Izraelci zastřelili šestiletou holčičku 355 kulkami

22. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Britská organizace soudních znalců Forensic Architecture dospěla  k závěru, že šestiletou palestinskou holčičku  Hind Radžábovou zřejmě zastřelil izraelský tank

Vyšetřování odhalilo, že auto, v němž Hind seděla,  bylo zasaženo 355 kulkami, a shledalo, že "není pravděpodobné", že by izraelský tank neviděl, že v autě jsou děti

Matka šestileté  Hind Radžábové svědčila, že Hind byla zraněna a uvízla v autě s příbuznými na severu Gazy.

Britská výzkumná skupina v pátek zveřejnila výsledky forenzního vyšetřování, které odhalily, že Hind Radžábová, šestiletá palestinská holčička nalezená mrtvá spolu se členy své rodiny na začátku tohoto roku v severní Gaze, byla s největší pravděpodobností zabita palbou izraelského tanku.

Vyšetřování zjistilo, že auto, v němž byla Radžábová zabita, bylo zasaženo 355 střelami, přičemž většina zásahů pocházela z pravé strany vozidla. Vyšetřování provedly organizace Forensic Architecture, Al Jazeera's Fault Lines a nevládní organizace Earshot.

 
Forensic Architecture uvedla, že zbraň použitá k tomuto útoku "střílela rychlostí 750-900 ran za minutu" a že tato vysoká frekvence střelby přesahuje frekvenci střelby útočné pušky typu AK, kterou mají palestinští bojovníci  operující  v Gaze.

"Tento rozsah střel za minutu odpovídá zbraním izraelské armády, jako je útočná puška M4 nebo kulomet FN MAG na tanku Merkava," uvedlo vyšetřování.

Na základě kinetické analýzy, satelitních snímků a záběrů z místa incidentu bylo rovněž zjištěno, že izraelský tank, který střílel na vozidlo, v němž Hind uvízla, se musel nacházet ve vzdálenosti 13 až 23 metrů, když zabil  patnáctiletého bratrance Hind  Layana.

Těsná blízkost znamená, že tank musel mít výhled do vozidla, a vyšetřovatelé dospěli k závěru: "Není pravděpodobné, že by střelec neviděl, že v autě jsou civilisté včetně dětí."

"Z polohy tanku, kterou naznačuje největší zarovnání mezi vstupními a výstupními otvory, jsme usoudili, že střelec měl jasný výhled na auto a jeho cestující," uvedlo vyšetřování.

"Jinými slovy, byl by si vědom přítomnosti dvou dětí."

Vyšetřování vyvrací tvrzení Izraele, který popírá odpovědnost za vraždu, a uvádí, že izraelské síly nebyly v době smrti Hind v oblasti přítomny.

'Bojím se tmy, pojďte si pro mě'

Hind byla nalezena mrtvá 10. února letošního roku v severní části Gazy poté, co byla téměř dva týdny uvězněna se svou rodinou v autě, přičemž byla obklíčena izraelskými vojenskými silami a vystavena izraelské palbě.

Yousef Zeino a Ahmed al-Madhoun, dva zdravotníci vyslaní na záchranu Hind poté, co volala o pomoc z vozidla, které bylo pod izraelskou palbou, byli rovněž nalezeni mrtví.

Záchranáři od Hind naposledy slyšeli 29. ledna.

Její matka Wissam Rajabová svědčila, že rodina byla rozdělena, když se snažila uprchnout z oblasti, která byla pod intenzivními izraelskými útoky.

Kvůli špatnému počasí Wissam naložila dceru do vozidla spolu s širším příbuzenstvem, zatímco zbytek rodiny prchal pěšky.

Poté, co rodina uslyšela v oblasti střelbu, zavolala Červenému půlměsíci, aby jim oznámila, že na jejich auto se střílí.

Wissam si zpočátku myslela, že všichni v autě byli zabiti, dokud jí nezavolal Layan Hamadeh, patnáctiletý bratranec Hind, a řekl jí:  "Hind a já jsme zranění a celá moje rodina je mrtvá. Nechci zemřít. Prosím, zavolejte záchranku, aby nás zachránila. Mám strach. Tanky jsou ode mě vzdálené 500 metrů."

Linka se odmlčela a Wissam si myslela, že jsou oba mrtví. Když však zavolala znovu, Hind to zvedla a řekl: "Já jsem naživu, ale Layan byl  zabit. Mami, obávám se, že jsou všichni mrtví. Přijď si pro mě."

Začátkem letošního roku zveřejnila Palestinská společnost Červeného půlměsíce zvukový záznam posledního telefonátu s Hind, během něhož jsou slyšet její poslední prosby uprostřed rachotu střelby.

"Bojím se tmy, přijďte si pro mě," řekla.

Její smrt se stala symbolem propalestinských protestů po celém světě. Na Kolumbijské univerzitě v New Yorku obsadili demonstrující studenti budovu v kampusu a přejmenovali ji na počest holčičky  "Hind's Hall".

Americký rapper Macklemore vydal 6. května píseň s názvem "Hind's Hall", a to jak na památku Hind, tak na památku probíhajících táborů solidarity s Gazou, které vznikají v univerzitních kampusech po celých USA.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3760

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024