Monitor Jana Paula:

Karel Pucherna – Mezi světy

3. 3. 2015 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty



Tak zní název první posmrtné výstavy malíře Karla Pucherny (1945 – 2014) instalované v Galerii Millennium, Tržiště 5/370, Praha 1. Vždy mám problém s metaforickými či poetickými názvy výstav, připadají mi zbytečné ve snaze cosi napovědět, naznačit, připomenout, jenže v případě tohoto malíře naprosto rozumím, ostatně byl to kamarád. Svět vnitřní, a svět vnější, dejme tomu svět duchovní, a ten materialistický. Karel Pucherna byl svébytně fyzický, hmatatelný, fyziognomicky rozpoznatelný v jemných gestech, ve smířlivé mimice úsměvu, v dobrotivém výrazu téměř dětských očí, a to vše, a ještě mnohé jiné, mi otevíralo pohled do jeho, a v dnešní době se to skoro bojím říci, duše.

Takže dopovězeno, dva světy jednoho autora, vnitřní a vnější, a mezi nimi sám autor Karel Pucherna, který si je usmyslil svoji tvorbou ve chvílích volna „dokumentovat“. Vím, něco podobného říkáme všichni, že ve své duši odrážíme svět, nebo že ve své duši zrcadlíme svět, jenže jemu se to přihodilo jaksi nechtěně, mimovolně, skoro bych řekl prozřetelně šťastnou náhodou. Za prvé neměl tzv. profesionální ctižádostivost, v letech 1966-1969 studoval jen 3 roky na Střední odborné škole výtvarné v Praze, a celý život vlastně pracoval v civilním zaměstnání. Takovýto člověk nemá čas sledovat nějaké trendy, ohlížet se tam, a pak zase jinam, chce být a je sám sebou, i kdyby to co dělá, už někdo objevil před ním.

A samozřejmě také objevil, Karel Pucherna byl a zůstane syntetik, soustředil v sobě a ve svém díle výtvarný a filozofický názor své generace, přestože mnozí jeho generační vrstevníci jsou mnohem známější. A nejen to, byl poučený symbolismem, expresionismem i abstrakcí, a to vše urovnal a přerovnal ve své výtvarné práci asi tak, jako když si sedlák při náročné práci na poli pobrukuje verše Rilkeho. A v tom je právě krása díla Karla Pucherny, že před jeho obrazy stojíme vlastně tváří v tvář lidské upřímnosti. Pochybuji, že dnešní kunsthistorie bude mít o tento typ tvůrce zájem, protože „vnitřní“ Karel není pro dnešní dobu vlastně ničím moc zajímavým, a jak ho znám, tak asi tuším, co by možná řekl na jejich adresu : Mějte se tu OK.

Výstavu malíře Karla Pucherny je možné navštívit v Galerii Millennium,Tržiště 5/370, Praha 1, do neděle 8. března 2015.

0
8911

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2015