Izraelci přivázali zraněného Palestince na kapotu svého džípu jako lidský štít

23. 6. 2024

čas čtení 6 minut

Dítě v Gaze:


Izraelské jednotky přivázaly zraněného Palestince Mudžáhida Azmího k vojenskému vozidlu během zásahu v okupovaném městě Dženin na Západním břehu Jordánu, uvedla v neděli izraelská armáda a přiznala, že vojáci porušili operační postupy

Záběry z incidentu, k němuž došlo v sobotu, se staly virálními a ukazují Azmiho, obyvatele Jeninu, připoutaného vodorovně ke kapotě vojenského džípu, který projíždí úzkou uličkou.

Armáda uvedla, že Palestinec byl zraněn během "protiteroristické operace" zahájené za účelem zadržení hledaných podezřelých osob.

Během přestřelky mezi vojáky a militanty byl jeden z podezřelých zraněn a zadržen, uvedla armáda v prohlášení.

Azmiho rodina sdělila tiskové agentuře Reuters, že byl zraněn při izraelském zásahu. Když rodina požádala o sanitku, vojáci Azmiho odvezli, připoutali ho na kapotu svého čtyřkolového vozu a odjeli.

V prohlášení armády se dodává: "V rozporu s rozkazy a standardními operačními postupy byl podezřelý odvezen ozbrojenými silami, když byl přivázán na střeše vozidla."

"Chování sil na videozáznamu incidentu neodpovídá hodnotám IDF [armády]," dodalo. "Incident bude prošetřen a bude s ním odpovídajícím způsobem naloženo." V prohlášení se rovněž uvádí, že zraněný muž byl předán k ošetření palestinskému Červenému půlměsíci.


Nejvyšší diplomat EU odsoudil ostřelování kanceláře Červeného kříže v Gaze

 

Šéf zahraničních věcí EU vyzval k nezávislému vyšetřování ostřelování, které poškodilo kancelář Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) v Gaze.

Josep Borrell ve svém příspěvku na Twitteru uvedl, že EU ostřelování, které si vyžádalo "desítky obětí", odsoudila.

MVČK v sobotu oznámil, že střely těžkého kalibru "dopadly do vzdálenosti několika metrů" od jeho kanceláře a obydlí a zabily nejméně 25 lidí.

"Je třeba provést nezávislé vyšetřování a odpovědné osoby musí být pohnány k odpovědnosti," uvedl pan Borrell.

"MVČK musí mít možnost bezpečně plnit všechny své povinnosti vyplývající z Ženevských úmluv," dodal.

Kuba se připojila k jihoafrickému případu "genocidy" proti Izraeli

Kuba oznámila, že se připojí k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z páchání genocidy na Palestincích v Gaze.

Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že cílem tohoto kroku je "zastavit zvěrstva páchaná na palestinském lidu v důsledku nepřiměřeného a nerozlišujícího použití síly ze strany Izraele".

Jihoafrická republika podala v prosinci loňského roku žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) s tím, že Izrael porušuje úmluvu OSN o genocidě.

Izrael označil žalobu za "opovrženíhodné a pohrdavé zneužití" soudu.

V květnu MTS v reakci na naléhavou žádost Jihoafrické republiky nařídil Izraeli zastavit vojenskou ofenzívu ve městě Rafáh na jihu Gazy.


Izraelská vojenská letadla zaútočila na pozorovací stanoviště Hizballáhu v Libanonu, uvádejí IDF

Izraelská armáda sděluje, že v sobotu večer zaútočila na bojovníky a budovy Hizballáhu.

Uvedla, že izraelská vojenská letadla zasáhla pozorovací stanoviště Hizballáhu v oblasti Kfar Kila v jižním Libanonu. Izraelské síly rovněž zaútočily na bojovníky Hizballáhu v oblasti Taiba.

Nejnovější útoky přišly v době, kdy generální tajemník OSN António Guterres varoval, že "svět si nemůže dovolit, aby se z Libanonu stala další Gaza".

Tisíce lidí se shromáždily v Tel Avivu u příležitosti 20. narozenin rukojmího Naamy Levyho.
Protestující vyzývali k novým volbám a k okamžitému zastavení palby ve válce s palestinskou militantní skupinou Hamás a k tomu, aby vláda přivedla rukojmí domů. Mezi rodinami byli i rodiče Naamy Levyové, izraelské vojačky, která oslavila 20. narozeniny v zajetí a která je od 7. října držena jako rukojmí v Gaze.

Dron poškodil obchodní loď 120 km západně od jemenského města Hodeidah, informovala britská námořní obchodní služba (UK MTO). Dodala, že loď míří do svého dalšího přístavu a "všichni členové posádky jsou hlášeni v bezpečí". Nejnovější útok přišel poté, co jemenští Hútíové prohlásili, že zasáhli obchodní plavidlo přímo balistickou raketou poté, co využilo izraelský přístav.

Při izraelských leteckých útocích na dvě hustě obydlené lokality v Gaze zahynuly desítky Palestinců. Podle prvních zpráv izraelských médií bylo cílem bombardování zavraždění velmi vysokého velitele Hamásu. V souvislosti s prvními zprávami o desítkách obětí, z nichž některé jsou stále pohřbeny pod sutinami, Izraelské obranné síly ve svém prohlášení uvedly, že zasáhly "místa vojenské infrastruktury" Hamásu.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) uvedl, že při ostřelování, které poškodilo jeho kancelář v Gaze, obklopenou stovkami vysídlených Palestinců žijících v provizorních stanech, zahynulo 25 lidí. Ministerstvo zdravotnictví na území ovládaném Hamásem rovněž uvedlo, že při ostřelování, z něhož viní Izrael, bylo zraněno 50 osob. Al-Mawasi bylo Izraelem označeno jako humanitární "bezpečná zóna" a tisíce lidí tam uprchly po izraelském útoku na jižní město Rafah. Izraelská armáda uvedla, že tato epizoda se prověřuje, ale že "nic nenasvědčuje tomu, že by IDF provedly úder" uvnitř bezpečné zóny.

Washington ujistil Tel Aviv, že bude mít jeho plnou podporu, pokud vypukne plnohodnotná válka s Hizballáhem. Toto ujištění přišlo poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu začátkem tohoto týdne veřejně obvinil USA, že jeho zemi zadržují zbraně a munici, a to uprostřed napjatých vzájemných rozhovorů mezi izraelskými a americkými představiteli. Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem roste po měsících zintenzivnění přeshraničních útoků v jižním Libanonu a severním Izraeli.

Podrobnosti  v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2792

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2024