Rumunský senátor kritizoval Británii kvůli protirumunskému šovinismu

14. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Senátor Crin Antonescu zdůraznil, že Rumuni přinášejí Británii obrovský prospěch

Vysocí rumunští politikové vyjádřili znepokojení místopředsedovi britské vlády Nicku Cleggovi ohledně rostoucí nenávisti v Británii vůči Rumunům, vzhledem k tomu, že od ledna 2014 jim Evropská unie dovolí pracovat ve všech zemích EU.

Crin Antonescu, předseda rumunského Senátu, naléhal ve čtvrtek na schůzce s Cleggem, aby vystupoval proti britským populistům útočícím na přistěhovalce a zavedl opatření proti diskriminaci Rumunů, kteří už žijí v Británii.

"Většina 100 000 Rumunů, žijících ve Velké Británii, sem přijela pracovat," řekl Antonesku. "Osmdesát pět procent Rumunů, nejvyšší procento z jakékoliv národnosti, má zaměstnání na plný úvazek. Většina těchto Rumunů je mladších 35 let. Téměř 40 procent z nich má univerzitní titul. V britském zdravotnictví pracuje více než 4000 rumunských lékařů a zdravotních sester," řekl Antonescu.

"Tito lidé nejsou zločinci ani paraziti, což z nich dělá Faraage a jeho stoupenci z extremně pravicové strany UKIP. Dokáží si na sebe vydělat a přispívají podstatnou měrou britské společnosti," řekl Antonescu, který bude kandidovat za sociální demokraty příští rok na rumunského prezidenta.

Někteří britští konzervativci tvrdí, že do Británie přijede koncem roku 2013 až 350 000 - 450 000 Rumunů a Bulharů. Nigel Farage z UKIPU tvrdí, že jich bude až 750 000. Ze studie National Institute of Economic and Social Research však vyplývá, že je velmi nepravědpodobné, že se Británie stane cílem pro Rumuny a Bulhary. Rumuni daleko pravděpodobněji pojedou do Itálie a do Španělska, kde už pracuje 1,7 milionů Rumunů.

Ze zprávy, zveřejněné ve čtvrtek, vyplývá, že přistěhovalectví do nejvýznamnějších světových ekonomik má zanedbatelný dopad na veřejné finance. Cizinci totiž přispívají do daňového systému země, do níž se přistěhovali, na daních tolik, kolik se jim vyplácí na sociálních dávkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5419

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013