Zemanův "gang čtyř"

25. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Český prezident Miloš Zeman je obviňován, že se snaží usurpovat si pravomoci vlády, aby posunul priority zahraniční politiky na východ. Obklopují ho rovněž otázky ohledně role skupiny stínových postav z jeho okolí, napsal Tim Gosling.


Surový a záludný Zeman využil populistických nálad v České republice, aby otestoval meze své z větší části ceremoniální funkce. Prezident využívající řady slabých vlád od roku 2013, kdy se ujal funkce, se nepřetržitě snaží posílit vztahy s Čínou a Ruskem, zatímco podněcuje neshody uvnitř EU a NATO.

Není tedy divu, že východní vazby jeho tajného gangu - moderní verze "gangu čtyř", který kdysi obklopoval Mao Ce-tunga a byl podezírán z toho, že rozhoduje za něj - se těší takovému podezření. Dokonce i staří prezidentovi spojenci se obávají a naznačují, že tito "poradci" udržují cestu na Hrad uzavřenou a prezidenta ve tmách.

Ministryně Marie Benešová si stěžuje, že ke svému starému příteli nemůže získat přístup. "Nevím, kdo vybírá jeho informace," řekla Benešová, "ale když jsme spolu naposledy stručně mluvili na setkání poradců, spoustu věcí nevěděl."

Další přednášejí podobné lamentace. Diplomatický zdroj sdělil, že jejich chápání je podobné jako u Benešové.

Nicméně většina trvá na tom, že Zeman zůstává vlastním pánem. "Zeman je neustále obklopen gatekeepery," souhlasí Ivana Karásková, expertka na česko-čínské vztahy. "Ale od těchto poradců vyžaduje absolutní loajalitu a jiným nevěří."

Tak či tak je jasné, že současní obyvatelé Pražského hradu klidně rádi převrátí ústavní pořádek vzhůru nohama, jen aby zajistili, že si udrží exkluzívní kontrolu nad pravomocemi prezidenta. Když byl Zeman v srpnu v celkové anestézii kvůli operaci zlomené ruky, jeho úřad dokonce neinformoval představitele, kteří by za prezidentovy nepřítomnosti měli vykonávat jeho povinnosti.

K Zemanovu "gangu čtyř" patří mluvčí Jiří Ovčáček, podplukovník ve výslužbě Zdeněk Zbytek, kancléř Vratislav Mynář, předseda strany SPOZ Martin Nejedlý, za čínskou stranu potom Jaroslav Tvrdík, oligarcha Petr Kellner

"Jde o odkaz roku 1989 - nikdy jsme se nezbavili komunistů," tvrdí Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), který naznačuje, že uvnitř státních institucí přežívají významné aparátnické sítě.

V současném "postpravdivém" prostředí se zdá, že Zemanův Gang čtyř se stále méně rozpakuje působit veřejně.

Nicméně má před sebou také výzvu v blízké budoucnosti: Musí najít následníka, který by obsadil Zemanovo místo od května 2023.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7717

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020