Debil z Blanky. Nikoliv sprostě, jen prostě

5. 3. 2015 / Jindřich Ginter

čas čtení 3 minuty

Úterní jadrná slova primátorky Adriany Krnáčové k tunelu Blanka nadzvedla mandle pražským intelektuálům. Jak jsem zaznamenal na ulici, v restauraci či ve výtahu, tak třeba mladí právníci a právničky, či čerství vysokoškoláci už pár minut poté, co řekla v televizi, že za projektem Blanky stojí asi nějaký debil, když do tunelu nechal namontovat kabely určené do suchého prostředí, její výrok propírali zleva, zprava. Jak si to prý primátorka mohla dovolit, takhle mluvit do televize, namítali celí rozechvělí. Ano, asi má pravdu, přitakali, ale takhle sprostě to říkat, to se přece nesluší, dodávali. Vůbec to nebylo sprosté, jen prosté.

(Autor je redaktorem deníku Právo.)

Britské zdravotnictví:

Instalatéři a topenáři by měli informovat úřady o nevytopených bytech

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

"Skrytá armáda" instalatérů, topenářů a pracovníků, kteří přicházejí odečítat elektroměry a plynoměry, by mohla dramaticky snížit počet umírajících občanů během zimního období, kdyby úřady informovala o občanech žijících v nevytopených bytech, doporučují předpisy britského zdravotnictví.

V průměru umírá v Británii od prosince do března ve srovnání s ostatními ročními obdobími o 24 000 lidí více, a to většinou na srdeční choroby a choroby dýchacích cest. Na každé úmrtí připadá dalších osm osob, přijatých do nemocnice.

Greenpeace: Lobbisté průmyslu oslabili předpisy proti znečišťování ovzduší

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády dovolují zástupcům energetických firem připravovat evropské zákony normy o emisích uhelných elektráren. V důsledku toho jsou nyní tyto evropské normy chabější než v Číně, upozorňuje Greenpeace.

Organizace Greenpeace zjistila, že z 352 členů technické pracovní skupiny, která připravuje nové normy, je jich 183 buď zaměstnanci firem, které mají být regulovány, anebo lobbistických organizací, hájících zájmy těchto firem.

Greenpeaace obviňuje delegace z Británie, Polska, České republiky, Řecka, Německa, Francie a Španělska, že jsou motorem oslabování navrhovaných norem.

Je posilování náboženských ideologií skutečným koncem dějin?

5. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Za hlasitým zápalem dnešního misionářského ateismu se skrývá panika z toho, že náboženství nejen že není na ústupu, že ve skutečnosti prospívá, píše John Gray, anglický politický filosof, kritik politického humanismu coby světonázoru pramenícího v náboženství a zastánce iluzorní povahy vůle a morálky v deníku The Guardian. Jeho kritiku je možné vnímat jako varování. Pokud by ve společnosti převážily náboženské ideologie, znamenalo by to očividnou regresi v civilizačním vývoji. A pravděpodobně také to, že lidská společnost není schopná se trvale emancipovat a tedy vyvíjet.

Z Velké Británie do Čech i na Moravu a přes Lužici zpět

5. 3. 2015 / Radek Mikula

čas čtení 10 minut

Cestopisně vyhlížející titulek nezve čtenáře k turistickým výpravám, nýbrž na pouť k počátkům české reformace. Dostaneme se ve stručném nástinu z Velké Británie 14. století do Čech v následujícím století. Pokračovat budeme z Moravy 18. věku do Lužice k jejím původním obyvatelům, Lužickým Srbům.

Čeští kazatelé a pietismus v Lužici

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta



Společnost přátel Lužice si vás dovoluje pozvat na přednášku

Čeští kazatelé a pietismus v Lužici

v sobotu 7. března 2015 od 14 hodin v Lužickém semináři. Pro vývoj evangelické církve v 18. století mělo velký význam pietistické náboženské hnutí, které se mezi Lužické Srby šířilo z Halle na Sálou a Ochranova. Zvláštní význam při tom měli pietističtí kazatelé přicházející z českého a slovenského území.

Dějiny těchto lužickosrbsko-českých styků jsou dosud vesměs neznámé, ve své přednášce je proto přiblíží Lubina Malinkowa, lužickosrbská historička a teoložka, dcera lužickosrbského superintendenta Jana Malinka. S manželem farářem Robertem Malinkem a třemi dětmi bydlí v Lužici blízko Ochranova, nyní píše disertační práci o vztazích Ochranova a Lužických Srbů.

Akce se koná za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 90/13, Praha 1 – Malá Strana, 118 00

Itálie zachránila ve Středozemí za dva dny 1000 uprchlíků

5. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Italští ministři požadují více pomoci od EU, protože do Itálie přichází větší množství imigrantů než loni, kdy jich přišlo 170 000.

Více než 1000 uprchlíků bylo zachráněno v Středozemním moři severně od Libye za poslední dva dny, ale 10 lidí v moři zahynulo, uvedli italští činitelé.

Italské ministerstvo vnitra konstatovalo, že v prvních dvou měsících letošního roku přišlo do Itálie 7882 imigrantů. Loni za tytéž dva měsíce to bylo 5506 imigrantů, ale za celý rok 2014 jich bylo 170 000.

Uprchlícki jsou většinou Syřané, Palestinci, Libyjci, Tunisané a lidé ze subsaharské Afriky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další průzkum veřejného mínění:

Skotští nacionalisté prý získají v květnových volbách do Dolní sněmovny ve Skotsku 56 ze všech 59 poslaneckých křesel

5. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Znamenalo by to, že obrovský volební úspěch skotských nacionalistů ve Skotsku by zcela anuloval zisky labouristů v Anglii a výsledky všeobecných voleb do Dolní sněmovny letos v květnu mezi konzervativci a labouristy by byly nerozhodné. Nejnovější průzkum veřejného mínění, který uspořádal lord Ashcroft, předpovídá, že konzervativci i labouristé získají v květnových volbách po 272 křeslech v Dolní sněmovně. K získání většiny v parlamentě však potřebují 326 křesel.

Chtěli byste se stát součástí výroby televizního filmu?

20. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: V neděli 8. března vysílá Česká televize druhý díl filmu Dominiky Švecové o ekumenickém setkání mladých v Praze na přelomu roku 2014 a 2015ZDE.

Aktualizace: V neděli 1. března vysílala Česká televize první díl filmu Pouť důvěry naší spolupracovnice Dominiky Švecové (na webu k zhlédnutí ZDE), druhý díl se bude vysílat v neděli 8. března 2015. Je to dvoudílný dokument o ekumenickém setkání mladých, které na přelomu roku 2014 a 2015 zorganizovala komunita Taizé z francouzského Burgundska. Je to pěkný film, který observační metodou sleduje přípravy akce po dobu celého roku, od obdobného setkání, které se konalo na přelomu roku 2013 a 2014 ve Štrasburku, až do letošního Nového roku v Praze. Má vtip, lidskost i humor.

Film je částečně financován prostřednictvím crowdfundingu. Bylo zapotřebí shromáždit celkem 50 000 Kč, aby bylo možno zaplatit práci všech spolupracovníků. To se bohužel nesebralo. Pokud byste ještě na poslední chvíli chtěli pomoci, aby lidi neskončili bez honoráře, prosíme, udělejte to. Transparentní účet je ZDE. Děkujeme.



Dobrý den,

Pořádáme finanční sbírku na výrobu dvoudílného filmu o mladých lidech z celého světa, kteří nyní přijíždějí do Čech. Chtěli byste se stát součástí tohoto projektu? Mohli byste to učinit finančním příspěvkem na jeho výrobu. Sbírku organizujeme prostřednictvím transparentního účtu, který je ZDE

Ten, kdo přispěje, umožní plnou realizaci tohoto projektu. Pro dárce máme odměny.

Doufáme, že na náš projekt přispějete i vy, kdo jste zatím finančně nepřispěli.

O ČEM NAŠE FILMY JSOU?

Guardian zasahuje proti ruským trollům, publikuje v ruštině:

Guardian о российской пропаганде: истина где-то рядом

4. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Кремлевские пропагандисты пытаются убедить всех, что правды нет, есть только множество разных мнений. Но правда может быть только одна, и она в том, что именно в путинской Москве был убит лидер оппозиции Борис Немцов.
Redakční komentář deníku Guardian o mechanismu putinovské propagandy, která se snaží přehlušit fakta nejrůznějšími protikladnými relativizujícími narativy, vyšel na stránkách tohoto listu v ruštině.

Zdroj: ZDE

Shrnujeme česky:

Už během pouhých několika hodin po zavraždění Borise Němcova, poskytl Kreml množství nejrůznějších interpretací této vraždy mediálním organizacím. Němcov byl zabit, protože přiměl svou dívku k potratu. Jeho vražda má vazbu na ukrajinský nacionalismus. Byla důsledkem jeho podnikatelských zájmů. Zabili ho kvůli jeho postoji k atentátu na časopis Charlie Hebdo.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Británie si privatizaci Eurostaru moc nepochvaluje

4. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

"Británie si pochvaluje privatizaci, prodává podíl v Eurostar za tři čtvrtě miliardy liber" píší zavádějícím způsobem Novinky. Jak si ve skutečnosti Británie tuto kontroverzní privatizaci "pochvaluje", posuďte z níže uvedeného komentáře Deborah Orrové:

Ne, pane ministře financí, odprodej britského podílu na vlaku Eurostar nezajistí britskou budoucnost. Jako vždy, zisky se privatizují a riziko a náklady zůstávají břemenem státu.

Britský ministr financí George Osborne se vyjádřil, že jeho rozhodnutí zprivatizovat britský státní podíl na vlaku Eurostar, který jezdí pod kanálem La Manche, je "součástí našeho dlouhodobého plánu zajistit budoucnost Británie." Pro idiota, jako jsem já, to spíš vypadá, že je to součástí dlouhodobého plánu zajistit budoucnost firmy Patina Rail LLP, jíž Osborne vlak chce prodat, píše komentátorka.

Britská tajná policie "má plné právo vést záznamy o devadesátiletém aktivistovi"

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Důchodce John Catt (90), který nemá záznam v trestním rejstříku, se pokusil donutit londýnskou policii u soudu, aby zničila tajný svazek zaznamenávající jeho účast na demonstracích. Ve středu však rozhodl britský Nejvyšší soud, že policie byla plně oprávněná udržovat podrobný záznam toho, co John Catt dělal na šedesáti protestních akcích, které se uskutečnily během čtyř let.

Dopravní letadla nad Irskem se musela vyhnout ruským bombardérům

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Jedno dopravní letadlo muselo změnit trasu svého letu a druhé muselo být zdrženo, když dva ruské bombardéry proletěly v únoru bez varování vzdušným prostorem, který spravuje Irsko, konstatoval irský úřad leteckého provozu.

Došlo k tomu 18. února, kdy startovaly dvě britské stihačky typu Typhoon, které eskortovaly dva ruské bombardéry, letící těsně vedle britského vzdušného prostoru.

Nigel Farage chce zavést pětiletý zákaz vstupu do Británie pro nekvalifikované imigranty

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Strana UKIP vyloučila možnost, že by utvořila po květnových volbách s kýmkoliv vládní koalici a získá zřejmě jen asi pět parlamentních křesel, ovšem parlamentní strany budou velmi bedlivě sledovat Farageovu imigrační politiku z obavy, že by mohla ovlivnit volební výsledky v nerozhodných volebních okrscích.

Konzervativci argumentují, že hlasování pro stranu UKIP "vpustí do vlády labouristy", labouristé varují, že UKIP je strana, která je ještě horší než konzervativci.

Z průzkumu veřejného mínění, publikovaného minulý týden, vyplývá, že straně UKIP Angličané ve věci přistěhovalectví důvěřují více než jiným stranám, avšak 44 procent Britů nyní zastává názor, že UKIP je strana rasistická. Možná to ovlivnil dokumentární film televize BBC o straně UKIP, v němž vystoupila nedávno vyloučená radní této strany z hrabství Kent, která se ve filmu svěřovala na kameru, že se jí nelíbí "negroidní" rysy černých lidí.

Už v současnosti platí v Británii kontroverzní zákaz pro Brity přivést si do země manžela či manželku ze zemí mimo EU, tedy včetně Austrálie či Spojených států, pokud britský občan nevydělává nejméně 21 000 liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pro Miloše Zemana, třeba prozří:

O přátelství mezi muslimy a židy

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta



Televize BBC vysílala tento týden v pořadu Panorama v předvolební sérii pohledů na dnešní Británii portrét od reportéra Fergala Keana zabývající se přátelskými vztahy mezi nejrůznějšími občany v obyčejných britských komunitách.

Mimo jiné film obsahoval i sekvenci o muslimské studentce, která chodí plně zahalená v burce, která požádala starou židovskou paní, před jejímaž očima, když byla sedmiletou holčičkou, zastřelili esesáci v nacistickém koncentračním táboře maminku, aby jejím muslimským vrstevníkům vyprávěla o této své zkušenosti. "A co si myslí vaše muslimská rodina o této vaší iniciativě," ptala se jí stará židovská paní. "Všichni to stoprocentně podporují," zněla odpověď od muslimské dívky v burce. Celý film je k dispozici zde, viz níže. Sekvence o přátelství mezi muslimskou dívkou a starou židovskou paní, která přežila nacistický koncentrák, je od minuty 21:

Dědictví, aneb Obamova smlouva s Íránem

4. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Barack Obama udělá cokoliv, aby si mohl před odchodem z Bílého domu přece jen připsat na konto jadernou smlouvu s Íránem. Včetně vykoupení pochybného dokumentu diplomatickými ústupky Íránu a Rusku všude jinde po světě a včetně podpisu smlouvy, která bude fakticky k ničemu. Tak či tak, Írán zůstává věrný plánu stát půl kroku od bomby - a slabý dosluhující americký prezident ho nepřinutí k dostatečným ústupkům, které by tomu zabránily.

Pozvánka:

Klikaté cesty knih ke čtenáři (Trh, transformace, regulace a dílo Ivana Svitáka)

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

10. 3. 2015 od 17:00 prosloví v přednáškovém sále ÚČL AV ČR (Ústav pro českou literaturu AV ČR, v.v.i. Na Florenci 3/1420, 110 00 Prague, Czech Republic) Roman Kanda přednášku "Klikaté cesty knih ke čtenáři (Trh, transformace, regulace a dílo Ivana Svitáka). Anotace: Těžištěm přednášky bude sledování okolností – historických, ekonomických, personálních i institucionálních –, jež se podílely na erozi ambiciózního vydavatelského projektu Ivana Svitáka, jeho dvacetisvazkových sebraných spisů. Na počátku 90. let procházela česká nakladatelství a český knižní trh fází hluboké transformace. Zhoršená ekonomická situace nakladatelství zapůsobila jako „neviditelná“, institucionálně nezakotvená restrikce, v jejímž důsledku nebyl Svitákův projekt nikdy realizován. Přednáška se na základě archivních pramenů zaměří na Svitákovo vyjednávání s nakladatelskými domy a na jeho snahu přeznačit zmíněné ekonomické regulativy na úroveň ideologické cenzury. Teoreticko-metodologickým pozadím bude koncepce Pierra Bourdiea o „protiekonomickém“ charakteru autonomního literárního pole, v němž však zároveň funguje „ekonomická“ logika.

Ve Francii zuří debata o tom, zda zakázat bití dětí

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Francii vznikla zuřivá debata ohledně bití dětí, zatímco se Rada Evropy připravuje zveřejnit ostrou kritiku Francie, že dosud explicitně zákonem nezakázala tělesné tresty u dětí. Rada Evropy má ve středu zveřejnit rozsudek, podle něhož není francouzský zákon v této věci "dostatečně jasný, závazný a precizní".

Francie sice zakazuje násilí páchané na dětech, avšak dovoluje rodičům své potomky "trestat".

Poctivě o islámu

4. 3. 2015 / Alena Michutová

čas čtení 23 minut

O islámu se toho dnes hodně píše. Často jsou však bohužel informace jednostranné – buď rovnou islám odsoudí jako primitivní a násilné náboženství, anebo zase s poukazem na jeho zlatý věk islám se vším všudy obhajují, aniž by vzaly v potaz jeho současné problémy a negativní jevy jako např. džihádismus, radikalismus nebo sociální exkluzi některých přistěhovaleckých skupin z muslimských zemí.

Eurozóna čelí prvnímu regionálnímu bankrotu - v Korutansku

4. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Fitch zbavila Rakousko jeho nejvyššího ratingu AAA. Alpský region Rakouska na hranicích se Slovinskem, Korutany, totiž čelí pravděpodobnému bankrotu poté, co vídeňská centrální vláda odmítla garantovat dluhy způsobené katastrofální bankovní expanzí Korutanska do východní Evropy a na Balkán.

Byl by to první regionální bankrot v Evropě od krize banky Lehman Brothers, srovnatelný s bankrotem kalifornského okresu Orange County r. 1994 nebo města Detroit v roce 2013.

Rakouský ministr financí Jörg Schelling zdůraznil, že Vídeň odmítá zaručit obligace v hodnotě 10,2 miliard eur, které vydaly korytanské úřady pro zbankrotovanou banku Hypo Alpe Adria ani pro "řešitelský" fond Heta, který po ní následoval. To znamená, že problém budou muset řešit samotné Korutany, které mají 550 000 obyvatel.

Zdroje ve Vídni naznačily, že věřitelé zřejmě přijdou až o padesát procent svých investic, a stanou se tak prvními obětmi nových přísných předpisů v eurozóně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Roste ochota obětovat Ukrajinu "na oltář míru". Kořeny tohoto myšlení tkví v německé politice zmírňování napětí

Němce svoboda Východoevropanů příliš nezajímá

3. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Současná relativně klidná vojenská situace na východní Ukrajině klame. "Separatisté" s podporou Moskvy přisouvají vojáky a materiál. Využívají příměří, aby posílili nelegální vládu na okupovaných územích - a připravili se na novou vlnu útoků, píše Richard Ingersoll.

Dočká se Grimmův vánoční příběh adaptace na prknech českých univerzit?

3. 3. 2015 / Jiří Milička

čas čtení 5 minut

Při pohledu na dějiny naší vlasti se může zdát, že máme ve zvyku přebírat zahraniční ideologie, technologie a postupy teprve až po tom, co se bezpečně ukáže, že jsou nefunkční nebo škodlivé. Ti, kdož rozhodují o tom, jak se bude financovat naše věda, se v tomto ohledu obzvláště činí. O posledním úspěchu na tomto poli budou následující řádky.

Kreativita je základní lidská potřeba. A pravděpodobně i největší naděje na záchranu...

24. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 41 minut

Disonance jako metoda učení kreativitě. Kreativita jako vědecky prokázaný stimulant myšlení. Dvě výchozí premisy pro to, aby se rozvoji kreativity věnoval zvýšený důraz při vzdělávání. Všechny strategie vzdělávání něco takového předpokládají, žádná ovšem neříká, jak to udělat. Teresa M. Tipton, vědkyně a učitelka, která se na rozvoj kreativity specializuje, poukazuje na její velký vliv na schopnost hledat nové cesty řešení problémů, opustit mechanicky naučené algoritmy uvažování, což v době prudkých sociálních změn představuje největší naději na pozitivní budoucnost. Dobrým signálem v tomto směru je, že Harvard zvažuje návrat k četbě klasické literatury jako předpokladu pro studium ekonomických oborů. Posiluje to empatii a akceptaci jiných úhlů pohledu, což brání fachidiocii. Singapur spolupracuje s MIT na komplexní reformě vzdělávání tak, aby vyprodukoval více kreativních řešení. Mimo jiné se to ekonomicky vyplatí. Proti tomu jdou konzervativní útoky na financování veřejného školství patrné v celém světě. Nejde zdaleka jen o vzdělání. Teresa Tipton mimochodem poukazuje na fakt, že evoluční změna, jakou je např. změna v přístupu ke vzdělávání, vyžaduje souvislou a silnou iniciativu zespodu. Shora lze pouze nastavovat parametry, zdola je možné měnit podstatu.

Bude Miloš Zeman konvertovat?

3. 3. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Neznám předpisy a zvyky diplomacie, přesto si troufám říci, že český prezident se při zahájení státní návštěvy USA dopustil faux pas.

Vysvětlení: Jak víme – a mohli jsme se denně dovídat opakovanými výroky amerických vládních činitelů, o novinářích nemluvě – vztah amerického prezidenta Baracka Obamy a izraelského ministerského předsedy Benjamina Netanjahua se zvláště v posledních týdnech (ale dalo by se mluvit i o měsících) stále zhoršoval. Rozpor je především politický, týká se totiž naprostého názorového rozdílu na vztah obou zemí s Íránem.

Monitor Jana Paula:

Karel Pucherna – Mezi světy

3. 3. 2015 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty



Tak zní název první posmrtné výstavy malíře Karla Pucherny (1945 – 2014) instalované v Galerii Millennium, Tržiště 5/370, Praha 1. Vždy mám problém s metaforickými či poetickými názvy výstav, připadají mi zbytečné ve snaze cosi napovědět, naznačit, připomenout, jenže v případě tohoto malíře naprosto rozumím, ostatně byl to kamarád. Svět vnitřní, a svět vnější, dejme tomu svět duchovní, a ten materialistický. Karel Pucherna byl svébytně fyzický, hmatatelný, fyziognomicky rozpoznatelný v jemných gestech, ve smířlivé mimice úsměvu, v dobrotivém výrazu téměř dětských očí, a to vše, a ještě mnohé jiné, mi otevíralo pohled do jeho, a v dnešní době se to skoro bojím říci, duše.

Babiš namířil prst na Chládka

2. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Debata o povinném předškolním ročníku poukazuje na řadu rizik, které zavedení plošné povinnosti přinese. Je zde významné procento dětí, kterým může předškolní vzdělávání a výchova pomoci překonat jejich sociální handicap, jak ukazují zahraniční studie (více v článku Asociální názory posvěcené vysokoškolským diplomem). Podívejte se, co všechno se bude dít během Týdne otevřeného vzdělávání. Podle zkušeností a části výzkumu v oblasti psychologie a neuroscience lze toleranci a empatii děti učit, část výzkumu poukazuje na dominantní vliv genetické predispozice. Ministr Chládek oznámil, jaké změny se chystají ve financování regionálního školství. V březnu zahájí pravidelnou činnost EDUpoint, místo přímo pod orlojem pro setkávání všech, kdo se zajímají o vzdělávání. Více pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Pavel Šafr předvádí, jak se ANO porazit nedá

2. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Při vší mé kritičnosti vůči hnutí ANO mě až téměř šokoval nápad pan Šafra, brát toto hnutí jako hnutí fašistické a podle toho s ním jednat (co to vlastně má znamenat to „jednat s někým jako s fašistou“? – jistě bych očekával nějaká jednání ODS a TOP09 o spolupráci s Babišem jako pravicovým hegemonem, ale to Šafr asi na mysli neměl).

ANO jako vrcholový predátor české džungle

2. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Předseda ODS Petr Fiala včera v Otázkách V. Moravce prohlásil, že občané jsou v této zemi frustrovaní zejména nadbytkem vměšování státu do jejich životů. I vzpomněl jsem si na české exekuce, které nemají obdoby v civilizovaném světě, neboť v Česku jsou občané ponecháni na milost bez ochrany státu exekutorským dravcům.

Volná ruka podnikatelského dravce a rezignace státu na kultivované právní prostředí nebo dokonce úplná absence státu slouží jako vynikající prostředek pro rozkvět společností na východ od nás – to je vzor pro ODS už od dob kuponové privatizace. V míře extrémní je to patrné na případech, kde se stát úplně zhroutil, jako je třeba Somálsko nebo Libye.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29123