění. Jde o samostatný fenomén mající kořeny v asymetricky vedeném konfliktu, který můžeme pozorovat od teroristických atentátů z 11. září 2001 ve Spojených státech, ba ještě dříve.

V ČR je skutečně obtížné bojovat proti masivně šířeným fámám a dezinformacím, když je nestydatě šíří samotná hlava státu mající značnou podporu u nepříliš informovaných občanů. Prozatím nikdo neuvedl konkrétní zdroje pro tvrzení, že Evropa čelí řízené invazi islámu, a přesto tomu značná část Čechů věří.

OSTUDNÉ POKRYTECTVÍ EVROPY OHLEDNĚ UPRCHLICKÉ KRIZE

Je si opravdu Evropa tak nejistá svou vlastní kulturou, že se bojí pár statisíců uprchlíků?

29. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Jak je možné, že Libanon a Jordánsko - malé, chudé země - dokázaly přijmout daleko více uprchlíků než celá Evropa dohromady?

Turecko je hostem více než 2 milionů uprchlíků ze Sýrie, v Jordánsku žije 1,5 milionu uprchlíků a ve čtyřmilionovém Libanonu více než milion uprchlíků. Tvrdou realitou je, že Evropská unie adekvátně nereaguje na uprchlickou krizi, protože mnoho jejích členských zemí prostě nechce, píše v deníku Independent Rachel Shabi.

Reakce Evropy skoro vůbec není: "Jak můžeme pomoci lidem, prchajícím před válkou". Je jí sebeposedlé dilema ohledně toho, že by lidé "z jiné kultury" mohli Evropu pozměnit. Což vyvolává zásadní otázkou: Jak nejistí jsou Evropané ohledně své národní kulturní totožnosti, že si musejí myslet, že by ji příchod muslimských imigrantů mohl ohrozit?

KRUTÁ EVROPA, SELHÁVAJÍCÍ AMERIKA:

Známý afghánský televizní moderátor přišel v Egejském moři o své čtyřměsíční dítě

29. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Qais Rahmani, známý moderátor afghánské televize, se připojil k uprchlíkům a vydal se s rodinou a čtyřměsíčním dítětem do Evropy. V Turecku nastoupili do člunu směřujícího k Řecku, který se téměř okamžitě potopil. Qaisovo čtyřměsíční dítě zemřelo v jeho náručí. Evropu to nezajímá.

Je to jako případ Ajlana Kurdiho, píše v deníku Independent věhlasný reportér z Blízkého východu Robert Fisk. Rozdíl je ale v tom, že Rahmani byl v Afghánistánu celebritou. Jeho manželka i ostatní rodinní příslušníci byli vysoce vzdělaní, s univerzitními tituly. Byli to příslušníci středních vrstev, kteří by, podle amerických představ, přece po americké invazi měli v Afghánistánu zůstat a snažit se budovat novou občanskou společnost.

Pro některé syrské uprchlíky je život ve Švédsku příliš odlišný - chtějí zpět

29. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Švédská vláda oznámila v listopadu, že země musí omezit příliv uprchlíků. Arabská mutace deníku Huffington Post nyní zjistila, že jsou ve Švédsku i syrští uprchlíci, kteří se nedokáží vyrovnat s kulturními rozdíly a jazykovou bariérou a rozhodli se vrátit se na Blízký východ.

Osmadvacetiletý Nael Hamadi přišel z Turecka do uprchlického tábora v Jonkopingu v jižním Švédsku. Má bakalářský titul inženýra z univerzity v Damašku. Rozhodl se vrátit se zpět na Blízký východ, ještě neví kam. "Vrátím se do společnosti, která je mi kulturně bližší."

"Začínat tu úplně z ničeho je nesnesitelné," vysvětlil Hamadi s tím, že by musel ještě "čekat dlouhá léta". Trvalo by rok, než by dostal trvalý pobyt a další rok, než by dostal povolení přivézt si rodinu. Manželku a tříměsíční dceru nechal v Turecku.

Rozhovor Britských listů 37:

Mladý Němec v Jiříkově vidění socialistického Československa

25. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



V tomto vánočním vydání Rozhovorů Britských listů vzpomíná Uwe Ladwig, bývalý ředitel společnosti National Panasonic Europe, jak se jako mladý Němec, pacifista z Hamburku, zapletl v polovině šedesátých let se socialistickým Československem. Rozhovor Jana Čulíka s Uwem Ladwigem se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. prosince 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

"Sláva" Miloše Zemana se šíří do světa. Je to špatná zpráva pro Českou republiku

28. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Jak informoval i server IDnes, výjimečně si světová média tentokrát velmi bedlivě povšimla šíleného vánočního projevu Miloše Zemana - protože se hned tak nevidí, že by prezident nějaké země šířil takové lži a pitomosti.

Nedělní článek v deníku Guardian, převzatý z tiskové kanceláře Agence France Presse (deník nemá ve střední Evropě žádného dopisovatele) o sobotním Zemanově projevu sdílelo do pondělí do večera na Facebooku 20 000 lidí. Kolem sedmnácté hodiny odpoledne počet rostl o stovku každých několik minut.

Jaký je postoj listu k Zemanovým výrokům, které deník uvádí bez komentáře, jen doplňuje, že 70 procent Čechů uprchlíky nechce, přestože skoro žádní na území ČR nejsou, je zřejmé z toho, že Guardian vedle článku o Zemanově projevu umístil informaci o své rekordně úspěšné sbírce pro uprchlíky, v jejímž rámci se za čtyři týdny vybralo více než 70 milionů Kč.

Sdílení článku o Milošových blábolech 20 000 čtenáři je i v kontextu mezinárodního deníku Guardian dost nezvyklé. To je obrovská mezinárodní "reklama" pro Miloše a pro Českou republiku to není dobrá zpráva. Pověst ČR je zjevně na léta zdiskreditována. Bude to mít hospodářské, politické i bezpečnostní dopady.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zeman není levicový politik

Blbá nálada neskončí jen proto, že k jejímu ukončení prezident zavelel

28. 12. 2015 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Například mně ji poté, co ve vánočním projevu pronesl slova:

"Podporuji růst minimální mzdy, ale nepodporuji růst sociálních dávek, protože se domnívám, že právě nůžky rozevírající se mezi minimální mzdou a sociálními dávkami mají lidi nutit k užitečné a v budoucnosti i dobře placené práci. Kromě toho některé sociální dávky jsou naprosto nesmyslné. Například státní příspěvek na bydlení jenom vytvořil ubytovny a obchod s chudobou"

ještě více zkazil. Proč?

Muslimové z celého světa se na twitteru vysmáli veliteli ISIS

28. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Lídr ISIS Abu Bakr al-Baghdadi zveřejnil na vánoční svátky zprávu o tom, jak dobře si takzvaný chalífát vede navzdory mezinárodní koalici namířené proti němu, píše Lukáš Pokorný.

V nové 24minutové nahrávce vyhrožuje lidem Izraele, vysmívá se americké armádě, že nevysílá pozemní jednotky, a svolává muslimy z celého světa, aby se připojili k teroristům z Iráku a Sýrie.

Ale vzhledem k tomu, že je drtivá většina stoupenců islámu mírumilovných a opovrhuje tím, co ISIS šíří, stovky  muslimů se na sociálních sítích Baghdadiho zprávě vysmály:

„V neděli jdu na Star Wars. Možná pak.“

„Sorry #ISIS. Tenhle muslim právě vstává. A potřebuje kafe. Navíc jsou Vánoce a je potřeba trávit čas s rodinou. Tak zatím.“


Utrecht bude vyplácet svým občanům základní nepodmíněný příjem

28. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Jako první to navrhl Thomas Paine ve své brožuře Agrarian Justice (Agrární spravedlnost) z roku 1797, systém, kdy by každý dostával od státu "základní příjem" a mohl by si s tím dělat, co chce.

Nyní to plánuje zavést holandské město Utrecht, avšak neříká tomu "základní příjem".

Město dovolí skupinám příjemců sociálních dávek, aby jim byl vyplácen plat 900 euro měsíčně, a aby si ponechali i veškerý další příjem, který si nadto vydělají. Budou mít záruku, že každý měsíc budou dostávat 900 euro a možnost se rozhodnout, zda chtějí vydělávat víc tím, že si najdou práci. Výsledek experimentuy bude pak analyzovat slavný ekonom Loek Groot, profesor na universitě v Utrechtu.

V důsledku globálního oteplování trpí severní Anglie zoufalými záplavami

28. 12. 2015

čas čtení 1 minuta



Bezprecedentní záplavy postihly v posledních dnech historické středověké město York, města Leeds a Manchester a nesčetné vesnice a městečka v severní Anglii a očekává se, že záplavy budou pokračovat od středy, kdy má na Británi spadnout další obrovské množství srážek. Vláda je obviňována, že nezajistila před záplavami dostatečnou ochranu a namísto toho v rozpočtu protipovodňových opatření prováděla škrty.

Hlavním důvodem pro obrovské záplavy, jak argumentuje ekologický aktivista George Monbiot, je však zřejmě šílená vládní politika a politika Evropské unie. V analýze, publikované před Vánoci, kdy byly podobnými bezpredecentními záplavami postižena hornatá, malebná turistická oblast Lake District, poukázal Monbiot na to, že pokud jsou kopce porostlé stromy, země má 67krát větší kapacitu absorbovat vodu, než když jsou kopce holé. Bohužel, politikou britské vlády i Evropské unie je dotovat farmáře, aby horské kopce zůstávaly holé a používaly se jako pastviny pro ovce.

Stejně šílenou strategií je podle Monbiota vládní politika prohlubování koryt řek. V důsledku toho přicházejí záplavy z kopců do měst co nejrychleji. Správným řešením by bylo nechat řeky fungovat ve svých přirozených meandrech a zátokách, což zadržuje vodu povodní a uvolňuje ji do údolí jen postupně.

Bez diskuse také zůstává přirozeně nutnost nestavět příbytky v záplavových oblastech.

Je zjevné, že v důsledku drasticky se měnícího klimatu bude nutné radikálně změnit vládní strategii pro záplavové oblasti v evropských zemích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Mladým zdravým mužům" v Německu chybí učitelé základních škol

Zjistit, že hlava státu opakovaně lže, zabere jen pár minut. Ale to už není důležité

28. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V České republice působilo ve školním roce 2013 - 2014 celkem 58 269 učitelek a učitelů základních škol ZDE (pdf). V Německu kvůli příchodu uprchlíků jen v letošním roce přijali 8 500 nových učitelů a odbory jsou přesvědčeny, že by jich mělo být přijato až 20 000, tedy třetina celého učitelského stavu v ČR ZDE. Do Německa přišlo letos 325 000 uprchlických dětí školního věku, což např. odpovídá celkovému počtu žáků druhého stupně ZŠ v České republice ve školním roce 2010 - 2011 ZDE.

V důsledku uprchlické krize vzniká celá generace dětí bez státní příslušnosti

28. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Děti, narozené uprchlíkům, zřejmě nedostanou občanství žádné země - v důsledku nepřátelsky zaujatých zákonů a špatné infrastruktury v EU

Hrozí, že evropská uprchlická krize povede k výraznému prohloubení problému lidí bez občanství. Odborníci varují, že stále větší počet dětí je součástí vznikající "generace bez občanství".

V Sýrii totiž platí zákony, podle nichž dostává dítě syrské občanství pouze od svého otce, nikoliv od matky. Když otec neexistuje, je mrtvý nebo není přítomen, dítě občanství nedostane. OSN odhaduje, že 25 procent uprchlických rodin nemá otce. Neefektivní právní záruky v Evropské unii znamenají, že mnoho dětí, narozených syrským uprchlíkům v Evropě, skončí bez státní příslušnosti. To je zoufalý stav, vedoucí k naprosté marginalizaci, který postihnuje celosvětově už dnes 10 milionů lidí.

Největší sponzor džihádismu v jihovýchodní Evropě

26. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Írán v prosinci přestal vyplácet mzdy příslušníkům ozbrojených sil, poté co již předtím zastavil platby učitelům ZDE. Ačkoliv je íránská ekonomika v tak alarmujícím stavu, režim plánuje většinu prostředků, které by měl v příštích měsících získat zrušením mezinárodních sankcí (v odhadovaném objemu 100 - 150 miliard dolarů), věnovat do výstavby jaderných reaktorů, jež začne ještě příští týden ZDE, a do nákupu zbraní z Ruska ZDE ZDE.

Miloši, proč lžeš?

26. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

K Zemanovu vánočnímu projevu



Damašek, kde pokračuje bombardování a kam Miloš "humanitárně" doporučuje, aby se uprchlíci vrátili

Stačí si otevřít internetové stránky Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR), kde jsou průběžně aktualizované informace o uprchlících přicházejících přes Středozemní moře do Evropy. ZDE, abyste si okamžitě uvědomili, že když mluví Miloš Zeman o tom, že "velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži", říká nepravdu. 

Podle informací z UNHCR, které si Miloš Zeman mohl otevřít tak, jako každý, trvá to asi vteřinu, přišlo v roce 2015 do Evropy přes Středozemní moře 985 704 uprchlíků. Z toho je 42 procent žen a dětí, 58 procent mužů, zdaleka ne, jak říká Miloš rasisticky, aby je zdiskreditoval, "mladých a zdravých". Jak poukazují odborníci na uprchlickou krizi, mnoho otců rodin se vydává na nebezpečnou cestu do Evropy jako první, protože doufají, že si své bombardováním a vražděním ohrožené rodiny budou moci přivézt poté, co obdrží v Evropě azyl. Jak taková procedura funguje a čím ti lidé musejí procházet - Milošově rodině bych nic takového nepřál, doufám, že nebude také muset prchat -  podrobně ukazuje tato analýza zveřejněná v deníku Guardian, kterou Miloš zjevně nečetl.

Drtivá většina uprchlíků nyní přichází do Evropy přes Řecko. Tam je poměr 45 procent žen a dětí a 55 procent mužů. Zeman se tímto lhaním staví na roveň orbánovským neofašistům v Maďarsku, kteří zakázali maďarské televizi, aby vysílala záběry žen a dětí mezi uprchlíky, protože by to pro ně mohlo v maďarském obyvatelstvu vyvolat soucit. (Konec konců to nepřekvapuje, protože v zahraničí Zeman už považován za ultrapravičáka je.)

Odborníci na uprchlickou krizi poukazují na to, že procento žen a dětí mezi uprchlíky v posledních měsících roste. Jak uvedla v Channel Four News pracovnice humanitární organizace Children in Need, v Evropě je nyní 11 000 uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, jimž nikdo neposkytl žádnou pomoc. Co takhle kdyby tu iniciativu pro jejich pomoc vyvinul Miloš Zeman a zasadil se o to, aby jim ČR poskytla útočiště? Neudělala by to slušná země? Neudělal by to prezident, na něhož by obyvatelstvo mohlo být hrdé?

84 procent uprchlíků přichází z 10 zemí světa, které produkují největší počet uprchlíků. 49 procent uprchlíků je ze Sýrie (jak to tam vypadá, se může Miloš přesvědčit ZDE, když uprchlíkům radí, aby bojovali ze země proti barelovým bombám prezidenta Asada, shazovaným z vrtulníků do civilních oblastí, případně, aby se vzbouřili v mučírnách Asadovy tajné policie, která vyvraždila mučením desetitisíce lidí. Doufejme, že se Miloš sám nikdy v takové mučírně neoctne.)

K Zemanovu vánočnímu projevu:

Proč Miloš lže

27. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty



Projev Miloše Zemana byl vylhaný od začátku do konce. 

Nejprve pochválil české zaměstnance a zaměstnavatele za něco, co v čem hrají roli pouhých prostředníků, a to je vývoj ekonomiky. Pan Zeman musí jako ekonom dobře vědět, že výkyvy v české, vysoce proexportní, průmyslově "dílenské" ekonomice nezávisejí na "zázračných" zásazích tuzemských vlád, ale na tom, jak se daří zemím odbytu, v prvé řadě Německu. Není náhoda, že úroveň zaměstnanosti kopíruje německou křivku. 

Nesměřujeme ke skandinávskému modelu, hezky to vysvětlil Boris Cvek. Zeman musí být buď velmi omezený, nebo vědomě lže, protože samotné progresivní zdanění nezmění způsob, jakým společnost chápe a naplňuje sociální rovnost a solidaritu. Odmítáním začleňování ve vzdělávání (skandinávský model) a snahou zdiskreditovat pomoc lidem v nouzi (skandinávský model) si protiřečí s mimořádnou naivitou (drzostí). 

A snad ještě k té ekonomické dimenzi skandinávského modelu: představa, že oligarcha Babiš zavádí skutečně progresivní zdanění dle skandinávského modelu, které jeho samotného připraví o podstatnou část zisku, jenž používá k udržení své politické moci, není hodná střízlivého a inteligentního člověka, nebo alespoň takového jedince, který splňuje alespoň jednu z těchto podmínek. 

Blbá nálada v této společnosti rozhodně neskončila, naopak. Lidé jako Miloš Zeman ji dokázali proměnit v otevřený akt nenávisti. Gratulujeme, toho jediného, jste, Miloši, ve funkci prezidenta skutečně dosáhl a patří vám za to postavit pomník už za života, protože tohle by nemělo být zapomenuto. Což třeba jezdecká socha Miloše Zemana v nadživotní velikosti? S vepřem místo koně? 

A konečně imigrační vlna. Podle pana Zemana jde o organizovanou invazi. Pokud něco takového řeknete, musíte nutně odhalit, kdo tuto invazi organizuje. Bez toho jde o akt podněcování nenávisti a šíření poplašné zprávy. Ani za jedno nemůže být prezident v ČR právně stíhán, a proto taky Miloš Zeman bezostyšně lže. 

Protože ví, že se mu nemůže nic stát. 

Protože ví, že současná xenofobní nálada lehce manipulovatelných, většinově na českých médiích závislých Zemanových voličů slibuje kladnou odezvu tehdy, bude-li ji přikrmovat. 

Protože ví, že dohoda s Andrejem Babišem na vzájemné podpoře ho při stabilizaci jeho chatrného zdraví i kognice dokáže udržet v úřadu prezidenta dalších pět let. 

Protože zdegeneroval natolik, že je mu jedno, jak vážných morálních zločinů se dopouští, že je mu jedno, když z obětí dělá vrahy a zároveň poškozuje českou společnost na další roky a možná desetiletí tím, že ji hodnotově korumpuje. 

Protože klesl na úroveň ubožáka, který si za tuto cenu kupuje politickou přízeň a vidinu, že na sklonku svého života bude částí české společnosti veleben, i za cenu utužování chandry.

K Zemanovu vánočnímu projevu:

Jak se stát skandinávskou společností

26. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jako velice výmluvné se mi jeví, že prezident Zeman ve svém „vánočním poselství“ redukoval cestu k dosažení vyspělosti skandinávských zemí na dva v zásadě mechanistické kroky: vysoké daně (zejména pro fyzické osoby s vysokým příjmem) a omezení rozkrádání veřejných peněz.

Uprchlíci "Někdo tu invazi řídí!" Opravdu? O skutečných příčinách dnešní uprchlické krize

9. 12. 2015

čas čtení 8 minut

Evropští politikové podcenili zoufalství lidí.

Důsledkem je dokonalá bouře: uprchlíci nemají důvod zůstávat na Blízkém východě, země na Blízkém východě nemají důvod jim bránit v odchodu a Evropa nemá možnost jak jim zabránit v příchodu na své území.

Zaprvé: uprchlická krize není nový jev. Je jen nová pro Evropu a pro Západ. Do konce roku 2014 žilo jen 14 procent lidí vyhnaných ze svých domovů v rozvinutém západním světě. Méně než 6 procent syrských uprchlíků zažádalo do té doby o azyl v Evropě (222 156 z celkového počtu 4 miliony). Když se ptáme na příčiny uprchlické krize, která je tak vážná už tak dlouho, vlastně se ptáme, proč se Evropa teprve teď probudila a uvědomila si, že zuří uprchlická krize.

Loni přijelo na vratkých člunech do Evropy 220 000 uprchlíků. Letos jich přes Řecko a v menší míře přes Itálii přišlo více než 900 000. Proč?

Prvním důvodem je neřešitelnost syrské občanské války. Většina uprchlíků podle statistik OSN a řecké a italské vlády pochází ze Sýrie. Vzdali se totiž naděje, že by mohli žít ve vlastní zemi, protože tam válka nekončí. Lidi tam přežili čtyři roky brutální války a pátý rok je už na ně moc.

"Židáci" ve vlaku Českých drah

27. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

JÍdelní vůz vlaku Českých drah. Průvodčí konverzuje se stevardem: "Čoveče, pojď mi pomoct s překladem, mám tam židáky, von má na hlavě ten čepec takovej a maj jen kopii lístku, že jim to prodala nějaká agentura, musíme je vyndat z vlaku." -- Tak jsme na sebe deset minut řvali a americkej pár pokračuje v cestě. Veselé Vánoce, píše Vít Klusák na Facebooku.

Uprchlíci v Calais - vlády se na ně vykašlaly. Pomáhají ale dobrovolníci

25. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Nikdo z nich NEMUSEL vyměnit svůj pohodlný život za práci v blátě a ve špíně Džungle. Nikdo je nenutil najmout si dodávku, naplnit ji dehtovaným plátnem nebo rýží a jet s ní do Calais. Udělali to prostě proto, že je dojal pohled na bližní, lidské bytosti v nouzi. A to je, co je odlišuje od vlád, které tvrdí, že je zastupují. Dobrovolníci neviděli v tvářích těchto lidí problém, jemuž je nutno se vyhnout, ale lidi, jako jsou oni sami. V tomto temném, drsném roce byla tato chaotická armáda dobrovolníků ohniskem světla. Patří k těm nejlepším z nás.



Kevin Mikailian, kuchař, který v Londýně normálně vaří pro celebrity, pracuje s týmem mladých lidí v budově na pokraji Calais. Vaří tam 1500 teplých, vydatných jídel pro obyvatele uprchlického tábora Džungle v Calais. Jiní lidé rozdělují a připravují pro obyvatele tábora v Calais nejrůznější druhy šatstva.

Je to zvláštní věc, píše reportér deníku Guardian Jonathan Freedland. Uprchlický tábor v Calais je těžkou, hnisavou humanitární ranou pouhých pětatřicet kilometrů od břehů Anglie. Až 6000 lidí tu žije na smetišti, velkou většinou kontaminovaném lidskými výkaly. Bez infrastruktury. Bez silnic, bez hygienického zařízení. Uprostřed zimy spí lidé v chatrných stanech. Nikdo se nemůže pořádně umýt, protože je tu tak málo kohoutků. Je tu 60 sprch pro 6000 lidí.

Nikdo tu nic neřídí. Kdyby to byla konvenční katastrofa, zasáhla by OSN a velké humanitární organizace. Ale ono je to tady v Evropě, takže to znamená, že v Evropě lidé takovou pomoc nepotřebují. OSN a UNHCR v Calais nejsou. Proč? Humanitární pracovníci informují politiky, že nemají mandát k tomu, aby pracovali v Evropě (i když Lékaři bez hranic přítomni jsou, je to první taková jejich operace na francouzském území).

Papež František odsoudil monstrózní zlo, které nutí uprchlíky prchat ze svých zemí, a pochválil ty, kdo jim pomáhají

25. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Papež František na Boží Hod vánoční při svém kázání na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu pochválil velkomyslnost zemí, které přijímají syrské uprchlíky, a odsoudil "monstrózní zlo", které nutí stále větší počty lidí prchat ze svých domovů na Blízkém východě.

Papež uvedl, že se modlí za ukončení lidského utrpení ve světě, postiženém válkami, chudobou a extremistickými útoky. Zmínil se o "brutálních aktech terorismu" v Paříži v listopadu i o konfliktech v Africe, na Blízkém východě a na Ukrajině.

"Jenom boží milost dokáže osvobodit lidstvo od mnoha forem zla, často monstrózního zla, které v našem středu vyvolává sobectví," řekl František. Žádal Boha, aby "odměnil všechny ty, jak jednotlivé lidi, tak státy, kdo velkomyslně poskytují pomoc a přivítání četným migrantům a uprchlíkům".

Bývalý britský ministr zahraničí varuje:

Odmítání uprchlíků bude mít vážný celosvětový dopad

25. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband naléhavě apeloval na americkou a britskou vládu, aby po útocích v Paříži a v Kalifornii neuzavíraly své dveře uprchlíkům ze Sýrie. Varoval, že by to mělo vážné dopady po celé Evropě i na Blízkém východě.

Miliband, který je nyní ředitelem organizace International Rescue Committee v New Yorku, konstatoval, že stále nepřátelštější tón debaty o syrském exodu v USA a v Británii vážně ohrožuje globální vládu. Organizaci International Rescue Committee založil r. 1933 Albert Einstein. Každoročně přiváží do USA asi 10 000 uprchlíků. Miliband apeloval na Spojené státy, aby dál plnily svou roli jako hlavní země, která přijímá uprchlíky, a obvinil britskou vládu, že přispěla k řešení uprchlické krize "naprosto minimálním způsobem". David Miliband i jeho bratr Ed Miliband, do nedávna šéf britské Labouristické strany, pocházejí z rodiny polských židovských uprchlíků.

"Pokud se Amerika uzavře, zejména vůči muslimům, to vyšle obrovský signál muslimskému světu a také Evropě. Dopady budou všude. Pokud se Západ izoluje od světa, bude to mít velmi vážné následky."

"Pokud začnou Spojené státy uvažovat o tom, že něčí původ je důležitější, než co je to za člověka, to bude velmi významná změna."

Papež František kritizoval při půlnoční ve Vatikánu konzumeristickou společnost

25. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve svém kázání při půlnoční mši ve Vatikánu se papež František vrátil k jednomu ze svých oblíbených témat. Kritizoval hedonistickou a konzumeristickou společnost a kulturu nezájmu. Nezmínil se překvapivě o uprchlické krizi, při níž osud lidí, kteří prchají před válkou, pronásledováním a chudoboiu dominuje mezinárodním médiím. V září apeloval František na všechny náboženské komunity v Evropě, aby nabízeli uprchlickým rodinám útočiště.

V kázání při půlnoční mši papež naléhal, aby jeho stoupenci vedli skromný život. Zdůraznil: "Cesta opravdového osvobození a trvalého vykoupení je otevřna všem mužům a ženám, kteří mají prosté srdce."

Dodal: "Ve společnosti tak často otrávené konzumerismem a hedonismem, bohatstvím a extravagancí, předstíráním a narcismem na nás apeluje Ježíš, abychom jednali střízlivě, způsobem, který je prostý, vyvážený, důsledný a schopný vidět a dělat, co je životně důležité. Uprostřed kultury nezájmu, který se často proměňuje v krutost, by měl náš životní styl být zbožný, plný empatie, slitování a milosrdenství, čerpaného denně ze studnice modlitby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

17991

Vánoční a novoroční vydání Britských listů

24. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Vánoce roku 2000 byly zcela pohlceny rebelií v České televizi.

Vánoce, svátky míru a konzumerismu TÉMA BL

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Betlém

24. 12. 2015 / Ivan Jemelka

čas čtení 11 minut


Skoro celá třída 3. A se řehtá. Jenom první tři řady u vokna a soudružka učitelka Křepelová nevědí čemu, protože to neviděj. Rejhon s Kratochvílem ale už vylejzaj z levice a vostatní taky, a soudružka je vokřikuje, ať se vrátěj na místo.

Koukaj mu prsty. Soudružka ráno přivedla novýho žáka a teď nařídila „ruce za záda“ a von si je dal tak, že mu přes vokraj lavice, vo kterej se vopírá, čumej prsty. Novotná, která sedím za ním, na ně ukazuje a dělá, že se poblije. Ten novej se jmenuje Balík a přišel opravdu z nějakýho balíkova. Divně voblečenej, divně vostříhanej a hrozně snaživej. Furt se hlásí, až je to Křepelový blbý, protože nechce vyvolávat jenom jeho.

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Vobrázek a XIII. sjezd

24. 12. 2015 / Ivan Jemelka

čas čtení 22 minut

 Soudružka učitelka Křepelová rozdává filmy. Kdo nemá na lavici velkou jehlu a bavlnku, dává sešitek, protože nemá čím vobšívat. Do sešitku dostává poznámku a tím pádem nedostane stužku VZORNÝ ŽÁK, aby ji mohl příští tejden nosit. Z krabice vod bot mu pak soudružka dává svojí jehlu a bavlnku, aby každej mohl dělat záložku. Křepelová ukazuje jak: Dva filmy dává k sobě a vokýnka vobšívá bavlnkou. Na konci se udělá takovej copánek. Tak všichni vobšívaj. Najednou se něco děje. Něco lítá po třídě, tříská do zdí, do stropu i do lavic a všude je plno vody a holky ječej a schovávaj se pod lavice a kluci se taky schovávaj a soudružka má mokrou halenku, takže je vidět, kde má a kde nemá podprsenku. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2015

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 931,16  Kč. Příjem z reklamy byl 10 865 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu  2015 149 529,28 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Vzpomínky z Ameriky

24. 12. 2015 / Helena Drašnarová

čas čtení 19 minut

Vaječný koňak

Středoevropské vánoční přípravy v Americe. J. včera vyrobil bramborový salát z pěti kil brambor, ač jsme jenom dvoučlenná domácnost. Salát byl v lavoru a musel se dát do koupelny, což v této zemi znamená taky na záchod, protože jinam, kde bylo studeno, se nevešel. Večer jsme se posilnili čajem s rumem a potom, rozjařeni, jsme chodili do koupelny ochutnávat, jestli to není moc suchý, když jsme si předtím pečlivě vykartáčovali zuby naším novým elektrickým oškrabovačem chrupu. Následovala noc plná divokých snů.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22559