V Istanbulu dochází k potyčkám mezi demonstranty a policií

16. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Policie používá slzného plynu proti demonstrantům, kteří se snaží vstoupit na Taksimské náměstí, premiér Erdoğan uspořádal demonstraci stoupenců v jiné části města

Život v Istanbulu se v neděli zastavil: pořádková policie uzavřela kordony ulice a používá proti demonstrantům v centru města slzný plyn. Premiér Recep Tayyip Erdoğan uspořádal na pobřeží demonstraci statisíců stoupenců.

Asi 24 hodin poté, co turecká vláda použila brutální síly k likvidaci centrum protivládních demonstrací na Taksimském náměstí, se Erdoğan vzdal jakýcholiv pokusů o dohodu s demonstranty. Na demonstraci svých stoupenců ze své Strany pro spravedlnost a rozvoj zdůraznil, že "Taksim není Turecko".

Demonstranti chtěli na Taksimském náměstí zorganizovat demonstraci milionu lidí, ale celá oblast byla uzavřena policejními kordony. Uzavřeny byly také části dálnice kolem Istanbulu, aby se demonstranti nedostali do centra města. Naopak na provládní demonstraci byli účastníci svezeni autobusy.

O jedné hrůze bez konce

16. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

V podstatě každý rok od svého sestavení čelila vláda Petra Nečase nějaké krizi -- a čekalo se, tu méně, tu více, že padne. Nepadla, ani když jeden z jejích partnerů -- Věci veřejné -- odešel do opozice. Kus Věcí veřejných se přelakoval na nikým nevolenou platformu LIDEM - a vládlo se dál.

BBC hledá silný korupční příběh z ČR

16. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

BBC hledá silný osobní příběh z České republiky o korupci a o úplatkářství. Chce ho natočit ve dnech 24.-27.6. Kdo má zájem ventilovat korupční příběh, spojte se na facebooku s Robem Cameronem z Českého rozhlasu ZDE, anebo napište redakci Britských listů.

Jak se v blázinci nezbláznit

16. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

"Víte, já jsem zvědav, jestli teď tyhle masivní odposlechy a sledování budou mít ministři této vlády, jejich náměstci, a pokud ano, tak já tvrdím, že za pár měsíců bude kabinet zasedat v cele vedle mě."

David Rath, Sněmovna, 5. 6. 2012

"Na to dobro, co jste vykonali, jste zde zasedali již příliš dlouho. Odejděte, říkám vám, a skoncujme to. Ve jménu Božím, jděte!"

Oliver Cromwell

"A teď (Pepku) vyskoč!"

strážmistr Flanderka

"Někdy si vážně připadám jako v cvokhausu", je věta, kterou v poslední době slýchávám stále častěji. A to je dobře. Moc dobře. Protože uvědomit si, kde se nacházím, je znamení, že základní instinkty jakžtakž fungují a rozum ještě úplně nezabloudil v obecném chaosu prostoupeném mediální mlhou, matoucí jako vše, co se v takovém blázinci nachází.

Jsou zákony, schválené lobbisty, platné?

16. 6. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Pokud by se prokázalo u nezávislého soudu, že poslanci byli uplaceni, a tak byly schváleny zákony, které by jinak schváleny nebyly, platily by tyto zákony?

A pokud by se šlo zpětně do minulosti posledních dvaceti let, kdy se schválilo kde co za různé prebendy a výhody, bude platit vůbec nějaký novodobý zákon?

My přeci víme, že spousta zákonů byla ušita na míru kmotrům a lobistům, ale kdo s tím co udělá?

Tím, že se odsoudí chování, které vedlo ke schválení zákonů, ještě není vyhráno.

Další garnituru korupčníků nahradí jiná a jede se dál

16. 6. 2013 / Ladislav Štítkovec

čas čtení 7 minut

Pokolikáté už se utvrzujeme v tom, že platí zlaté pravidlo: "Všechna moc korumpuje, a absolutní moc korumpuje absolutně"(Acton).

Současná "protikorupční" Nečasova vláda nám znovu (pokolikáté už?) předvedla, jak funguje jejich demokracie. Nemá smysl znovu a znovu vyjmenovávat kauzy, ve kterých figurují zástupci koaličních stran. (Samozřejmě tím nelze zastírat, že v jiných parlamentních stranách je to jiné).

Pojetí demokracie vládní garnitury, v současnosti prezentované kauzou Nagyová a spol. (zdá se, že stále platí i "cherchez la femme"), nám ale ukazuje velmi nebezpečné jevy, které samotnou demokracii ohrožují.

Nečas to má zřejmě spočítané. Volby ale nebudou

16. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Situace Petra Nečase se po obvinění jeho nejbližší spolupracovnice stává dále neudržitelnou. Proti svým stranickým protivníkům dodnedávna obstál právě jen díky Nagyové a jí zprostředkovaným vazbám na kmotra Rittiga; obojí je teď pryč. Nečasův pád je tedy jen otázkou času, jakkoliv agresívně se premiér na veřejnosti vyjadřuje. Politiváníhodný slaboch závislý na moci, původně jen marketingové lákadlo na voliče a "čistá tvář" průměrného dobráckého ňoumy, spoléhající na všestrannou péči dominy, se o sebe politicky nepostará.

Ale pokud se někdo domnívá, že nyní přijdou na řadu předčasné volby a vláda levice, může být velmi nemile překvapen, jak je k takovému scénáři daleko.

Ode zdi ke zdi. Vládní krize jako krize české demokracie

15. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 10 minut

Výroky premiéra České republiky budí závažné pochybnosti o tom, jestli je Česká republika opravdu demokratická země, tj. jestli v ní vládnou lidé, kteří jsou opravdu demokraté,nebo spíše političtí podnikatelé, kteří nás voliče potřebují (zatím) jen k tomu, aby mohli se svým politickým mandátem úspěšně podnikat.

V posledních více než dvaceti letech a v posledních pěti letech se stále větší intenzitou jsme svědky absolutního odcizení mezi reprezentanty lidu (politiky) a voliči. Zdá se, že řada českých politiků žije dnes v jakési "bublině", která je tím větší, čím vyšší a důležitější funkci konkrétní politik vykonává. Tato vláda je flagrantní ukázkou ztráty soudnosti a arogance moci, která nemá a nechce vzít najevo svojí základní, elementární odpovědnost k politickému systému České republiky a k občanům České republiky. Jsou v ní lidé, kteří nemají ani potuchy o tom, jak funguje společnost a jaký je vlastně smysl slova demokracie. Svým chováním budí naopak dojem, že udržení se u moci je cílem samo o sobě. Tomuto cíli jsou ochotni podřídit všechno - osud celé země i svoji osobní čest a integritu a v neposlední řadě kredibilitu politického systému (nebo to, co z ní zbylo). Moc (a z ní plynoucí výhody a závazky) je základním, přímo elementárním cílem, který už nemá žádný reflexivní vztah k voličům a veřejnému zájmu. V minulosti se vláda hájila tím, že "musí dokončit reformy", které prosazovala často nestandardními prostředky. Dnes už ani o tom nemluví. Dnes už prostě mluví jenom o tom, že neodejde. A nutno dodat, že v případě ODS, Petr Nečas riskuje (nebo spíš obětuje) i politickou budoucnost svojí strany.

Korupce, nebo ne? Bárta versus Nečas

15. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Politolog Josef Mlejnek upozorňuje, že pro posouzení charakteru obvinění exposlanců ODS může mít nakonec klíčový význam loňské osvobození Víta Bárty. Ten si, jak známo, uplácel vlastní poslance "bezúročnými půjčkami", aby si zajistil jejich loajalitu před hlasováním o zákoně, jenž upravil zdanění poslaneckých náhrad. Bárta byl obviněn z korupce, nicméně odvolací soud jej na základě argumentace soudkyně Löffelmannové osvobodil - to, co Bárta udělal, podle ní nepředstavovalo trestný čin.

Vzhledem k tomu, že v kauze Bárta předávání hotovosti za hlasování nebylo shledáno trestným činem, bude velmi zajímavé sledovat, zda nepředání žádné hotovosti za nehlasování v kauzách exposlaneckých "rebelů" ODS nějaký soud naopak za trestný čin označí.

V íránských volbách zvítězil reformní duchovní

15. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Hassan Rouhani, duchovní, kterého podporují reformisté, zvítězil v prezidentských volbách v Íránu. Získal těsně nad 50 procent hlasů, a druhé kolo voleb se tedy nebude konat. Volební účast mezi 50 miliony Íránci, kteří mají právo volit, byla podle odhadů 72,2 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ANALÝZA

Krtečci tak trochu jinak aneb kdo je tady žrádlo pro psy

15. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

Řekněme si narovinu, že stejně jako v případě "falešného asistenta", "kaprů", "střílecí tužky", "milionů v krabici od bot", "mrtvé kočky" či "sedmičky bílého", "složené Vietnamky" tak i v případě "krtečků a žrádla pro psy" mne zaráží několik málo detailů: naprosto fantaskní scénáře i rekvizity a brilantní operační provedení, představitelné pouze v detektivkách z padesátých let a účelové chování policie i státních zastupitelství. Buď v extrémní prospěch pachatelů (Janouškovi nezabavili ani řidičský průkaz, natož aby ho zadrželi a podrobili nucenému odběru krve; Lukáš Kohout byl odsouzen ke 2 rokům vězení s podmínečným odkladem na pět let, aniž musel zaplatit celou škodu), nebo v extrémní neprospěch údajných pachatelů (Rath je ve vazbě tak dlouho, že mohu mít velmi oprávněné obavy z kvality podkladů, které byly známy policii v době vydání žádosti o jeho zadržení). A nakonec i "uklízecí" role soudů a některých advokátů (a advokátek - jako v případu "čuněte").

Katolická propaganda se svěcením krtečka v televizi není podle RRTV porušením vysílacího zákona

15. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nezjistila spáchání správního deliktu a neshledala důvody k zahájení správního řízení z moci úřední. To vyplývá z odpovědi Rady ze dne 13.6.2013 na stížnost č.j. 4923/2013, jí autorem zaslanou. Autor žádal formou stížnosti "o prověření, zda vysíláním mše k svátku katolické propagandy s použitím marketingu České televize bez informací o symbolice tohoto svátku a informování o této události ve zpravodajství ČT a v dalších informačních kanálech ČT (šířením dalšího multimediálního obsahu a doplňkových služeb), souhrnně nazývaných "veřejná služba v oblasti televizního vysílání" dle § 2 odst. 1 v návaznosti na § 3 zákona 483/1991 Sb.) mohlo dojít k porušení povinností dle § 31 odst. 2, 3 a 4 zákona 231/2001 Sb.

Nagyová v čele Nečasova kabinetu končí

15. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Premiér Petr Nečas v sobotu v reakci na uvalení vazby na šéfku jeho kabinetu uvedl, že Jana Nagyová nemůže dál pokračovat ve své funkci. Uvedl, že o údajném sledování své ženy a dalších lidí nevěděl, a že by zneužití tajné služby nikdy nepřipustil. Zároveň se omluvil všem, kterých se kauza dotkla.

Zdroj: ZDE

K tomu: Karel Dolejší, Nečas zřejmě o protiprávním sledování své manželky věděl. Měl by okamžitě rezignovat

Soud uvalil vazbu na Janu Nagyovou, Ondřeje Páleníka, Romana Bočka, Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a Jana Pohůnka

15. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle informací Práva soud uvalil vazbu na Romana Bočka, někdejšího náměstka na ministerstvech dopravy a zemědělství a nynějšího člena představenstva Českých drah.

Později bylo oznámeno, že další vazba byla uvalena na nejbližší spolupracovnici premiéra Nečase Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka, jeho podřízeného Jana Pohůnka, exministra zemědělství a bývalého Bočkova šéfa Ivana Fuksu a také na bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Šéfa vojenského zpravodajství Milana Kovandu naopak soud propustil, i když jeho trestní stíhání pokračuje. Kovanda bude stíhán na svobodu.

Podrobnosti ZDE

Facebook a Microsoft zveřejnily údaje o špehování svých zákazníků americkou vládou

15. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Facebook uvádí, že obdržel v druhé polovině roku 2012 téměř 10 000 požadavků od americké vlády o uživatelská data

Firmy Facebook a Microsoft uzavřely dohodu s americkou vládou, podle níž smějí zveřejnit omezené množství informací o počtu požadavků o uživatelská data, které od americké vlády dostávají. Facebook uvedl, že v druhé polovině roku 2012 obdržel od americké vlády mezi 9000 - 10 000 požadavků o uživatelská data. Týkala se asi 18 000 - 19 000 uživatelských účtů na Facebooku.

Většinou šlo o požadavky od policie. Facebook nesmí zveřejnit informaci, kolik tajných požadavků o data bylo vydáno podle Zákona o zahraničních výzvědných informacích (FISA).

Microsoft uvádí, že v druhé polovině roku 2012 obdržel od americké vlády asi 31 000 požadavků o uživatelská data jeho zákazníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

28888

Ruský supemarket

16. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Po historkách o sovětské bídě mě stále fascinují dnešní ruské supermarkety. Pozdrav z Petrohradu posílá šéfredaktor.

Britský premiér "zruší utajování daňových poměrů"

15. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie podle britského konzervativního premiéra Davida Camerona zcela zruší jakoukoliv možnost utajování daňových poměrů tím, že zavede nový centrální rejstřík, který zajistí, že budou muset být všichni dosud utajovaní majitelé formálních firem, registrovaných pro daňové účely v zahraničí, být prozrazeni daňovým úřadům. Britský premiér požádá politiky během nadcházejícího jednání summitu G8 v severním Irsku, včetně Baracka Obamy a Angely Merkelové, aby přijali nový systém daňových zásad.

Jakobíni na scéně

15. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Současně s aférou ohledně zneužití armádní zpravodajské služby, která promícháním soukromých hormonálních problémů občana Nečase s bezpečnostními strukturami bezprecedentním způsobem ohrozila bezpečnost státu a sama o sobě představuje více než dostatečný důvod k okamžité rezignaci Nečase premiéra, se při probíhajícím vyšetřování ozývají i další tóny, v konečném důsledku do budoucna ještě znepokojivější. Obvinění právě a jen někdejších "rebelů" ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy z korupce a "porušení poslaneckého mandátu" představuje s ohledem na poměry v české politice běžné vrchol moralistního pokrytectví a současně též nebezpečný pokus o setření hranice mezi právem a morálkou.

PALERMO V PRAZE:

Je hrozba vydírání přijatelnou omluvou pro trestný čin?

15. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zdůvodnění Karla Dolejšího, že tři rebelští poslanci z ODS loni na podzim korupční výhody přijmout museli, protože by jinak byli mafií v ODS potrestáni, mi přijde poněkud podivné. Nemyslím, že se vydírání dá použít u soudu jako výmluva, proč obžalovaný musel spáchat případný trestný čin. Zkusme si to ověřit na možná extremním případu: Řekněme, že by se vrah u soudu v Palermu hájil, že zavraždit svou oběť musel, protože by jinak mafie zabila jeho. Myslíte si skutečně, že by to soudce přijal jako legitimní zdůvodnění vraždy, nebo třeba jen jako polehčující okolnost? Těžko.

Teprve soud samozřejmě určí, zda přijetí korupčních výhod třemi rebelujícími poslanci ODS bylo či nebylo trestným činem. Svým rozhodnutím mimochodem také nastaví parametry - zda bude i nadále v Česku korupce mezi politiky přijatelná, anebo ne.

Stoupenci a členové vládní koalice včetně Nečase argumentují, že přijetí korupčních výhod žádným trestným činem není, protože přece to je součástí každého normálního politického handlu. Tím trapně prokazují, že je pro ně, jak už na to před časem poukázal Jiří Pehe, politika jen nástrojem pro kupčení s politickým vlivem - což ovšem není demokracie.

I u některých komentátorů, jako například u Bakalova zaměstnance Jindřicha Šídla, v této věci existuje zmatení myslí. Tvrdí také, že politické handlování je přijatelné.

To je samozřejmě pravda, JENŽE NE VE VĚCECH OSOBNÍHO PROSPĚCHU! Úkolem poslance je prosazovat veřejný zájem tak, jak ho v rámci svého politického přesvědčení chápe. K prosazení cílů veřejného zájmu je samozřejmě možné uzavírat v parlamentě koaliční dohody ve smyslu "něco za něco". NIKOLIV VŠAK, PROBOHA, DOHODY, JEJICHŽ CÍLEM JE OSOBNÍ OBOHACENÍ!

Jan Čulík poněkud nechápe, že neargumentuji jako Jindřich Šídlo

15. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Přijde mi poněkud divné tvrdit, že obhajuji postup "rebelů" v ODS v polemice s článkem, ve kterém výslovně uvádím, že bych jim nepodal ruku a nesedl si s nimi ke stolu. Ještě vtipnější je srovnávat mě s Jindřichem Šídlem, který pateticky hovoří o konci politiky, pokud by se dál nesměly dělat podobné kšefty.

Samozřejmě neobhajuji žádný trestný čin exposlanců. Jsem přesvědčen, že se dopustili činu nemorálního, nikoliv však trestného. Pokus vydávat tato poslušná, pořádně skřípnutá kolečka v zavedené politické mašinérii za exemplární případy odporných zločinců vystavených na pranýř je mi cizí a považuji ho za vyloženě nespravedlivý. Pokud chcete zavřít je, prosím, pak zavřete rovnou celou současnou politickou třídu v České republice, která nedělá nic jiného než oni. Do jednoho. Koaliční politici jako opoziční.

Kriminalizací morálních poklesků se česká politika nespraví ani náhodou, stane se naopak uzavřenější, pokrytečtější a zákeřnější. Politické dohody se budou péct někde v hradních kuloárech pod dohledem vymahače dluhů Mynáře a navenek se bude prezentovat moralistní kýč jako za komunismu.

Neodlišování sféry morálky a práva, které předvádí Jan Čulík, je mi cizí.

Nečas zřejmě o protiprávním sledování své manželky věděl. Měl by okamžitě rezignovat

14. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Na s. 14 výše uvedeného obvinění čtyř osob ze zneužití pravomoci úřední osoby se hovoří o telefonátu mezi Janou Nagyovou a Petrem Nečasem z 11. března 2013, 21:38:08 h. Z něj vyplývá, že Petr Nečas prokazatelně musel vědět o protiprávním sledování své manželky Vojenským zpravodajstvím, které Nagyová zorganizovala.

Když pro nic jiného, tedy přinejmenším z tohoto důvodu - věděl, že Nagyová z čistě osobních důvodů v rozporu se zákonem úkoluje vojenskou rozvědku, a nic proti tomu nepodnikl - by měl premiér Petr Nečas okamžitě rezignovat.

- dne 11. 3. 2013, v hovoru s RNDr. Petrem Nečasem, Mgr. Jana Nagyová sděluje, že měla zásadní rozhovor s generálem, kterému dala "ty věci", aby to zjistil on, aby oni nepostávali někde s taxíkem.

Svět pana poslance Bendy odmítám sdílet

15. 6. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je zcela mimo moje schopnosti pochopit, jak může poslanec Benda, člověk s diplomem z právnické fakulty, tvrdit, že se v případě skandálu o zneužívání vojenské rozvědky zaměstnankyní Úřadu vlády jedná o jakési "banální sledování". Pan Benda, člověk, který strávil veškerý svůj produktivní věk v lavicích poslanecké sněmovny a podepsal se pod stovky zákonů, podle kterých se my musíme řídit, se domnívá, že důvodné podezření ze zneužití tak silného mocenského nástroje, jako je špionáž, úřednicí bez jakékoliv pravomoci k "řízení" vojenského zpravodajství, je banální. V jeho světě je toto podezření z vysloveně totalitárních praktik, v nichž ředitelé vojenské zpravodajské služby jedná podle instrukcí jakési privilegované, vlivné úřednice, něčím zcela bezvýznamným. Více ho trápí představa, že si policie dovolila zatknout vysoce postavené představitele rozvědky, protože to, v očích poslance Bendy, způsobí "mezinárodní ostudu".

K případu "Nečasovy chobotnice"

15. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nejdůležitější se mi v této chvíli na celém případu "Nečasovy chobotnice", jak podezření z kriminálních činů, která spojuje jméno paní Nagyové, nazývají Hospodářské noviny, jeví otázka, zda a nakolik dobře policie a státní zastupitelství dokážou definovat u soudu podstatu korupčního jednání, které se má údajně týkat pánů "rebelujících poslanců".

Někdo tvrdí, jako třeba J. Šídlo, že je to běžnou, legální součástí politiky, když místo úplatku třeba 1 milionu dostanete výnosnou trafiku třeba s milionem příjmu ročně, kde nemusíte prakticky nic dělat, takže za dva tři roky si přijdete na dva tři miliony. Já osobně si myslím, že o korupci rozhodně jde, zejména pokud dotyčný nemá žádné zvláštní předpoklady, proč by měl v zájmu státu (a státem je přede placen) takovou (a tak dobře placenou) funkci zastávat.

Jak Nečas manipuluje veřejností

15. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vyjádření generála Šedivého (bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR) v Událostech komentářích České televize ukazuje na to, jak premiér manipuluje s veřejností. Podle premiéra Policie ČR zatčením Páleníka a Kovandy porušila zájmy státu. Spíše se však zdá z vyjádření generála Šedivého, že zájmy státu porušil někdo, kdo tyto pány nezodpovědně jmenoval do funkcí ředitelů vojenského zpravodajství, kdežto Policie ČR se chová standardně.

Martin Veselovský: "Zajímá mě, jestli z vašeho pohledu někdo v uplynulých hodinách nebo dnech porušil bezpečnost nebo zájmy České republiky."

Generál Šedivý: "Já si myslím, že z tohoto pohledu to, co udělala Policie České republiky, to znamená ta akce k zatčení těchto dvou generálů, jednoho v záloze, že se nestalo nic, co by republiku tak významně poškodilo. Tady bylo už několik případů, kdy se genrálové stejným způsobem - já to řeknu zcela otevřeně - likvidovali ze svých pozic a nikdo se nad tím nepozastavil a najednou je to velký problém. Ten velký problém spočívá v tom, že takto mladí lidé, jako byl Páleník anebo generál Kovanda, byli z pozic velitelů (nerozumět) skupiny speciálních sil postaveni do rolí ředitelů vojenského zpravodajství bez jakýchkoli zkušeností, které takoví lidi potřebujou, když tak vysokou funkci a tak odpovědnou vykonávají."

Stopáž 34:30 a dál: ZDE

Moc pozdě a moc málo, ale přece neuvěřitelně

15. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

V trestním oznámení podaném Svazem pacientů ČR v září 2008, které poukazuje na porušení zákonů při privatizaci středočeských nemocnic, se uvádí jméno tehdejšího poslance Tluchoře a tehdejšího hejtmana Bendla a jména dalších aktérů v souvislosti s porušením zákonů, které vedlo ke ztrátě na majetku kraje převyšující miliardu korun. Na základě tohoto podání bylo vedeno vyšetřování a přes jeho zřejmou důvodnost bylo znovu a znovu odloženo. Jediným výsledkem se jeví to, že místo skutečných viníků je stále ve vazbě nový hejtman Rath, který byl nepohodlný, protože na tuto kauzu upozorňoval.

OBRAZ ČESKA V ZAHRANIČÍ:

Guardian: Český premiér pod tlakem, aby rezignoval, činitelé obžalováni z korupce

14. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Petr Nečas trvá na tom, že zůstane u moci, poté, co opozice pohrozila hlasováním o nedůvěře

Český premiér Petr Nečas se zoufale drží úřadu poté, co prokurátoři obvinili jeho osobní asistentku z toho, že je v centru zkorumpované sítě politického favoritismu a tajného špehování.

Čtvrteční policejní razie ve vládních úřadech signalizovala nejvýznamnější zásah proti korupci za poslední dvě desetiletí v zemi, která je prolezlá korupcí od té doby, kdy "sametová revoluce" svrhla r. 1989 komunismus.

Shromáždění za odstoupení premiéra Nečase

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva ProAlt

Vzhledem ke skandálnímu chování premiéra Nečase při "vysvětlování" událostí spojených se zásahem ÚOOZ na Úřadu vlády ČR, je potřeba, abychom dali veřejně najevo svůj nesouhlas. Musíme jasně říci, že takového premiéra nechceme.

Přijďte podpořit protest v úterý 18. června od 17 hodin na Klárov v Praze.

Přineste si píšťalky a transparenty.

Plakát ke stažení: ZDE

Tento stát je jak špatné víno aneb Zušlechtit, přepálit, nebo vylít?

14. 6. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 11 minut

Přirovnávat stát k vínu se na první pohled může jevit jako zhůvěřilá nepatřičnost. Uvidíme, co přinesou pohledy další. Vesměs se má zato, že místem pro výrobu vína jest vinný sklep, což je sice pravdou, ale není to pravda celá. Než se vyzrálé hrozny dostanou do šroťáku a z takto získaného rmutu lis vytlačí vzácnou šťávu, musí se hodně pracovat na vinici. Snad jenom někteří Pražáci si představují, že stačí postavit litrovku k vinohradnickému kolku, kde se promptně sama naplní.

DOKUMENT:

Zahájení trestního stíhání proti Nagyové, Páleníkovi, Kovandovi a Pohůnkovi

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Policie má proti obviněným esemesky a telefonní odposlechy, pořízené na základě soudních příkazů.

Pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová byla dnes spolu s Ondrejem Páleníkem, Milanem Kovandou a Janem Pohůnkem obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 trestního zákoníku, a to ve dvou bodech - kvůli inicializaci sledování premiérovy manželky a také svých podřízených Jiřího Pertla a Aleny Hegrové vojenskými zpravodajci.

Devatenáctistránkový text vzneseného obvinění v systému Scribd ZDE

Vláda šíří zcela protichůdné informace

Paní Nečasová byla sledována "kvůli její vlastní bezpečnosti", ale pan Nečas o tom nevěděl ...

14. 6. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Mám vtíravý dojem, že premiér Nečas, část ODS a někteří agilní koaliční představitelé z TOP 09 zcela ztrácejí jakoukoliv soudnost.

Z prohlášení advokáta paní Nagyové vyplývá, že premiér údajně nevěděl o její komunikaci s Vojenským zpravodajstvím, kdy podle obvinění zneužila svých pravomocí (respektive jednala zcela mimo jakékoliv její pravomoci), když žádala o sledování manželky premiéra. Paní Nagyová prý jednala zcela mimo jeho vědomí.

Poslanec TOP 09 Polčák ale přitom před chvílí pro ČT uvedl, že premiér vysvětlil sledování své manželky tím, že jí měla být poskytnuta "ochrana". To je evidentní rozpor, buď to věděl, nebo nevěděl. Existuje ale jedno "logické" vysvětlení: paní Nagyová prostě jen nezištně pečuje o blaho paní Nečasové, a protože je zároveň i úřednicí nebývale loajální panu premiérovi, nechtěla ho těmito maličkostmi znepokojovat.

Je to vysvětlení, kterému evidentně věří velká část české politické scény, hájící neudržitelné postavení člověka, který se do české historie otiskne jako zosobnění politováníhodné slabosti, člověka, který pravděpodobně netouží po ničem jiném, než svou roli tragikomického hrdiny dotáhnout do co nejbizarnějšího konce.

Je mi Petra Nečase upřímně líto. Daleko více je mi ale líto těch, které jeho politické i lidské selhání poškozuje, aniž by bylo v moci jejich vůle s tím cokoliv dělat.

Pražský hrad: "Facebooková stránka Kateřiny Zemanové je falešná"

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sdělení Kanceláře prezidenta republiky

Tímto prohlašujeme, že stránka na sociální síti Facebook "Kateřina Zemanová - oficiální stránka" není oficiální stránkou dcery prezidenta. Všechny výroky, které se na této stránce objevují, jsou nepravdivé a jsou někým úmyslně vydávány za názory dcery prezidenta. Slečna Kateřina Zemanová se od těchto výroků zcela distancuje.

Hana Burianová
ředitelka Tiskového odboru
V Praze dne 14. června 2013


ŠOK: Pouze stránka Kate Zemanová je ta pravá... Všechny další stránky s názvem Kateřina Zemanová nepatří dceři prezidenta Zemana.

Policie ČR obvinila Nagyovou, že si objednala u vojenských zpravodajců sledování Nečasovy ženy

14. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Petr Nečas v parlamentě kritizoval policii, že zatčením dvou generálů se zásluhami z vojenského zpravodajství "poškodila pověst České republiky v zahraničí". Hájil také skutečnost, že se třem rebelujícím poslancům loni na podzim ODS po jejich odstoupení odvděčila. Je to podle Nečase zcela běžný princip, "standardní součást politiky". "Policie kriminalizuje běžné politické postupy."

Ministr financí Kalousek v parlamentu požadoval, aby oba vyšetřované případy nebyly slučovány. Kalousek si nedovede představit "hrdinu z Afghánistánu generála Kovandu", že spáchal trestné činy. Podobně jako Nečas Kalousek kritizoval policii za vytvoření "obrovského mediálního humbuku" a za to, že svým teatrálním zásahem poškodila pověst České republiky. "Objektivně vznikla obrovská škoda České republice, oznámením zatčení bývalého a současného šéfa české zpravodajské služby. Je to likvidace důvěry České republiky. Zásah neodpovídal zásahu přiměřenosti." Kalousek věří, že vytvoření skandálu České republice gigantickou policejní akcí nebyla náhoda. Možný trestný čin Nagyové byl podle Kalouska zřejmě záminkou, aby Policie ČR vnikla do vojenského zpravodajství a poškodila zájmy České republiky. A je náhoda, že zatímco "hrdinové z Afghánistánu jsou v díře", podnikatelé Rittig a Janoušek jsou v zahraničí? Kalousek důvěřuje Nečasovi, že neudělal nic nečestného. Kalousek nechce destabilizovat vládu a je připraven s vládou pokračovat.

Na tiskové konferenci v 11 hodin informovali policisté a státní zástupci, že bylo zadrženo osm osob, z nich 7 bylo obviněno. U všech budou podány návrhy na vazbu. Policie vyšetřuje dva případy: 1. Sledování různých osob, nikoliv nutně pouze manželky Petra Nečase, vojenským zpravodajstvím na popud Jany Nagyové, 2. korupci bývalých tří poslanců v souvislosti s výkonem jejich mandátu. Dva z nich, Tluchoř a Fuks byli už obviněni. Policie nevylučuje, že zatkne ještě další osoby. Prošetřuje všechny možnosti, tedy i tu, že o nezákonném jednání Jany Nagyové věděl premiér Nečas. Nagyová je také obviněna z korupce. Nagyová je spojnicí veškerého policejního vyšetřování.

Policie obviňuje bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a jednu další osobu ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka kabinetu Petra Nečase Jana Nagyová. ČTK to sdělil Páleníkův obhájce Tomáš Sokol. Páleník obvinění odmítá.

Podle policie jsou Kovanda a Páleník obviněni z porušení pravomocí a Nagyové je kladeno za vinu, že je k tomu údajně na výslovné přání premiéra naváděla. Zda je Nagyová onou třetí obviněnou osobou však není v tuto chvíli možno s určitostí říci, protože z vyjádření policie to nevyplývá. Také zatím není zřejmé, zda Nečas o sledování své manželky vůbec věděl. Obvinění se hájí, že neprováděli sledování, ale tzv. kontrasledování, tj. postup, jehož cílem je právě zajistit, aby se chráněná osoba nestala terčem soustavného sledování.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo k pátku v 9 hodin ráno v souvislosti s razií na státních úřadech obviněno sedm lidí.

Policejní usnesení se zmiňuje i o Petru Nečasovi

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

V policejním usnesení, které dostaly od vyšetřovatelů některé zadržené osoby, figuruje podle serveru IDnes i jméno Petra Nečase. Slíbil v listopadu 2012 třem rebelujícím poslancům "trafiky" v polostátních firmách. Policie to označuje za úplatek.

Zdroj: ZDE

Turecký premiér nabízí demonstrantům kompromisní řešení

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan, zdá se, ustupuje od "konečné" konfrontace s demonstranty, kterou vyhrožoval. Po sérii nočních jednání se zástupci demonstrantů, kteří okupují park v Istanbulu, uvedl v pátek Erdoğan, že dočasně zastaví plány na stavební projekt v parku Gezi do té doby, než vládní soud projedná odvolání. Tím, že Erdoğan nabízí ústupek, doufá, že to protesty utlumí. Předtím se odmítl sejít s členy Taksimské solidarity.

Istanbulský soud také propustil 43 demonstrantů z parku Gezi a tím byl splněn další požadavek demonstrantů.

Erdoğan se připravuje k ústupku den poté, co Evropský parlament odsoudil Turecko za "tvrdá opatření" proti demonstrantům.

Protest, který byl zpočátku ekologický, se od 31. května proměnil v širokou, volnou koalici aktivistů, kteří se staví proti Erdoğanově vládě a jeho vládnoucí umírněně islamistické straně AKP, kterou obviňují z plíživého autoritářství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Když se ledy (ne)lámou

14. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Kde je doba, kdy se o kauze Davida Ratha mluvilo jako o největším politickém skandálu v ČR po listopadu 1989?

Předseda vlády tehdy zdůrazňoval, že kauza Davida Ratha je selháním jednotlivce, a rozhodně ji není možné zobecnit na celou politiku. O nějaké presumpci neviny či možnosti, že by David Rath mohl být nevinný -- a že o jeho vině musí rozhodnout až soud, nepadlo z úst Petra Nečase ani slovo.

"Nezbývá než doufat, že je to věc, která nehodí špínu na celou českou politickou scénu. Že je to věc, která se ukáže jako osobní selhání konkrétního jedince, tak jak to koneckonců deklaruje i vedení České strany sociálně demokratické. Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici," vyslovil se před časem premiér.

Britská vláda varovala světové letecké společnosti, aby nedopravovaly Snowdena do Británie

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda varovala světové letecké společnosti, aby nedopravovaly Snowdena do Británie Britská vláda vydala písemné varování všem světovým leteckým společnostem, aby nevpustily na palubu svých letadel, letících do Británie, amerického whistleblowera Edwarda Snowdena. V Británie je podle britské vlády Snowden nežádoucí osobou, a pokud by ho nějaká letecká společnost dopravila do Británie, dostane od vlády pokutu 2000 liber.

Snowden nebyl obžalován z žádného trestného činu a nebyl na něho vydán žádný zatykač.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruskou kritičku Vladimíra Putina nepustili do Velké Británie

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Konference Otrávené dědictví bude zkoumat dopad konfliktů a kolonialismu v různých částech světa, včetně Blízkého východu, Kolumbie, Argentiny, Čečenska, Španělska, Itálie a Irska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin se má příští týden účastnit v Irské republice summitu G8.

Google Czech Republic: Vyzýváme politiky, aby změnili daňové zákony

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Tiskové prohlášení Google Czech Republic

Dovolujeme si reagovat na zprávu: Britský daňový úřad musí "řádně prošetřit Google", požadují poslanci K celé záležitosti vám zasíláme stanovisko společnosti Google. Prosíme o jeho zveřejnění.

"Jak jsme již několikrát zmínili, Google platí ve Velké Británii daně v souladu s místními zákony a jsou to právě politici, kteří tyto zákony tvoří. Z této zprávy je jasné, že parlamentní komise chce, aby mezinárodní společnosti platily větší daně v těch zemích, ve kterých jsou jejich zákazníci, tak ale nejsou v současnosti zákony nastavené. Vítáme výzvu k tomu, aby byl současný systém zjednodušen a byl transparentnější."

Poznámka redakce: Firma Google tvrdí, že nemusí platit většinu daní v Británii, protože kontrakty uzavírají její pracovníci v Irsku. Jenže v Dolní sněmovně svědčili whistlebloweři, kteří předložili důkazy, že práce na kontraktech se provádí v Británii a jejich konečné schválení v Irsku je ryze formální. Právě proto obvinil parlamentní výbor Dolní sněmovny podnik Google z "drzého obcházení zákonů".

USA poskytnou vojenskou pomoc syrským povstalcům

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Angažmá Spojených států v syrské občanské válce ostře eskaluje. Včera pozdě večer Bílý dům oznámil, že poskytne vojenskou pomoc povstalcům usilujícím o svržení prezidenta Bašára Asada. Podle USA prorežimní ozbrojené síly v malém rozsahu nasadily chemické zbraně.

Náměstek poradce prezidenta pro národní bezpečnost se zaměřením na strategickou komunikaci Ben Rhodes řekl na tiskové konferenci, že prezident Obama vyslyšel žádost povstalecké Nejvyšší vojenské rady o další pomoc, která bude sloužit "přímým vojenským účelům".

Odhalení Edwarda Snowdena o americkém špehování občanů poškodilo Obamovu vládu

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek zveřejnil deník Guardian výsledky průzkumu veřejného mínění, týkající se skandálu ohledně špehování amerických občanů agenturou NSA, které v pondělí a v úterý provedla americká organizace Public Policy Polling. Veřejnost na odhalení reaguje záporně - a to poškozuje prezidenta Obamu.

50 procent Američanů je přesvědčeno, že NSA by neměla shromažďovat telefonní či internetové záznamy. 44 procent Američanů zastává názor, že by to dělat měla. Tyto výsledku se shodují s průzkumy veřejného mínění provedené televizí CBS, televizí Fox News a organizací YouGov. Podle nich souhlasí se sbíráním telefonních metadat, aby se omezila pravědpodobnost teroristického útoku, pouze 38, 38 a 35 procent Američanů. Podle průzkumu firmy Gallup souhlasí s monitorováním telefonů a internetu pouze 37 procent Američanů.

Naopak z průzkumu společnosti Pew Research a listu Washington Post vyplynulo, že se sledováním souhlasí 56 procent Američanů. Otázka však obsahovala ujištění, že vláda jedná na základě "soudního příkazu".

Z jiných průzkumů vyplývá, že klesá Obamova popularita, přestože se hospodářská situace zlepšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rumunský senátor kritizoval Británii kvůli protirumunskému šovinismu

14. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Senátor Crin Antonescu zdůraznil, že Rumuni přinášejí Británii obrovský prospěch

Vysocí rumunští politikové vyjádřili znepokojení místopředsedovi britské vlády Nicku Cleggovi ohledně rostoucí nenávisti v Británii vůči Rumunům, vzhledem k tomu, že od ledna 2014 jim Evropská unie dovolí pracovat ve všech zemích EU.

Crin Antonescu, předseda rumunského Senátu, naléhal ve čtvrtek na schůzce s Cleggem, aby vystupoval proti britským populistům útočícím na přistěhovalce a zavedl opatření proti diskriminaci Rumunů, kteří už žijí v Británii.

Egypt dovolí svým občanům zapojit se do války proti Asadovi

14. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zahraničněpolitický poradce egyptského islamistického prezidenta Mursího Chalíd el-Kvazaz ve čtvrtek v reakci na dotaz agentury AP řekl, že egyptští občané mají možnost bojovat v syrském konfliktu a po návratu nebudou stíháni. Podle něj po politických změnách v roce 2011 vláda již netrestá občany za to, co dělají v zahraničí. Egypťané bojující v Sýrii proti režimu prezidenta Asada nejsou považováni za hrozbu pro národní bezpečnost.

V Egyptě převládá sunnitská verze islámu, zatímco Asad patří k menšinové sektě alávitů v rámci šíitské větve.

V sobotu se egyptský prezident zúčastní konference o Sýrii pořádané Muslimským bratrstvem jako výraz solidarity se syrskými povstalci. K dalším významným účastníkům patří šejk Jusúf Karadáví a saúdský šejk Muhammad al-Arífí. Konference byla zahájena ve čtvrtek 13. června.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mýty kolem ruského systému S-300

14. 6. 2013

čas čtení 9 minut

KD│ Možná dodávka ruského systému protivzdušné obrany S-300P do Sýrie je obklopena řadou mýtů - stejně jako samotný tento systém, který se ještě nezúčastnil jediné války, upozorňuje vojenský analytik liberální Nězavisimoj gazety Alexandr Chramčichin.

Je třeba připomenout, že tento systém v sedmdesátých letech vznikal coby organická součást silnějšího systému protivzdušné obrany SSSR. Měl se rozmisťovat zejména v hloubce území, kde neexistovalo nebezpečí napadení ze země, "zezdola" jej podporovaly systémy malého a středního dosahu, "shora" stíhací letectvo. Kromě toho pluků vyzbrojených systémem S-300 mělo být mnoho. Pokud tento systém vyjmete z příslušného kontextu a postavíte do podmínek, pro které nebyl určen, začínají se projevovat jeho nedostatky.

Tajná zpráva britské vlády doporučuje zvýšit úroky ze starých studentských půjček na tržní úroveň

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Tajná analýza, kterou si objednala britská konzervativní vláda navrhuje, aby vláda zvýšila úroky u starých studentských půjček na školné, které studenti dostali od vlády během posledních 15 let, na tržní úroveň. Znamená to, že splácení dluhů za univerzitní studium by se pro 3,6 milionů absolventů vysokých škol jen v Anglii stalo podstatně dražším. Mnozí z nich by studentskou půjčku museli splácet celý život a někteří by ji nesplatili nikdy.

Ve zprávě, kterou připravila Rotschildova investiční banka, se navrhuje, aby byli absolventi anglických univerzit donuceni od nynějška splácet své dluhy za studium za tržní úroky. Umožnilo by to státu dosud nesplacené studentské půjčky, prodat soukromým podnikatelům. Jejich hodnota je 40 miliard liber.

Návrh přivítali zástupci univerzitních učitelů a studentů se zuřivým hněvem. Mimo jiné by byl porušením vládního slibu, že úroky studentských půjček se retrospektivně nikdy nebudou měnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký Nejvyšší soud rozhodl, že lidské geny si nikdo nebude moci patentovat

14. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Soud označil DNA za produkt přírody a odmítl argument biotechnologických firem, že jednotlivé vyčleněné části DNA mají "výrazně odlišnou strukturu"

Americký Nejvyšší soud ve čtvrtek jednomyslně rozhodl, že přirozené lidské geny si nikdo nebude moci patentovat. Je to rozhodnutí, které podle vědců a aktivistů za občanská práva odstranilo vážnou překážku péči o pacienty a lékařským inovacím.

28887

Monitor Jana Paula:

Gobelíny Evy Brodské oslňují jemnou krásou

14. 6. 2013 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Vždy jsem byl toho názoru, že výsostným vrcholem umění je obraz a socha, na tzv. užité umění jsem se díval tak trochu skrz prsty, jako na něco, co je druhořadé, méně významné, určeno toliko k užití, a podléhající trendovosti, což ostatně o tzv. volném umění už platí také. V pražské galerii Nová síň ve Voršilské ulici jsem ale po dlouhé době spatřil rozměrné gobelíny, které mě zasáhly svoji hloubkou, jemností, a krásou. Nikdy bych si nepomyslel, že v tomto oboru je něco takového v současnosti možné vytvořit.

Nečas a boj proti korupci

13. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nemyslím si, že současná odvaha policie a hlavně státního zastupitelství vyšetřovat vážnou ekonomickou kriminalitu i ve vysokých politických a úřednických kruzích je, jak tvrdí Respekt, zásluhou Petra Nečase nebo ODS. Pokud si vzpomínám, Nečas nebyl pro odvolání bývalého policejního prezidenta Martinů nebo pro odvolání nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Obě tyto změny "protlačily" Věci veřejné. Těsně před tím, než bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil jmenoval paní Bradáčovou do vedení pražského vrchního státního zastupitelství, byl Nečasem bleskově odvolán -- a jmenování Bradáčové si vynutil pak veřejný tlak. Nečas naopak na billboardu před volbami v roce 2010 tvrdil, že "Korupci nebudu tolerovat ve vládě, ani v ODS". To celé se zhroutilo a ukázalo jako nehorázná lež už v případu Drobil a dnes to došlo jenom do logického vyústění, když už tedy ve vedení policii i státního zastupitelství jsou lidé, kteří opravdu chtějí bojovat proti zločinu.

Nečas na billboardu: ZDE

Případ Drobil: ZDE

Národní galerie V: se zatýkáním mohli policisté ještě pokračovat...

13. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Ještě než ministryně kultury Hanáková (TOP09-STAN) skončí ve funkci, měla by vysvětlit daňovým poplatníkům jednu nesrovnalost ve svém resortu. Do té doby by neměla činit žádné nevratné kroky - ve vlastním zájmu... Nesrovnalost je totiž ve výši 10 milionů.

Dne 26. listopadu 2012 schválila Rada Středočeského kraje svým usnesením č. 034-45/2012/RK rozpočtové opatření č. 410/06/2012, jímž zvýšila rozpočtovou kapitolu 06 (kultura) o 10,3 mil. Kč z účelové dotace Ministerstva kultury České republiky. Jak vyplývá z veřejných vyjádření členů Rady Středočeského kraje, byla tato dotace určena na pokrytí nekrytých závazků, které Galerii Středočeského kraje (dále GASK), zůstaly po realizaci projektu doc. Jiřího Fajta "Europa Jagellonica." Jedná se o částku, o kterou byl překročen Středočeským krajem schválený rozpočet projektu.

13. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zdroj: internet

EU uznává veřejnoprávní vysílatele jako zásadní součást demokratické společnosti

13. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Prohlášení Českého rozhlasu k rozhodnutí řecké vlády zastavit vysílání veřejnoprávního vysílatele ERT

Český rozhlas je znepokojen rozhodnutím řecké vlády zastavit vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize Řecka ERT. Krok řecké vlády je motivovaný snahou snížit veřejný dluh Řecka vůči zahraničním věřitelům, nicméně by neměl ohrozit základní lidská práva na svobodu a právo na informace pro všechny, jež svým posláním naplňují právě veřejnoprávní média. Český rozhlas považuje rozhodnutí řecké vlády za krok, který může ohrozit svobodu projevu a přístup k informacím a rovněž nezávislost veřejnoprávních médií, která jsou ve společnosti jedním ze základních pilířů demokracie.

Drábek a zásah ÚOOZ

13. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nedokáži pořádně porozumět zprávě o tom, že bývalý ministr Drábek a jeho bývalý první náměstek Šiška podle policie porušili zákon pouze na úrovni "správního deliktu" a nikoli trestného činu, když zároveň "ministerstvo" má díky jejich rozhodnutí dostat od Úřadu pro ochranu osobních údajů "vysokou finanční sankci". Z jakých peněz bude "ministerstvo" tuhle sankci platit? Z peněz daňových poplatníků. A není tohle ze strany Drábka a Šišky zločin na daňových poplatnících? Přinejmenším by tu pokutu měli zaplatit ze svého.

Zprávou dne je ovšem údajné zatčení bývalých rebelujících poslanců Šnajdra, Tluchoře a Fuksy a dokonce ředitelky premiérova kabinetu Nagyové Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu. Celá akce je prý pod dozorem olomouckého vrchního státního zastupitelství. Občané tohoto státu jsou snad každoročně upozorňováni tajnou službou (BIS), že organizovaný zločin prorůstá do vysokých pater státní správy, ale zřejmě i bez toho si v této zemi většina lidí myslí, že vrcholní čeští politici nejen že jsou napojeni na závažnou ekonomickou kriminalitu, ale přímo ji páchají.

Premiér zmizel

13. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

V době, kdy policie provádí bezprecedentní zásah na vládě a zatkla šéfku premiérova kabinetu Nagyovou, kdy Sněmovna přerušila zasedání a žádá přítomnost premiéra, nikdo neví, kde premiér je -- ztratil se. Cituji z online zpravodajství Lidových novin:

"12:11: Ve vládě je zmatek. Premiérovi a šéfovi ODS se nemohou dovolat ani jeho vlastní ministři. Marně ho shání například první místopředseda ODS Martin Kuba. Nikdo neví. co se stalo."

Výmluvné také je, že mluvčím za ODS se stal Pavel Bém: "12:05: Sejde se grémium ODS. Členové strany se o zásahu ve vládě již bavili, řekl serveru Lidovky.cz Pavel Bém. K čemu ale došli, říct nechtěl."

Policie zatýká politiky ZDE

Mnoho povyku pro řízenou demolici

13. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před úřad vlády předjel oldsmobil, vystoupil muž v plstěném klobouku, z pod baloňáku vytáhl mosazně se lesknoucí Tommy gun. Rozstřílel Nečase na cucky, načež se ležérně opřel o střechu a s ledovým klidem si zapálil doutník. Proto nebyl premiér dlouho k nalezení; hledání dvojníka, který by krátce vystoupil na podvečerním brífingu, zabralo celý půlden a řekl si o tučný honorář.

Tuhle historku jste zatím zřejmě nečetli, ale klidně mohli. Kolem faktických informací zvíci špendlíkové hlavičky - policie zatím pouze sdělila, kde všude zasáhla, ale neřekla naprosto nic o důvodech - se vrší tuny dohadů z levné detektivky: O tom, co kdo kde a s kým, a co to vlastně všechno znamená.

Petr Nečas o ničem neví a zatčeným důvěřuje

13. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Premiér Petr Nečas vystoupil po mnohohodinovém mlčení těsně před sedmnáctou hodinou na tiskovém briefingu. Nedopustil se ničeho (Nečas řekl "čehokoliv") nezákonného a neodstoupí. Jeho "důvěra v Janu Nagyovou nepoklesla".

Snowden: Amerika hackuje Hongkong a Čínu už léta

13. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Whistleblower Edward Snowden tvrdí, že se v Hongkongu "neskrývá před spravedlností" a že USA hackují v Číně stovky cílů

Edward Snowden, whistleblower, který pracoval pro americký Úřad státní bezpečnosti (NSA) zdůraznil v rozhovoru s deníkem South China Morning Post, že se v Hongkongu "neskrývá před spravedlností" a že důvěřuje jeho právnímu systému. Snowden v rozhovoru také uvedl, že Spojené státy hackují Hongkong a ČÍnu už od roku 2009 a obvinil USA, že se snaží zastrašováním donutit Hongkong, aby ho vydal zpět do USA, protože si Spojené státy nepřejí, aby se místní úřady dověděly o americké hackerské praxi.

Tragédie o třech jednáních

13. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Po ministerstvech dopravy a spojů a obrany zde máme další ministerstvo, kde se během jedné vlády objeví již třetí ministr. A to nepočítám ministerstvo práce a sociálních věcí, kde je pozice paní ministryně Müllerové poměrně vratká.

Co tato ministerstva spojuje? Aféry. Podezření na korupci. Velmi "zvláštní" projekty s velmi trpkou příchutí. Nový registr vozidel se vyznačoval enormní chybovostí a dlouhodobou nefunkčností. Ještě nedávno se potýkal s problémy, a to mu pomalu táhne na jeden rok.

Konec nezávislého zpravodajství

13. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký novinář Eric Best opakovaně upozorňuje v listě Fleet Sheet, že převzetí českých médií milionáři Bakalou a Babišem znamená zřejmě konec nezávislé žurnalistiky v Česku. Ve čtvrtek píše ve svém "Posledním slově" o "vydezinfikovaném" dvoustránkovém rozhovoru s Bakalou, který přinesly Hospodářské noviny. Rozhovor s Bakalou dělali dva novináři, jedním z jich byl šéfredaktor Petr Šabata. Toho může Bakala na hodinu vyhodit a rozhovor podle Besta také podle toho tak vypadal. "Jak může za těchto okolností dávat Šabata Bakalovi tvrdé otázky ohledně toho, jak Bakala zachází s nájemníky v RPG, o roli předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky při prodeji OKD nebo o Bakalově zjevném pokusu dostat na svou stranu části politické a kriminální elity, které se proti němu staví?" Podle Besta je to celé zvlášť nebezpečné, protože Bakala často hovoří o nutnosti vštěpovat české společnosti západní hodnoty...

Zdroj v angličtině ZDE

RASISMUS V ČR

V domě nebydlí Židé...

13. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Inzerát, zveřejněný na stránkách Sreality.cz, obsahuje text "V domě nebydlí národnostní menšiny."

Nevím, zda je uveřejnění takovéto informace v inzerátu v souladu s českými zákony, a doufám, že není, píše Zdeněk Ručka. Osobně takový inzerát považuji za zavrženíhodný a případný argument inzerenta, že tuto informaci uvedl proto, že se byt nachází v oblasti občas označované jako brněnské ghetto, předem odmítám jako irelevantní. Dovolil by si snad někdo napsat, že v domě nebydlí cizinci, důchodci, studenti nebo třeba chudina? To by (snad) nikoho ani nenapadlo, ale v případě romské menšiny to bohužel mnoha lidem přijde v pořádku.

K tomu se ptá Uwe Ladwig: Promiňte, ale nejsou i Češi národnostní menšina v Evropě?

Occupy Gézi aneb když tohle není nová studená válka, je alespoň teplá?

13. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut

"Můj osobní pocit je, že občané demokratických společností by měli projít kursem duševní sebeobrany, aby se byli schopni ochránit před manipulací a a položili základ pro další smysluplnou demokracii."
Noam Chomsky - Necessary Illusions

Turecko nikdy nebylo nic než vojenská diktatura - přes vládní demokratickou fasádu. Sekulární systém nevznikl evolučně postupnou sekularizací a prekarizací městského proletariátu, jako v Česku během válek a hospodářských krizí, ale nástupem moci cizáků, následným kolapsem koloniálního systému a uchopením opuštěné moci vyškolenými armádními elitami a několika charismatickými politiky. Armáda celá desetiletí 20. století střežila nově nabytou nezávislost tureckého státu, sekularitu vlády a ideologický odkaz Kemala Paši Atatürka. Turecko republikánské, nacionalistické, lidové, etatistické, laické a reformátorské. JInak:vše, co zajistí, že Turecko NEBUDE islamistické. V Iránu odkaz "prozápadního" Šáha Muhammada Rezy Pahlavího neměl kdo střežit poté, co se Londýn a Moskva dohodly o jeho osudu stejně cynicky, jako o osudu jeho otce, což vyneslo šáha k moci. Tak teď je v obou zemích nábožensko-policejní diktatura. Protestuje Londýn? Jen naoko. Protestuje Moskva? Ne, ani naoko. Lid jásal v Iránu, že islám znovu získal vážnost a úctu... A ideje "nemravného" Západu obětoval snadno. Lid jásal v Egyptě, že muslimští bratři už nejsou zločinci, ale zase bratři. A lid jásal i v Turecku, že "západní" sekularismus nahradila v zemi tradiční kultura. Že idejemi "nemravného" Západu není nahota žen, gayporno ani rouhání Mohamedovi, ale prachy, islámská kultura netuší. Pro ni je nepředstavitelné, že i kněze si lze koupit...

Čína varuje, že Snowdonova odhalení "povede ke zhoršení čínsko-amerických vztahů"

13. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Čína varovala, že odhalení, že americké výzvědné služby v obrovském měřítku špehovaly i Čínu, bude "zkouškou rozvíjejících se čínsko-amerických vztahů" a zhorší už tak špatné vztahy v oblasti internetové bezpečnosti.

Konstatoval to článek a redakční komentář ve státním listě Čínský deník. Je to první oficiální čínské vyjádření k odhalení amerického špehování v globálních rozměrech americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem.

Čínský deník cituje analytiky a zdůrazňuje, že "masivní globální americký program špehování ... bezpochyby poškodí obraz Washingtonu v zahraničí" a zmiňuje se o nedávném obvinění Washingtonu, že jiné vlády, včetně Číny, hackují americké servery.

Exekuce - exekuovaná společnost

13. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ProAlt

Zveme Vás na diskuzi o exekucích.

Exekuce představují jeden z nejnaléhavějších sociálních problémů dneška. Mohou zasáhnout prakticky kohokoliv jenom kvůli zapomenuté složence či změně adresy. Původně zanedbatelná částka se může kvůli různým poplatkům z prodlení vyšplhat na pořádné sumy peněz. Nejvíce jsou však exekucemi ohroženy nízkopříjmové skupiny obyvatel. Stvrzují jejich pozici lidí na okraji. Exekuovaný je jasně označeným chudým, který definitivně neuspěl a stává se poníženým lidstvím. Systém exekucí v mnoha případech odhaluje spojené síly státní a veřejné moci se soukromými subjekty. 

V diskuzi s politiky, politology a aktivisty se pokusíme zamyslet nad následujícími okruhy otázek: Jaká je dnes nejohroženější skupina exekučního aparátu? Jak a proč vznikají půjčky a dluhy? Kde je hranice mezi lichvou a běžnou půjčkou? Jaká je v exekučním byznysu role právníků, exekutorů, bank a státních orgánů? Jak docílit toho, aby byly omezeny nesmyslně vysoké poplatky za exekuční řízení? Jaký mají exekuce význam pro současný politický řád? A nejsou dnes právě exekuce jádrem politického boje emancipace? 

Diskutovat budou: 


Ondřej Lánský (politolog, aktivista)
Imrich Horvát (romský aktivista)
Jiří Dolejš (místopředseda a poslanec KSČM)
Jan Chvojka (poslanec ČSSD).

Přijďte diskutovat s námi do Městské knihovny v Praze (Praha 1, Mariánské nám.1, malý sál), ve středu 19.6. od 19. hod.

Tajomný hrad v Křivoklátsku

12. 6. 2013 / Juraj Mesík

čas čtení 3 minuty

Ako paródia na sci-fi Julesa Verna by to mohlo byť dobré. Sranda však končí, keď si uvedomíme parametre železobetónového hradu, ktorý pod rukami pracovitých ukrajinských robotníkov v tichosti vyrástol v lesoch na brehoch Berounky medzi Prahou a Plzňou.

Masívna stavba o ktorej ide reč je pevnosť s múrmi vystuženými hrubou sieťou oceľových armatúr , s chodbami chránenými trojicou hrubých pancierových dverí spĺňajúcimi parametre vstupov do protiatómových bunkrov civilnej ochrany. Má zariadenie na filtráciu vzduchu, priestory na skladovanie vody, miestnosť podpieranú robustnými stĺpmi schopnými podľa výpovede českého experta na vojenské stavby udržať podlažie zaťažené objektom vážiacim desiatky až stovky ton, veže pripomínajúce donjony stredovekých hradov -- alebo palebné veže krížnikov. A celé toto dielo je oficiálne ... školiace stredisko.

Noam Chomsky o demokracii a vzdělávání

12. 6. 2013

čas čtení 25 minut

Právě nyní se ocitáme v periodě obecné regrese, a to nejen ve vzdělávání. Mnoho z toho, co se děje, je svým způsobem porážka 60. let; 60. léta byla periodou demokratizace. Společnost se stala mnohem civilizovanější a vzdělávání se dostalo do centra pozornosti napříč politickým spektrem...

Rozhovor o tom, jak může být škola úžasným místem, jak lze třeba historii revoluce za nezávislost předat dětem tak, aby ji vnitřně prožily, ale i o tom, že vzdělávací systém slouží zejména společenské kontrole nad občanskou společností. "Dělníci v 19. století v Anglii sice nechodili do školy, ale byli pravděpodobně vzdělanější než aristokracie," říká Noam Chomsky.

Noam Chomsky je americký lingvista, filosof, politický kritik a aktivista. Je významným emeritním profesorem lingvistiky a filosofie na MIT (Massachusetts Institute of Technology, jedna z prestižních amerických univerzit, pozn. překladatele), kde působí už přes 50 let. Učitel historie Daniel Falcone pořídil rozhovor s Chomskym pro server Truthout v jeho kanceláři dne 14. 5. 2013.

Daniel Falcone: Chtěl jsem vám položit několik otázek o vzdělávání ve 21. století.
Chomsky: Nejsem si jist, jestli téma existuje.

Americký Kongres zuří nad "špehováním Američanů"

12. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Po uzavřeném jednání ve Sněmovně reprezentantů požadují američtí poslanci změnu Vlasteneckého zákona

V úterý sílil hněv v americkém Kongresu poté, co se politikové, jimž se poprvé dostalo informací o rozsahu vládního špehovacího systému, zapřísahali, že omezí systém který "špehuje Američany".

Šéfové výzvědných služeb a činitelé FBI doufali, že jednání za zavřenými dveřmi s celou Sněmovnou reprezentantů povede k tomu, že poslanci systém špehování schválí.

Avšak vysocí činitelé obou hlavních amerických politických stran jsou v důsledku tohoto jednání vážně znepokojeni nad rozsahem špehovacího programu. Mnozí z nich tvrdí, že o jeho existenci vůbec nevěděli, dokud ho neprozradil whistleblower Edward Snowden.

Kongres začal zuřit ohledně špehování Američanů po dni dalších dramatických událostí:

Zruší německý soud eurozónu, jak ji známe?

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Finanční svět zase jednou s napětím upírá pozornost k německému Spolkovému ústavnímu soudu v Karlsruhe. Soudci zde rozhodují o tom, zda Evropská centrální banka neporušila svůj mandát - evropský zákon - když nakupuje státní dluhopisy za miliardy a snaží se tak suplovat fiskálně politické nekonání příslušných orgánů ve věci evropské dluhové krize.

Jde o největší ústavní spor v novodobých dějinách Německa. Žaloba proti permanentnímu evropskému záchrannému fondu ESM byla podána profesory, poslanci a připojilo se k ní více než 37 000 občanů. V září 2012 sice dal Spolkový ústavní soud zřízení ESM zelenou, nicméně soudci chovají pochybnosti o současném kursu Evropské centrální banky vevěci záchrany problémových zemí.

Experti vedou mediální přestřelky zejména o program OMT ze září 2012, který bance v krizových situací umožňuje neomezené nakupování státních dluhopisů. Experti Bundesbank tvrdí, že nakupováním pochybných dluhopisů banka zvyšuje riziko v systému a současně překračuje mandát, který jí předepisuje sledovat jako cíl stabilitu cen. Není věcí ECB garantovat stávající složení měnové unie, tvrdí německá centrální banka.

O "odideologizování" české zahraniční politiky

12. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Zda černé nebo bílé kočky. Pokud chytají myši, jsou to dobré kočky.
Teng Siao-pching
"Je těžké najít černou kočku v temné místnosti. Zvláště když tam není."
Konfucius

Hradní tábor a jeho ministranti celebrují pro českou veřejnost mediální mši za redukci diplomacie na podporu exportu. Tvrdí, že myšlenka podpory lidských práv ve světě je definitivně zdiskreditovaná a Češi se v krizové době musejí soustředit výhradně na ekonomické zájmy. V druhém plánu je tato propagandisticky zjednodušená polarizace prezentována jako "slovo expertů" proti "slovu ideologů" - jakoby snad ekonomismus nebyl sám o sobě tou vůbec nejprofláklejší ideologií zkritizovanou až do aleluja zleva stejně jako zprava. Ale i v praxi naprosto "neexpertní" narativní vědění, jako například různá úsloví či bonmoty, platí či neplatí výhradně v příslušném situačním kontextu, bez něj, brány absolutně, jsou jen instantními ideologiemi. (Asiaté tohle mimochodem dobře vědí, nikdy totiž nebyli pod vlivem propagandy militatního monotheismu.) V temné místnosti má jednoznačně přednost Konfucius před Tengem. Prostě ani z primitivně prakticistního hlediska není jedno, jakou právě tam má kočka barvu. Snad že černá někde opravdu potmě loví hlodavce, ale také je možné, že ohledně její existence jsme se jen stali obětí promyšlené mystifikace. V tom případě nejde o černou kočku, ale o Černého Petra, který zůstal v ruce.

Kromě toho nelze provádět žádné operace, ani nejhorší amputace a řezničiny, na něčem, co v podstatě neexistuje.

Útok turecké policie na demonstranty podkopal vyhlídky politických rozhovorů

12. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí turecké vlády poslat na náměstí Taksim policejní těžkooděnce a nasadit proti tisícům mírumilovných demonstrantů slzný plyn takřka zlikvidoval vyhlídky na mírumilovný dialog mezi vládou a jejími kritiky. Demostranti požadovali ukončení developerských projektů na istanbulském náměstí Taksim a v Gezi parku.

Evropa požaduje, aby USA chránily soukromí jejích občanů

12. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová zaslala americkému generálnímu prokurátorovi Eriku Holderovi dopis, který klade řadu otázek ohledně nakládání s osobními údaji a požadujících řadu objasnění ohledně programu Prism a dalších amerických programů získávání dat. Požaduje zejména ujištění, že tyto programy nejsou v rozporu se základními právy evropských občanů na ochranu soukromí.

Redingová varuje, že "vzhledem k vypjatosti situace a vážných obav vyjadřovaných veřejným míněním na této straně Atlantiku" očekává detailní odpovědi ještě před páteční schůzkou ministrů spravedlnosti EU a USA v Dublinu.

Guardian hájí svého amerického reportéra před stíháním

12. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Britský deník Guardian vydal prohlášení v reakci na požadavek republikánského poslance Petera Kinga, aby bylo zahájeno trestní stíhání proti Glenu Greenwaldovi:

"Jsme překvapeni a zklamáni výroky republikánského poslance Petera Kinga (NY), předsedy amerického parlamentního podvýboru pro boj proti terorismu, který požaduje, aby bylo zahájeno trestní stíhání proti reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi za jeho reportáže o špehování občanů agenturou NSA.

Je to zvlášť znepokojující ve světle výroků Erica Holdera, amerického generálního prokurátora, který konstatoval: "Dokud budu já generálním prokurátorem, nebudeme trestně stíhat žádného reportéra za to, že dělá svoji práci." Holder zdůraznil, že ho "znepokojují možnost, že vyšetřování prozrazených státních informací by mohlo ochromit investigativní novinářskou práci, která pohání vládu k odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

105979