
Hypotéza biodiverzity byla zpochybněna
25. 9. 2020
Nicméně když vědci z univerzity v Ženevě a dánské technické univerzity analyzovali spotřebu potravinových zdrojů více jak 500 suchozemských a vodních druhů, zjistili, že organismy, které jsou efektivní, když je potrava špatně dostupná, jsou také nejlepší, když je potravy nadbytek. V důsledku tohoto zjištění nelze vysvětlovat biodiverzitu jako následek potřeby vybrat si mezi adaptací na prostředí s různou dostupností potravy. Místo toho je třeba vzít v úvahu myšlenku rizik spojených se získáváním potravy.
Vědci předpokládali, že pokud by účinné přizpůsobení jednomu prostředí sebou neneslo nevýhody v jiném, pak by nejefektivnější druh převládl nad všemi ostatními. Tyto náklady spolu s variabilitou prostředí měly vysvětlit, proč existují různé druhy a proč existuje diverzita. Žádný druh nemůže být nejlepší za každých podmínek.
Interpretace nově zjištěných skutečností nicméně nezpochybňuje myšlenku, že druh platí za přizpůsobení jednomu prostředí horší adaptací v jiném. Podle autorů jde o to, že klíčová je otázka rizika. Někdy může být výhodné vyjít s menším množstvím potravy, pokud pokus získat jí více znamená vzít na sebe riziko zničení. Proto jsou některé druhy v získávání potravy efektivní, zatímco jiné méně.
Každopádně dánsko-švýcarská studie zásadně mění důležitou představu o tom, proč existuje biodiverzita, která je dosud vyučována a byla považována za nepochybnou. Z toho vyplývá, že je třeba přehodnotit i naše chápání ekosystémů.
Podrobnosti v angličtině: ZDE
Diskuse