Noam Chomsky propuštěn z nemocnice v Brazílii

21. 6. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Chomsky byl hospitalizován v São Paulu poté, co loni v červnu utrpěl mrtvici, která mu způsobila potíže s řečí a postihla pravou stranu těla. Jeho manželka Valeria Chomsky, která je Brazilka, ho do São Paula odvezla sanitním letadlem se dvěma zdravotními sestrami. Záznam nemocnice byl zveřejněn poté, co se informace o údajné smrti intelektuála objevila v digitálních médiích a na sociálních sítích. "Je to nepravdivé. Je v pořádku," napsala Valeria Chomská v reakci na e-mail agentury AFP. Manželé žijí v tomto městě od roku 2015. Nemocniční středisko ve zprávě podepsané kardiologem neupřesnilo, jakou léčbu by měl 95letý intelektuál a aktivista podstoupit.

 

Chomsky, považovaný za zakladatele moderní lingvistiky, ve svém díle Syntaktické struktury (1957) uvedl, že jazyk je vrozená schopnost a že v lidském mozku je zapsána "generativní gramatika", soubor univerzálních jazykových pravidel. Ústřední postavou 20. a 21. století se však stal především díky své roli angažovaného intelektuála, který radikálně kritizoval zahraniční politiku USA a Izraele i média. Tento odpůrce války ve Vietnamu a americké invaze do Iráku se také sblížil s latinskoamerickými levicovými vůdci, jako byli Fidel Castro, Hugo Chávez a prezident Luiz Inácio "Lula" da Silva.

Chomsky navštívil Lulu v roce 2018 ve vězení v Curitibě, kde si prezident odpykával 18 měsíců z trestu za korupci, který byl později zrušen Federálním nejvyšším soudem. Chomsky byl dlouhá léta členem Massachusettského technologického institutu (MIT) a v současnosti je emeritním profesorem lingvistiky na Arizonské univerzitě.

Fámy o jeho smrti se objevily kvůli jeho neúčasti v debatě o zbabělých útocích Izraele na Gazu. Chomsky je známý tím, že se vyjadřuje ke všem důležitým otázkám současnosti a jeho obhajoba palestinského lidu je dobře známá a dlouhodobá. Chomsky je židovského původu a je uznávaným analytikem mezinárodní politiky. 

Brazilský novinář Jamil Chade byl před několika týdny pozván Chomského manželkou, aby ho navštívil v nemocnici, a uvedl, že filozof zvedl levou ruku, když viděl v televizi na svém pokoji záběry z Gazy, jako gesto nářku a vzpoury. 

Poslední rozhovor, který Chomsky poskytl předtím, než v důsledku mrtvice ztratil řeč, byl pro Chadeho. V něm při analýze pokusu o státní převrat ze strany bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara filosof řekl: 

"Mnozí z dělnické třídy a nejchudších jsou informováni prostřednictvím aplikace WhatsApp a sociálních sítí. Noviny nečtou. A to má obrovský dopad, jak na volby v Brazílii v roce 2018, tak i nyní. Je to velmi obtížné. Jednou z cest vpřed je udělat to, co udělala dělnická třída, když se organizovala na Západě. Odbory nebojovaly jen za mzdy. Byly to vzdělávací instituce. Dělníci, kteří rozvíjeli svou politiku. To vedlo k New Dealu, prvnímu sociálnědemokratickému úspěchu 20. století. To je způsob, jak se vypořádat s fake news, organizacemi, které rozvíjejí své vzdělávací a kulturní programy, které překonávají účinek fake news. Což je ve skutečnosti druh třídního boje, který se snaží neutralizovat a atomizovat chudé a pracující. Překonat jej znamená vstoupit do třídní války, rozpoznat, co je zač, organizovat se a jednat zdola. Jedním z neúspěchů Lulovy vlády v jejích prvních dvou funkčních obdobích bylo, že neorganizovala lidová hnutí. Nebyla prováděna v takovém rozsahu, v jakém mohla být a mohla zabránit tomu, co se stalo později."

Pokud jde o situaci týkající se ruské války proti Ukrajině, Chomsky hájil údajně neutrální postoj současného brazilského prezidenta Luly, který trvá na tom, aby obě strany tohoto konfliktu byly postaveny do rovného postavení, přičemž ignoruje zásadní skutečnost, že to byl Kreml, kdo zaútočil na Kyjev, zatímco Ukrajinci se pouze brání. 

Chomsky řekl: "Lula zaujímá stejný postoj jako většina světa. Existuje propaganda, kterou slyšíme na Západě. Ale svět není jen USA a západní Evropa. Globální Jih se kampaně neúčastní. Sankce (proti Rusku) nepřijímá 90 % zemí světa. Země jako Indie a Indonésie odmítají následovat USA. A nezapomeňte, že postoj USA je takový, že válka musí pokračovat, aby Rusko silně oslabila. Vidíme, že lidé hladoví, což zvyšuje riziko jaderné války. Ale taková je politika. Byla snaha vyjednávat. Ale zablokovali i Američané a Britové. Ještě v březnu (2022) jel Boris Johnson do Kyjeva a řekl, že USA a Velká Británie si to nepřejí. A jednání zkrachovala. Ale tisk o tom nepíše. Mluví jen o zbraních, které mají být poslány."

A dodal: "Pokud Lula zaujímá tento postoj, není ojedinělý. Velká část světa, a dokonce i části elit v USA, ukazují směrem, který se příliš neliší od toho, co říká Lula. Že je třeba usilovat o politické a diplomatické řešení. Turecko zaujalo konstruktivní postoj. Přiblížilo se k dohodě s Íránem. Takže by k tomu mohlo dojít. Je to nejpravděpodobnější cesta k dohodě. Rusové a Ukrajinci mají nesmiřitelné postoje. Jednání to nemusí brát jako pevný bod a může dosáhnout počátečních dohod. Musí však existovat zájem, a to ze strany USA, Spojeného království a západní Evropy." 

0
Vytisknout
2690

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024