Rusko předá Číně řeku, aby získala přístup k Japonskému moři

21. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko a Čína se připravují na zahájení jednání o volném průjezdu čínských lodí po hraniční řece Tumannaja, která se vlévá do Japonského moře.

Řeka, která protéká podél hranic ČLR a Severní Koreje a dále podél hranic Ruské federace a KLDR, se nachází na územích, která do poloviny 19. století patřila Číně. Nyní se čínské lodě mohou pohybovat po řece pouze do vesnice Fangchuan a nemají přístup k dolnímu toku - patnáctikilometrovému úseku, který vám umožní vyplout na moře.

O osudu řeky se diskutovalo na květnových jednáních v Pekingu mezi prezidentem Vladimirem Putinem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, poznamenává Nikkei. Oficiální prohlášení po návštěvě obsahovalo odstavec o účasti Ruské federace a Číny v "konstruktivním dialogu" se Severní Koreou o řece Tumen.

Průjezdu čínských lodí brání Most přátelství, postavený na hranici Ruské federace a KLDR již v sovětských letech. Podle deníku Nikkei Peking zvažuje demolici sedmimetrové konstrukce a plánuje také rozšíření řeky na jejím dolním toku.

Čínské úřady už léta žádají Moskvu o povolení k průjezdu lodí po řece, ale narážejí na odpor, píše Nikkei. Nyní, když se Čína stala největším obchodním partnerem Ruska a závislost Kremlu na dodávkách ropy do Číny a nákupech technologií se stala kritickou, se tato otázka posunula kupředu.

Před rokem tuto myšlenku vyslovil na Východním ekonomickém fóru Wang Wen, děkan Institutu pro finanční studia na univerzitě Renmin. Je přesvědčen, že KLDR, která je rovněž závislá na Pekingu a rozšiřuje vztahy s Kremlem, bude s projektem souhlasit.

Rusko-čínská jednání o řece Tumannaja vyvolávají v Japonsku obavy. S největší pravděpodobností dostanou do Japonského moře i lodě ozbrojené pobřežní stráže, tvrdí Chisako Masuo, profesor na univerzitě Kjúšú.

Čína si nárokuje ostrovy Senkaku a její lodě mohou získat přístup na sporná území, což znamená, že japonská pobřežní stráž bude muset znásobit síly v regionu, zdůrazňuje Masuo.

V polovině roku 2000 již Putin souhlasil s předáním ostrovů Tarabarov, Vinogradov, Koreskij, Romaškin a části ostrova Balšoj Ussurijskij na řece Amur Číně. V srpnu 2023 představila čínská státní "Standardní mapová služba" sadu geografických map pro rok 2023, ve které byl celý Velký ostrov Ussuri přiřazen k území ČLR. Vysvětlivka k mapě uváděla, že byla "sestavena v souladu s národními normami pro návrh hranic Číny a dalších zemí světa".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2923

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024