"Nikdy to nebylo tak zlé." Dostupnost bydlení pro Rusy spadla na několikaleté minimum

21. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Dostupnost bydlení v Rusku se navzdory zvýhodněným hypotékám v zemi od roku 2020 nezvýšila, ale naopak klesla na nejnižší hodnoty za posledních deset let, řekl na konferenci Domclick Digital Day Michail Matovnikov, šéf Centra finanční analýzy Sberbank.

Počet metrů čtverečních, které si příjemce mediánového platu v Rusku může koupit pomocí hypotéky, se podle něj od roku 2020 snížil o 6 metrů čtverečních na primárním trhu a o 9 metrů čtverečních na sekundárním trhu a nyní činí 25,8 metrů čtverečních. "Nikdy to nebylo tak špatné z hlediska toho, co si normální člověk může dovolit koupit, když vezmeme v úvahu hypotéku a všechny dotace."

Odborník poznamenává, že v některých obdobích došlo ke zvýšení dostupnosti, ale obecně toto číslo klesá. To je způsobeno růstem cen bydlení, zejména na primárním trhu, vysvětlil Matovnikov: "Na primárním trhu byly všechny výhody nízkých sazeb a vyšších mezd pohlceny rostoucími cenami, na sekundárním trhu měla dopad úroveň sazeb." Dodal, že pokles dostupnosti bydlení nutí lidi pořizovat si menší byty.

Od ledna 2020 do května 2024 se ceny bydlení na sekundárním trhu v Rusku zvýšily v průměru o 77 %, u novostaveb o 111 % a platy za stejné období vzrostly v průměru o 71 %, uvedl Matovnikov s odkazem na výsledky studie Institutu městské ekonomiky. "Primární systém se odtrhl takovým způsobem, že situace, kdy platy udělají 30 % skok, je nepravděpodobná," říká šéf Centra pro finanční analytiku Sberbank a zároveň poznamenává, že "rychlý růst mezd pomalu dohání sekundární trh". Přesto byla dostupnost bydlení v Ruské federaci na začátku letošního roku na nižší úrovni než před rozšířením programů se státní podporou, uvádí Matovnikov.

"Zvýhodněné hypotéky fungují, pokud tempo růstu příjmů domácností převyšuje tempo růstu hodnoty nemovitostí," vysvětluje Irina Nosova, vrchní ředitelka Skupiny pro hodnocení finančních institucí v ACRA. V Rusku se "stal přesný opak", v důsledku čehož se developeři "ukázali být ve větším plusu", což je patrné na jejich ziskovosti, dodala.

Šéf výboru Státní dumy pro výstavbu, bydlení a veřejné služby Sergej Pachomov označuje za důvod růstu cen nemovitostí v Rusku zvýhodněné hypotéky, které podle něj pomohly spíše investorům.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2115

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024