EU: Není důvod ukončit proceduru podle čl. 7 proti Polsku a Maďarsku

25. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Po jednání evropských ministrů v Bruselu, kde byla situace v Polsku a Maďarsku jedním z bodů, německý státní tajemník pro Evropu Michael Roth oznámil, že neexistuje důvod ukončit proceduru podle čl. 7 proti zmíněným zemím.


"Dnes, na základě rozsáhlých zpráv Komise o situaci v Maďarsku a v Polsku, jsme zjistili, že podmínky pro ukončení procedury podle čl. 7 nejsou přítomny a procedura podle čl. 7 bude pokračovat," prohlásil Roth, který nyní předsedá Radě Evropské unie.

Podle neoficiální informace získané agenturou PAP (s jejímiž zprávami je obecně třeba zacházet velmi obezřetně - pozn. BL) Evropská komise předložila kritickou zprávu ohledně právního státu v Polsku, se zvláštním zřetelem k situaci v justici a k dalším změnám oznámeným ministrem spravedlnosti Zbignewem Ziobrem. EK zdůraznila, že procedura je příležitostí pro dialog s polskými úřady a že byla schválena členskými státy.

Roth také oznámil, že německé předsednictví v rámci procedury plánuje slyšení týkající se Polska a Maďarska, a to na prosinec.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5035

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020