Ruská centrální banka se po dolaru a euru chystá zastavit také obchodování s jüanem

21. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruský devizový trh, který je již zbaven obchodování s dolarem a eurem, může zůstat bez posledního velkého "živého" segmentu - transakcí s čínským jüanem.

Čínské banky, na kterých závisí obchodování s jüany, pravděpodobně začnou postupně omezovat spolupráci s Národním clearingovým centrem (NCC), dceřinou společností Moskevské burzy, kde jsou všechny transakce registrovány.

Může se tak stát pod tlakem Spojených států, které burzu NCC i Národní depozitář vypořádání zařadily na černou listinu, čímž v Moskvě končí éra volného obchodování s hlavními světovými měnami, která trvala více než 30 let.

S největší pravděpodobností budou čínské banky i nadále dodávat ruské ekonomice jüany, aby zaplatily dovoz z Číny, říká zdroj Bloombergu. Ale bez jejich účasti na transakcích na úrovni NCC se obchodování na burze v čínské měně zastaví.

Před sankcemi proti burze tvořil jüan 54 % celkového obratu devizového trhu a téměř 40 % mimoburzovního trhu. V čínské měně bylo podle centrální banky na začátku roku zaplaceno 40 % ruského vývozu a 38 % dovozu. Po pozastavení obchodování s dolarem a eurem se "směnný kurz jüanu/rublu stane měřítkem pro účastníky trhu," slíbila centrální banka 13. června.

Hned první den sankcí však dceřiné společnosti velkých čínských bank v Rusku zastavily provoz, zastavily platby v dolarech a eurech. Ve stejnou dobu se na burze začal obchodovat hongkongský dolar, což znamená, že v obchodním řetězci byly organizace, které po uvalení sankcí mohly přehodnotit svůj vztah k burze a jejím divizím, říká Dmitrij Lesnov, vedoucí oddělení rozvoje zákaznických služeb společnosti FG Finam.

Zatím není jasné, zda čínské banky budou i nadále sloužit NCC, ale "spíše ne než ano", řekl Sergej Romančuk, bývalý místopředseda burzovní rady Moskevské burzy. Možnost, kdy se v jüanu nebude obchodovat na burze, je také docela možná, shodují se Valentina Savenkova, projektová manažerka společnosti Veles Capital, a Oleg Abelev, vedoucí analytického oddělení společnosti Ricom Trust.

Podle Abeleva by poté, co moskevská burza spadne pod sankce, měly převzít klíčovou roli malé čínské banky, které však již dostaly tvrdé varování od Spojených států. Malé úvěrové instituce z Číny mohou být odříznuty od transakcí v dolarech, pokud poruší sankce proti Rusku, uvedla minulý týden americká ministryně financí Janet Yellen.

Účastníci ruského trhu se již obávají, že "čínský obchod bude také brzy uzavřen, to znamená, že obchodování s jüanem na moskevské burze může být zastaveno," říká profesor HSE Jevgenij Kogan. Svědčí o tom podle něj prudký pád jüanu vůči rublu, který začal krátce po uvalení sankcí. Při obchodování ve středu 19. června jüan poprvé za více než rok klesl pod hranici 11 rublů a za týden ztratil 1,3 rublu, tedy více než 10 %.

Pokud se obchodování s jüanem zastaví, nestane se z toho "nějaký zvláštní problém", ujišťuje Savenkova. Centrální banka bude muset při tvorbě směnného kurzu při mimoburzovním obchodování uplatňovat stejný princip převodu jako na dolar, zdůrazňuje: "Schéma bylo vyvinuto, infrastruktura je připravena."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3596

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024