Odhalení Edwarda Snowdena o americkém špehování občanů poškodilo Obamovu vládu

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek zveřejnil deník Guardian výsledky průzkumu veřejného mínění, týkající se skandálu ohledně špehování amerických občanů agenturou NSA, které v pondělí a v úterý provedla americká organizace Public Policy Polling. Veřejnost na odhalení reaguje záporně - a to poškozuje prezidenta Obamu.

50 procent Američanů je přesvědčeno, že NSA by neměla shromažďovat telefonní či internetové záznamy. 44 procent Američanů zastává názor, že by to dělat měla. Tyto výsledku se shodují s průzkumy veřejného mínění provedené televizí CBS, televizí Fox News a organizací YouGov. Podle nich souhlasí se sbíráním telefonních metadat, aby se omezila pravědpodobnost teroristického útoku, pouze 38, 38 a 35 procent Američanů. Podle průzkumu firmy Gallup souhlasí s monitorováním telefonů a internetu pouze 37 procent Američanů.

Naopak z průzkumu společnosti Pew Research a listu Washington Post vyplynulo, že se sledováním souhlasí 56 procent Američanů. Otázka však obsahovala ujištění, že vláda jedná na základě "soudního příkazu".

Z jiných průzkumů vyplývá, že klesá Obamova popularita, přestože se hospodářská situace zlepšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013