Associated Press: Izrael bombardoval stany uprchlíků a zabil nejméně 25 a zranil dalších 50 lidí

22. 6. 2024

čas čtení 6 minut
(Tohle Seznam.cz taky zcenzuruje?)


DEIR AL-BALAH, Pásmo Gazy  - Izraelské síly v pátek ostřelovaly stanové tábory pro vysídlené Palestince u města Rafáh na jihu Gazy, přičemž podle zdravotníků a záchranářů na tomto území zabily nejméně 25 lidí a dalších 50 zranily.

Jedná se o nejnovější smrtící útok Izraele v Pásmu Gazy, kam před boji mezi Izraelem a Hamásem uprchly statisíce lidí. Stalo se tak necelý měsíc poté, co izraelské bombardování vyvolalo smrtící požár, který zachvátil tábor pro vysídlené Palestince na jihu Gazy a vyvolal široké mezinárodní pobouření - včetně některých nejbližších spojenců Izraele - nad rozšiřující se ofenzívou armády v Rafáhu.

Svědci, jejichž příbuzní zemřeli při jednom z bombardování poblíž polní nemocnice Červeného kříže severně od Rafáhu, sdělili agentuře Associated Press, že izraelské síly vypálily druhou salvu, která zabila lidi, kteří vyšli ze stanů.

Sky News:



 


Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že nemocnice byla zaplavena oběťmi, včetně 22 mrtvých a 45 zraněných, a odsoudil střelbu "projektily velké ráže" několik metrů od zařízení. Stovky lidí žijí v nedalekých stanech, včetně mnoha zaměstnanců nemocnice, uvedl MVČK.

Podle Ahmeda Radwana, mluvčího první pomoci civilní obrany v Rafáhu, svědci informovali záchranáře o pátečním ostřelování na dvou místech v pobřežní oblasti, která se zaplnila provizorními stany. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze informovalo o počtu lidí zabitých a zraněných při útocích.

Místa útoků poskytnutá civilní obranou a nemocnicí Červeného kříže se podle všeho nacházejí těsně za Izraelem určenou bezpečnou zónou na pobřeží Středozemního moře, známou jako Muwasi. Izraelská armáda uvedla, že tato epizoda se prověřuje, ale že "nic nenasvědčuje tomu, že by uvnitř bezpečné zóny byl proveden úder ze strany IDF", přičemž použila zkratku pro izraelské ozbrojené síly. Neposkytla žádné podrobnosti o této epizodě ani neuvedla, jaké mohly být zamýšlené cíle.

Izrael již dříve bombardoval místa v blízkosti "humanitární zóny" v Muwasi, venkovské oblasti bez vodovodního a kanalizačního systému, kde si vysídlení Palestinci v posledních měsících postavili stanové tábory.

Izrael tvrdí, že se zaměřuje na bojovníky Hamásu a infrastrukturu a že se snaží minimalizovat počet obětí mezi civilisty. Z velkého počtu civilních obětí viní militanty a tvrdí, že je to proto, že operují mezi obyvatelstvem.

Válka Izraele proti Hamásu trvá již devátý měsíc a mezinárodní kritika kampaně systematického ničení v Gaze za cenu obrovských ztrát na životech civilistů roste. Nejvyšší soud OSN dospěl k závěru, že v Gaze existuje "pravděpodobné riziko genocidy" - což Izrael důrazně odmítá.

Útok poblíž nemocnice Červeného kříže začal municí, která vydala pouze hlasitou ránu a jasný záblesk, uvedla Mona Ashourová, která přišla o manžela poté, co šel prozkoumat, co se děje.

"Byli jsme v našem stanu a oni udeřili 'zvukovou bombou' poblíž stanů Červeného kříže, a pak můj manžel vyšel ven při prvním zvuku," řekla Ashourová a zadržovala slzy, zatímco svírala mladou dívku před nemocnicí Nasser v nedalekém Chán Júnisu.

"A pak udeřili druhou, která byla o něco blíž ke vchodu Červeného kříže," dodala.

Hasan al-Najjar řekl, že jeho synové byli zabiti, když pomáhali lidem, kteří zpanikařili po prvním úderu.

"Moji dva synové šli poté, co slyšeli křik žen a dětí," řekl v nemocnici. "Šli zachránit ženy a zasáhl je druhý projektil a moji synové byli usmrceni. Zasáhli to místo dvakrát."

Poloha nemocnice je známá všem stranám konfliktu a je označena znakem Červeného kříže, poznamenal v pátek MVČK. Polní nemocnice s kapacitou 60 lůžek byla otevřena v polovině května, aby poskytovala urgentní operace, porodnickou, pediatrickou a ambulantní péči, uvádí se v tehdejší tiskové zprávě, na níž jsou vidět bílé stany pokrývající plochu o velikosti fotbalového hřiště.

Izrael pokračuje v invazi do Rafáhu, kam se před boji jinde uchýlil více než milion Palestinců. Většina z nich již z města uprchla, ale podle OSN není v Gaze žádné místo bezpečné a humanitární podmínky jsou zoufalé, protože rodiny se ukrývají ve stanech a stísněných bytech bez dostatečného množství potravin, vody a zdravotnického materiálu.

Jinde týmy civilní obrany v severní části pásma Gazy nalezly těla pěti lidí, kteří byli zabiti při leteckém útoku, jenž zasáhl dva byty ve městě Gaza, a několik dalších bylo zraněno. Letecký útok dříve v pátek zasáhl městskou garáž ve městě a zabil pět lidí.

Fadel Naeem, primář ortopedie v nemocnici al-Ahli, uvedl, že v pátek tam byla přivezena těla 30 lidí, a označil to za "těžký a brutální den ve městě Gaza".

Mezitím izraelská armáda v pátek oznámila, že v boji v centrální části Gazy byli zabiti dva vojáci. O okolnostech smrti obou dvacetiletých mužů nebyly podány žádné informace. Další tři izraelští vojáci byli těžce zraněni, uvedla armáda.

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy, které ve svých počtech nerozlišuje mezi bojovníky a civilisty, zabily izraelské pozemní ofenzívy a bombardování v Gaze více než 37 400 lidí.

Izrael zahájil válku po útoku Hamásu ze 7. října, při kterém bojovníci vtrhli do jižního Izraele, zabili asi 1 200 lidí - většinou civilistů - a asi 250 jich unesli.

Podrobnosti v angličině ZDE

0
Vytisknout
2765

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024