Kam se v Rusku poděl milion Ukrajinců?

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Počet Ukrajinců sečtených v ruském sčítání lidu v roce 2021 klesl o milion, což je důsledkem nejen toho, jak sčítání probíhalo a přirozeného procesu mezigenerační asimilace, ale také "politické asimilace", říká Bogdan Bezpalko, ředitel Federace národních kulturních autonomií Ruska.

Tento termín podle něj odkazuje na touhu lidí nebýt spojován s "negativními jevy", které vidí na Ukrajině – "projevy nacismu, převraty, vraždy, nepokoje a tak dále", kterými jsou občané Ruska uraženi.

A tak v aktu, který lze nejlépe popsat jako "politickou asimilaci", se vzdali své ukrajinské identity a přijali ruskou identitu nebo se vůbec nepřihlásili k žádné etno-národní identitě. Tito lidé mohou nadále mluvit ukrajinsky a dokonce být součástí ukrajinské kultury, ale politicky cítí, že se musí od tohoto národa a státu oddělit.

Bezpalko poukazuje na dvě další příčiny poklesu počtu Ukrajinců podle ruského sčítání lidu. Na jedné straně poukazuje na problémy s tím, že sčítání probíhalo v podmínkách pandemie, což znamenalo, že výzkumníci nemluvili s mnoha lidmi a museli nechat řádek národnosti prázdný, nebo jej vyplňovat z nespolehlivých zdrojů.

Zpravidla v těchto alternativních databázích nejsou žádné informace o národnosti. Jsou tam informace o občanství, zemi původu a případně rodném jazyce. Ale ne vždy tyto věci korespondují s národností nebo etnickou příslušností a tak jsou čísla zkreslená.

A na druhé straně probíhá pokračující a "zcela přirozená" etnická asimilace, ve které se děti Ukrajinců žijících v Rusku s ruským občanstvím a mluvících rusky rozhodly identifikovat se spíše jako Rusové než jako Ukrajinci.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4633

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023