A cenu za největší mediální omyl roku dostává...

Pavel Šafr: Mám tady poslání

30. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká média mají jednu těžko překonatelnou vlastnost. Dokáží spolehlivě nalézt tu nejméně podstatnou událost, udělat z ní "téma" a poté se v tomto příslovečném exkrementu obsedantně šťourat do té doby, než i ta poslední pachová stopa vyvane, respektive než se jim podaří objevit nějaký další. Je to výkon hodný uznání, uvědomíme-li si, kolik významných událostí by si zasloužilo pozornost. Někteří v tomto "dirty job" dokonce vidí svůj vlastní úděl. Neobyčejně působivě to dokumentuje současná "kauza americký konvoj".

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Jeden vysokoškolák nahradí několik učňů

30. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Svaz průmyslu mírní prohlášení svého prezidenta o tom, jak chce ovlivňovat vzdělávání, na otázky ohledně učňovského školství a zaměstnatelnosti jeho absolventů ale ještě neodpověděl? Data o tom, jaký je vztah mezi nezaměstnaností a dosaženým vzděláním, přináší web Datová žurnalistika. Na Britských listech probíhá debata o devalvaci vysokoškolských titulů a úrovni absolventských prací. Pozoruhodná prognóza padla na konferenci Kvalita vzdělávání (Pardubice, 26. 3.) od ředitele českého průmyslového podniku: v budoucnu nahradí jeden vysokoškolák několik učňů. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Probíhá v Kremlu mocenský boj?

30. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že vražda opozičního politika Borise Němcova vyvolala v ruských mocenských strukturách boj o moc. Jeho důsledky by mohly mít vliv na celé Rusko - nikoliv jen na izolovanou menšinovou opozici - a pro Vladimíra Putina může být obtížné ten boj zvládnout.

Vzhledem k tomu, že informace o tom, co se děje v Kremlu, jsou nedostupné, je velmi obtížné situaci řádně analyzovat. Nicméně ze signálů přicházejících z Kremlu a v jeho okolí zdá se vyplývá, že vzniká konflikt mezi vlivnými příslušníky Putinova bezpečnostního aparátu.

Politická situace v Británii se radikálně změnila

V nadcházejících všeobecných volbách budou rozhodovat tři různé druhy voličů

30. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason je označil jako "Skandinávské Skotsko", "bohatý jihovýchod Anglie" a "postindustriální Británie".

Celkové drama nadcházejících britských všeobecných voleb spočívá v tom, že velké britské politické strany si stále neuvědomují, že se voliči rozpadli na tyto tři skupiny, a nadále se snaží dostat na svou stranu centristické voliče, kteří ale už neexistují.

Sarkozy a Le Penová triumfovali ve francouzských místních volbách

30. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzská pravice i extremní pravice zaznamenala velké zisky v místních volbách ve Francii. Vládnoucí Socialistická strana prezidenta Françoise Hollandea utrpěla za poslední rok už třetí výraznou volební porážku. Zdá se, že francouzská levice bude mít v nadcházejícím období velké problémy.

Zdá se, že pravicová strana UMP Nicolase Sarkozyho získala v koalici s centristickými spojenci největší počet hlasů a převezme kontrolu nad mnoha tradičními volebními baštami socialistů.

V druhém kole francouzských místních voleb vítězí konzervativci

30. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Konzervativní strana UMP exprezidenta Sarkozyho podle prvních odhadů přesvědčivě zvítězila ve druhém kole místních voleb. Vyhrála až v 70 ze 101 departementů. Sarkozy, který se chystá v roce 2017 opět kandidovat na prezidenta, označil výsledek hlasování v místních volbách za událost, jejíž význam přesahuje na celostátní úroveň.

O fikci legislativní moci

30. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Není tajemstvím, že dokonce i v demokraciích se poslanci obyčejně řídí legislativními návrhy odsouhlasenými stranickými lídry. Nezávislá poslankyně či poslanec, kteří sami studují předlohu a pak se rozhodnou na základě znalostí, zkušeností, moudrosti, usuzování, svědomí a plného pochopení zákona jsou z větší části fikcí, napsal Sven Ortmann.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Sedm otázek pro Benjamina Schwarze

30. 3. 2015

čas čtení 16 minut

KD│ Být dnes marxistou znamená především být nostalgickým konzervativcem, který situuje údajný zlatý věk lidstva do samých počátků průmyslové moderny - Robert Kalivoda psal o prosté zbožní výrobě - v nichž vznikalo jeho náhradní politické náboženství. Tehdy bylo ještě vše velmi prosté a naděje vyvolané industrializací dosud tak živé a neomezené, jako v románech Marxem vysoce ceněného vědeckého fantasty Julese Verna.

Koncept dokazování způsobilosti diplomovou prací je v některých případech nevhodný

Diplomové práce by měly být zveřejňovány před obhajobou

29. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Veřejná kontrola diplomových prací je dobrý nápad, píše čtenář Vít Černý. Bylo by dobré zajistit, aby bakalářské a diplomové práce byly zveřejňovány na internetu ještě před příslušnou obhajobou, aby se k nim veřejnost  mohla vyjádřit a poslat své připomínky příslušné komisi. Jistě by to vyžadovalo zásah ministerstva školství, což je tedy složitější. Ale předešlo by se tím vydávání titulů za mizerné práce. Je pak problém ex post napravit to, že obhajobou prošly slabé práce bez dostatečné úrovně, navrhuje pan Černý. Zásah ministerstva není třeba, záleží na každé VŠ, jak uzpůsobí proces obhajoby, jsou v tomto zcela suverénní.

Jak pozdvihnout úroveň českého vysokého školství během několika měsíců

28. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Taky máte pocit, že to jde s úrovní vysokoškolského vzdělávání z kopce? Že diplom z vysoké školy získá i cvičená opice? OK, internet poskytuje skvělý nástroj změny. Všechny bakalářské, diplomové i disertační práce jsou přístupné, stačí se do nich jenom podívat, v případě, že objevíte nesrovnalosti, napsat příslušné fakultě, akreditační komisi a zároveň zjištění zveřejnit na webu. Na Britských listech dáme případným zájemcům prostor. Pár tisíc prací za pár měsíců by s českým vysokým školstvím udělalo pravděpodobně mnohem více než jakákoliv systémová reforma shora, která se obezřetně všem zásadním problémům vyhne.

Asociace německých pilotů varuje před zbrklými závěry

27. 3. 2015

čas čtení 7 minut

Aktualizace, neděle: Profesor Simon Wessely, předseda britské Královské koleje psychiatrů a poradce britské armády, naléhal na úřady spravující civilní letectví, aby se vyhnuly panikářské reakci na šokující případy, jako byla nynější havárie letadla firmy Germanwings. Není radno na jejich základě vytvářet dlouhodobé předpisy či strategii, varoval Wessely. ZDE

Aktualizace, sobota: Německý pilot Andreas Lubitz řekl své bývalé dívce, že chce "udělat něco", aby si ho pamatovala historie. Podle německého deníku Bild konstatovala bývalá Andreasova přítelkyně, kterou list označil jen jako Mary W., že jí Andreas loni řekl: "Jednoho dne udělám něco, co změní celý systém a pak všichni budou znát mé jméno a pamatovat si ho." Mary W., která pracovala jako stewardka, uvedla, že Lubitz přerušil svůj výcvik, protože utrpěl "syndrom vyhoření", trpěl nočními můrami a jeho chování ji děsilo. "V noci se probudil a křičel: Padáme!" protože měl noční můry. Uměl před lidmi skrývat, co se v něm dělo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aktualizace pátek 12.00: Vereinigung Cockpit, Asociace německých pilotů, konstatovala, že je příliš brzo na to, aby se činily konečné závěry o katastrofě letadla firmy Germanwings, a poukázala na to, že dosud nebyla nalezena druhá černá skříňka s technickými záznamy letu. Ilja Schulz, předseda organizace, zdůraznil: "Neměli bychom činit předčasné závěry na základě omezených informací. Příčiny tohoto tragického incidentu bude možno určit teprve až po podrobné analýze všech zdrojů dat." James Phillips, ředitel Asociace pro mezinárodní vztahy, sdělil časopisu Time Magazine, že dostává "zuřivé" reakce od veřejnosti. "Máme ale velmi nekompletní obraz," dodal. Mám pocit, že činitelé hledali rychlou odpověď a nikoliv přesvědčivou odpověď."

V düsseldorfském bytě našli vyšetřovatelé Lubitzovu roztrhanou neschopenku na úterý, tedy den katastrofy. Prokurátoři v pátek uvedli, že Lubitz před svým zaměstnavatelem skrýval blíže nespecifikovanou nemoc, zřejmě depresi. Vyšetřování pokračuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aktualizace, pátek 11:25 Letecký konzultant Gideon Ewers zpochybňuje závěry francouzské prokuratury. Označil je za "spekulativní", neboť byly zformulovány dříve, než došlo ke shromáždění všech technických důkazů o neštěstí. Podle něj je "směšné" formulovat obvinění vznesená proti Andreasi Lubitzovi v této fázi vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

Aktualizace, pátek 10:45 Němečtí vyšetřovatelé oznámili, že v bytech, kde se druhý pilot Andreas Lubitz zdržoval, nalezli důkazy o jeho psychickém onemocnění. Povahu těchto důkazů neupřesnili.

Souběžně se komentátoři pozastavují nad praxí společnosti Germanwings, která odporuje praxi jiných aerolinek. Mnohé totiž vyžadují, aby v kokpitu letounu v každém okamžiku byly přítomny nejméně dvě osoby, jejichž psychický stav a způsobilost byly prověřeny.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Aktualizace, pátek 7:20 Ve čtvrtek odmítl generální ředitel letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr poskytnout podrobnosti zdravotní historie pilota Andrease Lubitze. V pátek však informoval německý bulvární list Bild Zeitung, že letecká škola ve Phoenixu uznala Lubitze za "nevhodného pro létání". Lubitz se půldruhého roku podroboval psychiatrické léčbě. V důsledku deprese byl několikrát nucen opakovat své hodiny létání, než úspěšně získal svou kvalifikaci. V roce 2009 u něho byla diagnostikována "vážná epizoda deprese". Byl podroben "mimořádné pravidelné lékařské kontrole" a dostal kód "SIC", který byl uveden i na jeho pilotní licenci. Německá policie nyní prohledává dva příbytky Andrease Lubitze a analyzuje obsah jeho počítače.

Případ Andrease Lubitze vyvolal vážnou mezinárodní debatu o kontrole psychického stavu pilotů. V Americe požaduje Federální správa letectví, aby se piloti podrobovali fyzické zdravotní prohlídce každého půl roku. Mezinárodní organizace pro civilní leteckou dopravu, instituce OSN, která určuje globální normy pro letectví, také vyžaduje, aby se piloti podrobovali pravidelné lékařské prohlídce včetně zkoumání jejich duševního stavu. Američtí piloti však poukazují na to, že se duševní stav pilotů běžně při zdravotních prohlídkách nezkoumá.

Letecká společnost Lufthansa vlastnící nízkonákladového přepravce Germanwings bude zřejmě muset pozůstalým mrtvých obětí vyplatit neomezené odškodné, neboť nezajistila, aby se do pilotní kabiny nedostal člověk s vážnými psychickými problémy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Druhý pilot letadla společnosti Germanwings, které havarovalo ve francouzských Alpách, záměrně způsobil náraz stroje do země. Kdo ale byl tento muž?

Reforma, po které zůstane vše z 90 % stejné?

Finsko: Žáci budou spolurozhodovat o podobě vzdělávání

29. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Washington Post reaguje na článek deníku The Independent o reformě finského školství, spočívající v přechodu od běžných předmětů (matematika, dějepis, zeměpis atp.) k tzv. phenomenon - based teaching, tedy učení na konkrétních jevech (např. Evropská unie), které na sebe znalosti a dovednosti z předmětů navazují. Hostující profesor z Harvardu Pasi Sahlberg relativizuje, že by se jednalo o úplný přechod. Poukazuje nicméně na další velmi zajímavou skutečnost, a to je aktivní zapojení žáků do rozhodování, v čem a jak se budou vzdělávat.

Květná neděle a tradiční hodnoty

28. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Když jsem si pouštěl projev profesora Piťhy, probošta Kolegiální kapituly Všech svatých, ze začátku března, nemohl jsem se ubránit pocitu, že jde přesně o to pojetí víry, které od Ježíše Krista čekalo světské vítězství, sílu umírat v boji mečem a osvobodit národ od okupace, sílu bojovat vírou ve střetu civilizací.

Šéfka skotských nacionalistů vyjadřuje solidaritu se všemi zklamanými voliči po celé Británii

28. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

V klíčovém projevu na velké celostátní konferenci Skotské nacionalistické strany, která se koná v Glasgow v sobotu, konstatuje Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů: "Mám velmi jasné poselství pro obyčejné lidi po celých těchto ostrovech, kteří mají pocit, stejně jako já, že je dosavadní britský politický systém zklamal a nechal na holičkách. Je to poselství přátelství a solidarity."

"Pokud Skotsko zůstává součástí westminsterského systému, budeme vašimi spojenci v úsilí zreformovat natrvalo tento zastaralý a zdiskreditovaný vládní systém. Westminster se musí změnit. Musí víc reagovat na potřeby a požadavky obyčejných lidí, ať jsou v Británii kdekoliv. Takže občanům Anglie, Walesu a Severního Irska, činím tento příslib: Skotská nacionální strana je připravena s vámi spolupracovat a uskutečnit tyto pozitivní změny."

Po všeobecných volbách v Británii dne 7. května bude zřejmě Skotská nacionální strana rozhodovat v Británii o rovnováze moci. Anglické strany a anglická média ji nyní stále častěji zobrazují jako hrozbu britskému establishmentu. Někteří skotští komentátoři to začínají označovat jako "skotofobii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co má americký prezident proti Jensu Stoltenbergovi?

"Fuck NATO?"

28. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bývalý norský premiér Jens Stoltenberg je generálním tajemníkem NATO od 1. října 2014. Tento týden pobýval na třídenní návštěvě Spojených států amerických. Přestože Stoltenberg s předstihem požádal o schůzku s prezidentem Barackem Obamou, nejen že k ní nedošlo, ale nedostal dokonce ani žádnou odpověď na svou žádost ZDE. Po půlroce ve funkci se Stoltenberg schůzky s Obamou nedočkal ani jednou.

Muslimové se zasloužili o osvobození dvou unesených Češek

28. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Muslimská humanitární organizace IHH Humanitarian Relief Foundation se zasloužila o osvobození dvou českých dívek, unesených v Pákistánu. Před dvěma měsíci se na ni obrátili s žádostí o pomoc příbuzní dívek, když jim už nikdo nepomohl.

Podrobnosti o organizaci IHH ZDE

Podrobnosti o propuštění dívek ZDE

Andrej Babiš "ve střetu zájmů ohledně cen biopaliv"

28. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Co to dělá ten váš ministr financí s cenami biopaliv, zeptal se na univerzitním kampusu v Kalifornii kanadský kolega Josefa Švédy. Vysvětlení přináší Prague Daily Monitor, který cituje Hospodářské noviny. Podle HN si Andrej Babiš přeje, aby jeho továrna na zpracování řepky Preol pracovala na 100 procent, a tak došlo k dalšímu snížení daní na biopaliva. Těžko ospravedlnitelný dodatek k daňovému zákonu vypracovalo Babišovo ministerstvo financí, avšak pak ho předalo ministru zemědělství Jurečkovi, aby ho předložil vládě. Babiš ho sám předložit nemohl, protože by to byl střet zájmů. Ministr zemědělství Jurečka však byl proti dalšímu snížení daní z biopaliv, protože vzniká příliš velká poptávka po zemědělské půdě pro pěstování plodin na výrobu biopaliv a není dost půdy pro normální zemědělskou produkci.

Babiš ještě za Klause tvrdě lobboval za vyšší podíl biopaliv v benzínu a naftě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hysterie kolem kolony a kauza Benno Ohnesorg

27. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Hysterie kolem chystaného příjezdu americké kolony pokračuje plnou silou. Odpůrci tvrdí, že se jedná o demonstraci síly zaměřenou proti České republice, zatímco i mnozí mírnější proponenti vyostřují slovník a tvrdí, že odpůrci jsou "zrádci". Vyburcované vášně na obou stranách a plánované veřejné akce a protiakce znamenají významné riziko střetu obou nesmiřitelných táborů během průjezdu amerických vojáků. V této souvislosti stojí za to připomenout jednu starší a zdánlivě odtažitou kauzu, kauzu zabití Benno Ohnesorga.

Jak Putin financuje armádu profesionálních internetových trollů

27. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Petrohradský blogger Marat Burkhard informoval o nepřetržité práci ruských internetových trollů v nenápadné čtyřpatrové budově v Petrohradě, kterou přirovnal k Orwellově Ministerstvu pravdy. Stovky zaměstnanců tam dostávají- v Rusku nadprůměrný - plat 20 000 Kč a mají povinnost napsat aspoň 135 komentářů denně, jinak jim hrozí okamžité propuštění. Represivní předpisy zakazují smích a pozdní příchod i o minutu se pokutuje.

Naléhavý zatykač

27. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

V roce 2008 objevil mladý ruský právník jménem Sergej Magnickij obrovský daňový podvod. Zjistil, že skupina ruských vládních činitelů s kontakty na vysokých místech ukradla 230 milionů dolarů. Tito činitelé nechali Magnického zatnout. Byl uvržen to nevytápěné cely a byla mu odmítnuta lékařská péče. Trpěl pankreatidou a žlučovými kameny a strávil mnoho měsíců v bolestech. Toto státem schválené mučení ho mělo přivést k tomu, aby odvolal své svědectví. Neodvolal. Jednoho dne se jeho zdravotní stav stal kritickým. Vězenští strážci ho umístili na samotku. Tam ho ubili.

Kyjev musí začít brát vážně rusofonní Ukrajince

27. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Z průzkumů veřejného mínění na Ukrajině vyplývá, že východ Ukrajiny a západ Ukrajiny mytologizují nedávné události víceméně odlišně. Proto se Kyjevu ani po ukončení války nemůže podařit "mírová kolonizace" východní části země hodnotami západní Ukrajiny. Největším problémem je resentiment, který vzniká z dojmy, že každý Ukrajinec, který pociťuje přátelskou vazbu vůči ruské kultuře anebo který mluví rusky je jaksi vůči své zemi neloajální. To by proměnilo nynější konflikt v konflikt týkající se ukrajinské totožnosti, varuje Nikolaj Petro, profesor rusistiky a ukrajinistiky na University of Rhode Island.

Newsweek o korupci v České republice:

Ministr, milenka a zlaté cihly

27. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Dosud byla Česká republika jedinou zemí na světě, která měla naprosto neregulovaný systém vlastnictví soukromých firem

Posledního půldruhého roku v České republice připomíná vysoooktanový televizní seriál se zápletkou, kterou by bylo lze lehce odmítnout jako příliš nerealistickou. Protikorupční organizace Evropské komise GRECO vydala letos v únoru o ČR zdrcující zprávu. Obvinila ji, že ve věci korupce neučinila "žádný podstatnější pokrok" a označila její protikorupční opatření za "globálně neuspokojivé," píše americký týdeník Newsweek. I v kontextu zhoršujících se demokratických poměrů ve střední Evropě vyvolává situace v ČR poplach, míní list.

Druhé dělení Jemenu a implikace pro Ukrajinu

27. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Probíhající Saúdy vedená intervence v Jemenu, podle včerejších zpráv částečně také logisticky koordinovaná s Američany, sotva povede k obsazení celého jemenského území cizími vojsky. S největší pravděpodobností se interventi vydají na východ a jih země, obsadí nejprve strategické letiště v Ataku v governorátu Šabva a rafinérii v Máribu ležícím ve stejnojmenném governorátu. Na sever do hor, kde žijí převážně šíitští Húsiové, se pak vydají jen v případě, že by zcela přišli o rozum. Proto intervence otevře dveře opětovnému rozdělení Jemenu.

Spojené státy před pár dny ostře odsoudily násilí v Jemenu. Nyní podporují saúdskou intervenci

26. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

20. března vydalo americké ministerstvo zahraničí prohlášení ostře odsuzující násilí v Jemenu ZDE. Zejména kritizovalo útok na věřící v mešitách a také nálet na prezidentský palác. Všechny válčící strany vyzvalo k ukončení násilí. Nyní USA zpravodajsky a politicky podporují probíhající saúdskou intervenci ZDE, která si podle jemenských zdrojů již vyžádala desítky civilních obětí. Výzvy k zastavení násilí vystřídala podpora jeho eskalace v zájmu obnovení amerického vlivu v zemi.

Certifikovaný šlendrián vydávaný za vysokoškolské vzdělání diktuje, jak zprotivit dětem hudbu

Za některé diplomové práce by měla být škola preventivně zavřena

26. 3. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Tento text je o otřesné diplomové práci, která říká, jak se má učit hudební výchova. Zároveň je zamyšlením nad tím, za co všechno je možné získat na veřejné vysoké škole v ČR magisterský titul. Ostatně, čtenáři mohou sami posoudit.

Život a doba secondhandového oblečení

Česko si nemuselo nechat zničit svůj průmysl

26. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

V českých městech a městečkách existovaly dlouhá desetiletí menší lokální továrny, které svým zbožím, především textilním, ale i jiným, od devatenáctého století až do devadesátých let dvacátého století úspěšně zásobovaly místní obyvatelstvo. Po pádu komunismu r. 1989 se Československo a pak Česká republika nekriticky otevřely západnímu tržnímu liberalismu a ekonomický tlak globálních trhů tyto podniky zlikvidoval. Následovala bezradnost a obrovská nezaměstnanost. Dodnes lidé v severních Čechách a na Moravě nevědí, co se vlastně stalo a jak k tomu došlo a jak si v nové situaci poradit. Zejména v severovýchodních Čechách a na severní Moravě je situace tragická: lidé tam žijí v nádherné přírodě, ale vůbec je nenapadlo, že by po uzavření místních podniků mohli svůj kraj globálně nabízet turistice - a že by zájem byl, určitě například od Holanďanů. To by ale vyžadovalo pomoc od centrálních úřadů, které by lidi v místních oblastech měli pomoci se zesíťovat a vytvořit o těchto oblastech informační a nabídkové kanály na internetu. Nebylo by tak obtížné udělat třeba z Rýmařovska bohatou, lukrativní mezinárodní turistickou oblast.

Dosahuje kreativní destrukce svých limitů?

Pokud kapitalismus ztratil schopnost transformace, nemůže přetrvat

26. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Úvaha Potřebujeme novou teorii kapitalismu je postavena na představě, že je třeba odlišného teoretického přístupu ke studiu a projekci ekonomie, aby bylo možné udržet kapitalistický systém jako funkční model pro fungování (nejen) hmotných vztahů ve společnosti. Teoretické přístupy mohou jistě mnohé ovlivnit, ale nedomnívám se, že by samy byly hybatelem toho, jak se systém transformuje. Pohledem zpět se může zdát, že to byli ekonomové jako Smith, Marx, Keynes, Friedman, Schumpeter a mnozí další, kteří nastolili nový diskurs, od nějž se odvíjel další vývoj. To je ale omyl. Všichni byli více či méně pečlivými pozorovateli toho, co se ve společnosti děje a dokázali to zaznamenat. Od toho vesměs odvíjeli svou představu o budoucím vývoji. A i když byly jejich prognózy v mnohém pravdivé, v konečném důsledku se pletli. Nepotřebujeme tedy vystavět novou teorii kapitalismu, potřebujeme se pokud možno připravit na to, co přijde. Podle toho, co víme, se zdá, že je kapitalismus v dlouhodobém horizontu neudržitelný.

Civilní oběti ruských agresí podobných počtů nedosahují

USA podle nové studie způsobily ve třech zemích smrt 1,3 až dvou milionů lidí

26. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Uprostřed zjitřené debaty o protestech proti americké vojenské koloně, jež na přelomu března a dubna projede Českou republikou, se formují dva postoje: na jedné straně značný nesouhlas s přítomností amerických vojáků v české kotlině a na straně druhé se chystá jejich vítání, přátelská družba a možná i slavnostní koncert na jejich počest. Organizace International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW, Lékaři proti jaderné válce) nyní přichází se znepokojující studií o počtu obětí globálního tažení USA proti terorismu. 

O asociálních řešeních sociální politiky

Politika sankcí a politika strachu z dílny MPSV

26. 3. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 3 minuty

Být ministrem práce a sociálních věcí je obrovská výzva. Na takovouto funkci musí být člověk, chce-li v ní být úspěšný, zralý intelektuálně, sociálně i morálně. Těm, kteří neobstáli (a přesto dál sedí na ministerstvech či ve sněmovních výborech pro sociální politiku), bychom druhou šanci dávat neměli.

Skotsko zakáže kouření v autech přepravujících děti

Skotsko 2034: 5 % kuřáků

26. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotsko zavede podobné opatření, které už zavedla Anglie a Wales. Důvodem je ochránit děti před následky pasivního kouření.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31455